Friday, February 8, 2019

Tiba-tiba teringin nak makan Ra-bokki (라볶이)



Ra-bokki | As usual, selalunya kalau Sally teringin mmg Sally akan masak sendiri. Sally memang peminat makanan Korea dan selalu sangat la jelajah kedai dengan menu makanan Korea yang ada kat KL...Tapi selalunya Sally jarang nak order tteokbokki atau rabokki sebab rasa macam tak berbaloi dengan harga, yela..kalau kat Korea kita dapat sepinggan harga RM3 datang ke KL sampai nak dekat RM15-20 sepinggan.

Sally bukannya suka sangat makan tteokbokki tapi kadang datang rindu nak makan tu kalau tak dapat sampai rasa nak menangis jugak la..hahaha...Mungkin korang tak tau beza tteokbokki dan rabokki kan...Ra-bokki (라볶이) ialah versi tteokbokki + ramen, sbb tu nama dia ra(men) + (tteok)bokki.

All this time, Sally dah cuba banyak resipi nak buat tteokbokki..Macam-macam resipi la sampai rasanya lidah pun dah tak kenal rasa tteokbokki yang sebenar. Biasa la bila dah melayu yang masak, dari resipi Korea pun boleh hala ke tekak Melayu.

Kalau korang teringin nak makan tteokbokki atau rabokki, tapi rasa sayang duit macam Sally nak makan kat luar, korang boleh cuba buat sendiri...Resipi Sally ada sertakan dalam entri SINI

7 comments:

  1. alaaaa nak jugak,,,, om rindu nak makan rabokki

    ReplyDelete
  2. Pedas tak? kalau pedas x berani plak nak cuba makan

    ReplyDelete
  3. Aduhai mengeliurkan ni! Sedap nya nampak. Hehe

    ReplyDelete
  4. Huuuuuuuu, rabokki. Kita pun tak suka makan rabokki kalau keluar makan dekat kedai Korea. Satu rasa macam mahal sangat. Lagi satu, cepat kenyang kalau makan rabokki ni.

    ReplyDelete
  5. Nampak sedap sangaaaaattt ni!!

    ReplyDelete
  6. Aaaa nampak sedap sangat ni Sally. Telan air liur tengok malam malam ni. Hahah!

    ReplyDelete
  7. tengok kaler menyeramkan..pedas :D

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite and hopefully, all the information is useful to you and don't forget to come again! Much love!