Travelogue Taiwan - Taichung Park

9:16:00 AM Sally Samsaiman 20 Comments


Baca : Perjalanan mencabar ke bandar Taichung

Malam selepas sampai di bandar Taichung, Kak Nadia dan Kak Huda dah kepenatan...Jadinya yang ada tinggal la Sally dan Kak Masha je...Jujur kata, walaupun penat...tapi masih rasa nak berjalan-jalan sekitar bandar tuuu...Sebab esoknya ada banyak lagi tempat nak pergi...

Malam lepas solat, terus jalan-jalan sekitar bandar tuu dan nampak ada satu taman yang agak besar dan cantik...Taichung Park nama dia...Sebenarnya kalau kat sini nak sewa basikal pun boleh jugak tapi macam biasa la kena daftar dulu sebelum dapat sewa...Which is we didn't do sebab tak tau...



Basically, taman ni mmg taman laa...ada kawasan untuk aktiviti riadah...ada banyak jambatan untuk hubungkan satu kawasan ke kawasan yang lain...Sally dengan kak Masha just jalan-jalan ambil angin malam je..dan yang penting sekali bergambar la kan...kata jalan-jalan...hihihi







Di Taiwan ni...ada banyak lambang cinta...semuanya mmg sangat cantik...kat Taichung Park ni pun ada jugak satu...hihihi...tapi segan nak letak gambar yang ambil kat sini..hihihi...So, Sally tepek jela gambar LOVE ni eh...Disepanjang Sally berada di Taiwan, Sally rasa bandar-bandar dia sangat romantik..hihihi...Walaupun dalam hati Sally tak rasa nak datang lagi...tapi bila fikir-fikir balik..I might end up honeymoon here later on..hahahaha



Taichung Park adalah taman yang tertua di bandar Taichung. Dibina pada era pemerintahan Jepun dengan keluasan ruang seluas 10 ekar , Dulunya taman ni bernama “Chungshan Park” dan sebenarnya didermakan oleh keluarga Lin dari Wufeng.

Taichung Park mempunyai banyak landskap cantik , seperti tasik buatan , pavilion , gerbang jambatan, dan lain-lain Terdapat juga banyak peralatan rekreasi, seperti stadium terbuka, taman permainan , dan gelanggang tenis. Beberapa bangunan gaya Eropah yang luar biasa juga ada kat sini dan Houxing Pavilion telah dibina pada tahun 1908 sebagai sambutan pelancaran TRA (Taiwan Railway) terbentang dari utara ke selatan Taiwan. Houxing Pavilion juga telah menjadi simbol bandar Taichung sejak zaman Jpemerintahan Jepun dan ia secara rasmi diisytiharkan sebagai tapak bersejarah bandar pada tahun 1999.




Alamat : No.37-1, Gongyuan Rd., North Dist., Taichung City

You Might Also Like

20 comments:

  1. cuba kat malaysia letak basikal mcm tu..huhu..
    mahu semalam hilang 2 3 biji..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Basikal tu akak kena tinggalkan kad sebelum ambik...bukan simply ambik je...setiap satu tu ada tagging dan berkunci...

      Delete
  2. ala best nyer! nak pegi taiwan lah na ktgk bandar cinta ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pi la sekali nnt...mmg kawasan dia semua cantik :)

      Delete
  3. Bestnyaaa ! Syok kalau dapat naik basikal tu. Hikhik :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn, macam best jugak kalau jalan2 bandar tu naik basikal :) banyak tempat parking ea?

      Delete
    2. tempat parking? basikal ni kena sewa...dan kena letak blk kat tmpt yg sama masa ambik..bukan boleh ambik terus letak merata...

      Delete
    3. hehe ohhh, ingatkan boleh ambik kat tempat A pastu hantar kat tempat B. kot la ada banyak tempat basikal macam ni around area tu. hehe :D

      Delete
    4. Nope...plus dia ada limitation masa...walaupun nak guna ni kena sewa tau..bukan dia kasi guna free...cuma sebelum nak guna kita kena daftar through dia punya website...kalau dia approved kad kita baru boleh guna :)

      Delete
  4. aritu somi akak pegi 3 mggu, akak telan air liur je muahahaha..

    ReplyDelete
  5. Wah. Untungnya berjalan jauh. Bila la saya pulak nak kesana.

    Jemput baca: http://nurulzayani.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. pinjam rezeki Allah nak bg tgk ciptaan dia..InsyaAllah nnt ada rezeki lain :)

      Delete
  6. ok that basikal part is so intimidating! eceh haha.

    ReplyDelete
  7. wei...lenkali ajak..
    nak posing posing macam ko gak hihihih

    kolin zainal

    ReplyDelete
  8. Romantik seh ada siap love love bagai.

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!