Travelogue Taiwan - Sun Moon Lake

2:52:00 PM Sally Samsaiman 5 Comments


*Entri bergambar tahap hbs data internet*


Okay, pengembaraan ke Taiwan kita teruskan lagi dengan entri di bandar Taichung...Dari bandar Taichung Sally ke Sun Moon Lake...Kalau korang ingat, Sally sempat buat live update dalam entri Journey from East to West Taiwan : Sun Moon Lake...Sally mmg betul-betul nak tengok tasik ni tauu..

Sun Moon Lake terletak di bandar Yuchi di daerah Nantou...Mengambil masa dalam 2 jam jugak la daripada bandar Taichung...Sun Moon Lake merupakan tasik yang terbesar di Taiwan dan juga sudah diwartakan sebagai salah satu tarikan pelancong ke Taiwan. Kawasan di sekitar Sun Moon Lake adalah rumah kepada suku Thao, salah satu suku kaum asli di Taiwan.









Lepas turun bas...kena naik feri pulak untuk nak ke cable car dan attraction lain yang ada kat sini...di Sun Moon Lake sebenarnya ada banyak kuil Buddha di atas bukit...tapi disebabkan Sally tak nampak perlunya Sally naik bukit sampai nak patah kaki sebab nak ambil gambar kat kuil, jadinya terus aje la ke cable car...





Sebenarnya Sun Moon Lake ni sangat la luas...kalau nak dibahagikan kepada kategori, ada hampir 9 kategori korang boleh gunakan untuk menjelajah...Sally hanya naik cable car dan hanya jelajah disekitar tasik..

The Sun Moon Lake Ropeway starts from Formosan Aboriginal Culture Village and ends at the Ita Thaw Settlement in Sun Moon Lake for a total distance of 1.87 km. The 7-minute ropeway ride allows visitors to view the beautiful sceneries of the Sun Moon Lake from the sky.





Amboii...sakan naaa nak naik feri...hahahaha...yela...susah nak dapat masuk kamera dorang ni...masing-masing dok usung kamera masing-masing...nak dapat shot sana, shot sini...hikhik...

Di Sun Moon Lake ni..Sally suggest korang ambik tour la untuk berjalan...senang sikit tak payah nak beli tiket asing-asing kan...korang boleh pilih nak ikut tour yang mana...ada yang pakej sehari, ada yang pakej dua hari...dan setiap satu pakej tu ada 2-4 route...so, pilih la yang mana sesuai dengan kehendak hati dan kehendak perbelanjaan kat sana...








Kalau masa korang pergi tu ada aktiviti tahunan macam Aboriginal Cherry Blossom Festival, Bicycle Free tour & Firefly Appreciation, 10,000 People Sun Moon Lake Traverse, Sun Moon Lake Festival atau Thao Harvest Festival mesti lagi best...Masa Sally pergi takde pape yang special pun...tapi nampak tasik yang luas tuu pun dah senyum dahhh..hahahaha

Entah ape lagi tah nak cerita..hihihi...yang penting banyak la aktiviti...tapi sebab masa yang agak terhad nak kena kejar bas balik...jadinya...korang kena explore sendiri la nanti yerr...

www.sunmoonlake.gov.tw

You Might Also Like

5 comments:

  1. Cantik permandangannya dari cable car tu

    ReplyDelete
  2. YA Allah kak, seronoknya ke sanaaa

    ReplyDelete
  3. Cantiknya tempat, tak dapat pergi tengok gambar pun jadilah ;)

    ReplyDelete
  4. saya suka gambar yang ada selfie owner blog ni. wuwuwuwuw

    ReplyDelete
  5. Cantiknya langit dekat Lake tu!

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!