Pertama kali masak Nasi Ayam Penyet.

11:43:00 AM Sally Samsaiman 9 Comments



NASI AYAM PENYET | Sally ni jenis orang yang mudah...makan apa pun boleh..kecuali Peria! hahahaha...Kebetulan minggu lepas teringin betul nak makan Nasi Ayam Penyet..Ayam Penyet mmg kegemaran Sally...kadang tu dalam sebulan, mesti ada 2-4 kali makan Ayam Penyet..favorite Sally makan dekat Wong Solo & Dapur Penyet..yang lain macam kurang sikit.

Biasanya kalau makan, satu set Ayam Penyet dah RM9.90 utk ayam, tambah nasi kena RM1.80 - RM2.00..Kira satu kepala dah RM13-15, belum masuk lagi nak order air...zaman kegawatan ekonomi ni..kita kena la berjimat, kalau makan sorang takde la terasa...kalau makan satu famili, terasa jugak la kan?

Jadinya Sally cuba la buat sendiri...Walaupun takde la sesedap Wong Solo & Dapur Penyet, janji ada rasa pun dah okay laa...hahahaha..kurang kick sikit kat sambal dia sebab cili padi tak pedas, patut kena beli cili padi merah tuuu...Ayam pun lupa nak "penyet" kan...tak rasa sangat rempahnya..tapi overall puas hati sebab dapat repeat 2-3 kali makan..sampai la habis!

You Might Also Like

9 comments:

  1. bila nak ajak hakak mkn ayam penyet awak tu dik..:)

    ReplyDelete
  2. Betul... Lebih baik masak.. Dapt jimatkan belanja kita.. Best...LeYa sendiri belum try buat ayam penyet ni.. Hmm...boleh lah google dan try buat nanti..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul sangat tu kak...Google je kak...ada banyak resepi tapi kebanyakkan nya sama je..malas pulak nak tulis resepi :P

      Delete
  3. Sedapnya...dulu ddk KL rajin juga makan nasi aym penyet kat Kg Baru..bila masak sendiri puas makan..

    ReplyDelete
  4. zizie trauma nak makan ayam penyet lepas kes dapat ayam yang euuwww... nak cerita pun rasa loya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahha...Ya Ampun...kesiannya...akk mmg fav sangat makan ayam penyet :P

      Delete
  5. Sedapnyaa! Nani suka jugak makan nasi ayam penyet ni tapi nak buat sendiri tu mashaAllah malas. Hahah!

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!