Airport Tax - Jadi ke naik tahun 2017?

9:35:00 AM Sally Samsaiman 4 Comments


Sebagai seorang kaki travel...ada perkara yang manakutkan kami...sama ada harga tiket naik, currency Malaysia yang macam...bleerghhhh.. (tepuk meja!)...dan kenaikkan airport tax!

Masa bulan September yang lepas, ada ura-ura yang kata airport tax akan dinaikkan...jadinya ini merupakan salah satu berita yang paling tak diingini...yela..kita nak membeli tiket keluar negara pun dah sesak nafas...hmmm...walaupun la kenaikkan tu takde la sampai sama harga dengan harga tiket, tapi rasa jugak la bebanannya...


Sally perasan yang kenaikkan untuk tarif airport tax masih lagi belum disahkan tapi cuma ada beberapa details tentang kenaikkan ni yang ada di perkatakan....

New Aviation Rates

Set to be implemented from January 1st, 2017, the following flat rates will be applied to individual tickets dependent upon their destination.

RM11 (US$2.66) for domestic flights
RM35 (US$8.47) for flights to ASEAN countries
RM73 (US$17.66) for international flights

The destination dependent fee structure set to be adopted differs from the previous system that levied taxes by taking into account both the destination as well as the point of departure. For Malaysia’s budget airport (KLIA2) the imposition of a RM73 (US$17.66) fee for international travelers is a substantial increase over the current fee of RM32 (US$7.74) that is applied.

Jalau dilihatkan, sekarang ni airport tax untuk penerbangan antarabangsa sebenarnya hanya RM32 tetapi bakal dinaikkan menjadi RM73, maknanya ada kenaikkan dalam RM41...Mungkin pada sesetengah orang...RM41 tu takde la besar mana, tapi untuk mereka yang ingin melancong dengan bajet yang agak terhad...terasa jugak la kan...

Hmm...agak-agak korang, jadi tak Airport Tax naik tahun 2017?

You Might Also Like

4 comments:

  1. uiii..naik RM41?? biar kebenaran...banyaknya...ish..

    http://www.ceritaejoy.com/

    ReplyDelete
  2. Banyaknyaaa naik dari 32 sampai 73. Erkkk.

    ReplyDelete
  3. dari pandangan pengguna, memang nampak berbeza KLIA tak berapa sibuk banding airport lain. kalau airport tax naik, entahlah mungkin berkurang lagi org berkunjung ke Malaysia agaknya?

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  4. Salam singgah sini dik sally...akak tak pernah pun naik kapal terbang ni...jadi tak tau pun pasal tak naik....kesian kan....huhu

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!