[Video, Komen] AMBER 엠버 - Borders

12:50:00 PM Sally Samsaiman 7 Comments


Amber Josephine Liu, merupakan salah seorang ahli dalam kumpulan f(x), antara kumpulan penyanyi wanita di Korea Selatan...Walaupun berdarah kacukan Taiwan dan Amerika, Amber lebih popular di Korea berbanding negara kelahiran dia...


Ramai yang menyangka Amber ni "pengkid" atau "tomboy" tapi pada mata Sally Amber ni macam seorang perempuan yang jadikan penampilan dia sebagai perisai diri...haaa...macam tuu laaa...Berbalik kepada tajuk, lagu "Borders" ni merupakan single keenam Amber sebagai penyanyi solo...Secara peribadi, Sally rasa Amber ni sangat cantik tapi mungkin penampilan dia yang agak boyish tuu yang buat cantik dia tu hilang..bukan hilang la tapi lebih kepada tersorok..hihi


3 hari lepas, Amber keluarkan single "Borders" dan secara jujurnya, Sally rasa lagu ni memang betul-betul dia tulis daripada hati dia...sebuah lagu yang memang betul-betul tulis pasal kehidupan seorang "Amber", Amber yang bukan seorang penyanyi atau Amber seorang selebriti..but just the plain, human Amber.


Ada satu bahagian dalam lagu ni yang buat Sally macam rasa dekat gila dengan situasi dia...you know that sometimes songs can really reflect whatever you feel, the music itself is a magic things...same as this song...
’Cause mom said I’d be crossing borders
Never be afraid even when you’re cornered
Stand up straight, fight your way, fight your way, fight your way
Pada Sally, lagu ni sebenarnya ada "one kind of energy" yang membuatkan kita rasa macam setiap apa yang berlaku tu perkara yang sudah tertulis oleh-NYA, dan kita sebagai manusia kena cekal dan kuat. Kita yang memilih untuk hidup masa ditanya didalam rahim, jadinya tanggungjawab kita untuk menjaga amanah yang kita sendiri minta untuk dijaga.
Oh fear not ‘cause..I know I’m in His hands..Though I can’t see..I know there’s a plan..So thick the fog but..I know I can trust..The feelings that..I feel when the roads rough..
Sally jugak rasa macam terharu sikit la lepas baca mesej Amber yang dia tulis dalam muzik video dia...
Before the song is released there are a couple things I'd like to share. This song took me a lot of courage to write because I was always apprehensive of the subject it talked about. I've been doing this job for a long time and right now I speak not as Amber of f(x) nor "celebrity" Amber, but just Amber. Just plain, simple, human Amber. "Borders" is more than a song; no glamorous concepts, no "trying to be cool." Its a raw and real story about reality. Its shares, not only about my personal experiences but of people very close to me. Everyone involved in this project- the producers, my team DPR, the actors, to the staff- were people specifically chosen as they have never given up on me and believed in my vision. For that, I want to thank them for making this possible for me. When you guys listen to "Borders", there is just one thing i wish everyone could take from it: NEVER give up on yourself. There is always hope in the midst of this dark, demanding world. In the end, live for those that did not get the chance to and just keep fighting. Always, thank you you guys. You guys made it possible. 
Secara keseluruhan, Sally mmg suka gila dengar lagu ni...Sally harap lagu ni pun akan menjadi penguat semangat korang juga!

You Might Also Like

7 comments:

  1. laaa dia ni Taiwanese American ke.. ingatkan Korean American hewhew..

    ReplyDelete
  2. keenam da single solo dia ?? bhahaha satu pun ceq tak pernah dengar..

    ReplyDelete
  3. JALAN-JALAN ~ http://jmbelog.blogspot.my/

    ReplyDelete
  4. okay! Cari lagu ni sekarang! Tq for the info :) Kalau lagu Korea ni kurang sikit nak m'kaji. Hihi.

    ReplyDelete
  5. Amber niih cantik tp cantik yg handsome. Fuuhh, deep nyaaa lagu nihhh

    ReplyDelete
  6. mmg la..nmpak cntik ni klu dimakeup.. tp kan cik en x kenai dia.. mybe x ikuti perkembangan k pop

    ReplyDelete
  7. Kita belum dengar lagi lagu ni tapi memang ada baca banyak posts dah pasal lagu ni memang sangat personal untuk Amber.

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!