Travelogue Taiwan - Taipei Main Station

8:30:00 AM Sally Samsaiman 3 Comments


Daripada Taichung, kita teruskan ke Taipei pulak...Taipei merupakan ibu negara Taiwan...kat sini lebih maju berbanding bandar-bandar lain di Taiwan..Sally akan pulang ke Malaysia daripada Taipei...



Daripada bandar Taichung, kami naik Taiwan High Speed Rail...Tren ni lebih kurang macam bullet train yang ada kat Jepun...Sepatutnya kalau naik tren biasa ambil masa dalam 3 jam, tapi naik Taiwan High Speed Rail cuma mengambil masa satu jam sahaja...jadinya kita dah jimat masa kat situ...tapi walaupun masa yang diambil tu mmg sangat cepat, mahal sikit la yer kosnya...untuk perjalanan daripada Taichung ke Taipei, korang kena bayar NT$700 (RM98)..tapi sebabkan nak sampai cepat punya pasal...kita pejam mata dan bayar..hahahha





Sally stay kat Taipei dalam 2 malam sahaja...huhuhu...dan kat Taipei ni je baru ada guest house..yang lain semuanyaa stay kat hotel...amboiii sangat kaya dia kan...hahahaha...daripada Taipei Main Station ni kita boleh naik banyak tren plus ada banyak route...ada yang jauh-jauh dan ada yang dekat-dekat...Taipei Main Station ni macam kita punya KL Sentral jugak laaa...senang nak ke mana-mana...

Masa sampai kat Taipei, cuaca agak sejuk berbanding kawasan lain...nak kata sampai tahap beku tu tidak laa...tapi cuma dalam 21°C...Agak sejuk la daripada Malaysia kan...hihihi...nak feeling winter tu mmg tak laaa...sbb sana takde salji...hiihihi...



Kat station ni mmg semua benda ada...tempat makan, tepat rehat dan even tempat solat untuk muslim pun ada...rasa macam gembira jugak la sebab senang nak solat walaupun berada jauh di negara orang...

Okay laaa...tak banyak benda pun ada nak cerita untuk entri ni...lepas ni kita cerita tempat-tempat yang Sally pergi daripada tren ni...

You Might Also Like

3 comments:

  1. wahhhh ada tempat solat tu yg win tu!

    ReplyDelete
  2. Suka folo travelogue taiwan ni, teringin nak pi pun ada :)

    ReplyDelete
  3. Baguslah station dia sebab muslim friendly.

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!