Travelogue Taiwan - Dome of Light

4:51:00 PM Sally Samsaiman 9 Comments


Berdosanya rasa entri tahun lepas baru nak sambung tahun ni...hahahaha...Kalau yang baru follow Sally, salam kenal...ni Sally nak cerita pasal travelogue Sally ke Taiwan November 2015 yang lepas...ooo...kalau korang yang mana nak recall balik pasal Kaohsiung, baca Travelogue Taiwan - Ke Kaohsiung Ke Kita?

7th November 2015 

Sampai je ke Kaohsiung, terus ambik KRTC from Kaohsiung Airport untuk ke Hotel Hwa Hong...Satu malam je ada kat sini sebab lepas tu dah berpindah ke tempat lain...Untuk ke Hotel Hwa Hong kena turun di Kaohsiung Main Station, hotel tu cuma 5 minit perjalanan..Nak review hotel tapi takde gambar langsung...So, korang search jela nanti ye

Back to topic, Dome of Light ni merupakan salah satu tarikan di Kaohsiung...ianya berada dalam stesen sahaja...bukannya ada tempat yang spesifik pun...untuk kesini, kena naik KMRT (高雄捷運) ke O5/R10 Formosa Boulevard Station (捷運美麗島站)...Tak perlu keluar pun sebenarnya...Kami singgah kesini sebelum nak ke Masjid Kaohsiung..




Dome of Light ni sebenarnya rangkuman beberapa lukisan "glass art" yang selalunya terdapat di gereja...yang bestnya sebab setiap satu lukisan tu mempunyai maksud yang berlainan..Jujurnya Sally sendiri tak tau macam mana nak memahami lukisan tuu cuma mampu mengaguminya je..biasa laa...dah nama pun Seketul Sally yang buta seni..hih



At 3 PM & 8 PM everyday or maybe in the weekends (I dunno exact day of it), the same light show goes on for 3 or 5 min, so you can enjoyed the light performance..hihihi..It's quite good actually...but for people who understand the arts.. This has definitely become the landmark in Kaoshiung and tourists should never missed it..

Directions : Dome of Light
  • Take KMRT (高雄捷運) to O5/R10 Formosa Boulevard Station (捷運美麗島站).

You Might Also Like

9 comments:

  1. fuyooooooooo ,,, cantiknyaaa....

    ReplyDelete
  2. Cantiklahhhh....Alahaiii bilalah nak sampai agak-agaknya ni yer...He he he...

    ReplyDelete
  3. patut la qila rs mcm something missing hm
    hihihi cerita lah lagi kak sally hoi1!!! <3

    ReplyDelete
  4. seronoknya dah berjalan sampai ke sana :)

    ReplyDelete
  5. warghh...bestnyer..jom join ni http://www.kisahpondokkecil.com/2016/01/segmen-mini-giveaway-by-si-chubby.html

    ReplyDelete
  6. Kak Sally pakai kamera apa, kak Sally? Cantik sangat gambarnya! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kamera apa lg...yg ada seketul tu jela punn...Sony A5100..hihihi

      Delete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!