Typical Sally in Langkawi

5:00:00 PM Sally Samsaiman 7 Comments


Hahahaha...tu je mukadimah dia...Sally serius takde idea nak cerita pasal percutian Sally kat Langkawi awal bulan ni...Rasa macam Langkawi kot...Langkawi...hahahaha...macam semua orang dah pernah pergi...tapi takpe laa...Sally share jela apa yang Sally ingat..mihmihmih

Sally sebenarnya tak tau nak cerita ape...sebab pergi pun ambil pakej...RM150 seorang...dapat la sewa kereta 48 jam, island hopping dan chalet penginapan...yang lain-lain tu semuanya sendirian berhad laa...shopping, makan dan lain-lain...


Bergerak daripada Penang dan naik feri daripada jeti Kuala Perlis...sebab dekat sikit kan daripada jeti Kuala Kedah tu (eh, betul eh Kuala Kedah?)..Hahahaha...entah laa....Sampai je terus call orang yang berkenaan untuk ambil kereta...Sampai pun dah agak lewat...sebab takde feri yang awal...agak lama jugak berkampung kat terminat jeti tu...hahaha...



Lepas check in bilik...terus bergerak ke Pantai Chenang..kelaparan weh...serius...makan...dan...makan...baru la kita jalan-jalan ke pantai...sebab dah lewat petang...tak banyak benda boleh buat...nak shopping pun macam awal sangat lagi kan...Jadinya berjimba la kelaut sekejap...



Berjalan la kat gigi air tu...nak mandi tak bawak baju pulak...takut kang ada yg banjir dalam kereta sewa satu hal pulak..hihihi...Jadinya dapat la menyelusuri pantai chenang tu...ramai orang walapun bukan cuti sekolah...

Balik daripada pantai terus ke pasar malam dan cari makan...lepas makan, tidur! hihihi...done for the first day!

Hari berikutnya...island hopping...ni pertama kali rasanya...tapi dedulu pernah la naik bot semua...tapi g dengan arwah papa...mana dia nak bagi mandi laut bagai...mandi kolam juaaa~


Stesen pertama...Eagle Feeding...tapi sebab Sally malas...Sally tgk jela eagle...nak feeding pun tak berapa boleh...sebab bak kata abang yang bawak bot tu...kalau helang-helang tu dah kenyang...dia takkan keluar dah...so, kesian la kepada orang lain yang nak tgk...


Stesen kedua...Tasik Dayang Bunting...nampak tau bukit tu...huhuhu



Sally ni mmg suka air...suka laut...Jadinya takde la takut sangat...tapi kalau mandi laut tak cecah kaki tu masih lagi seram...kalau bawak diving ni...mau tak naik terus..hihihi..pengsan dalam laut..hahahaha...sampai ke Tasik Dayang Bunting...terus la hiking nak ke kawasan tempat mandi tu...24 jam pakai life jacket...kalau tak pakai...dah takde la orang yang menulis blog ni haa...



Nampak macam berani..? Jangan terpedaya...hahahaha...ni pun hati dok debor sebab kaki tak sampai kat bawah...Nasib baik la Sally tak tau kedalaman tasik ni...Kalau tau...sumpah tak turun...hahahaha..mohon abaikan tudung yang maha teruk tu...


Si budak mira tu tak nak turun...takut katanyaa...ambik jela gambar dari jauh...

Lepas mandi manda dalam sejam...terus bergegas ke stesen ketiga...Pulau Beras Basah...kat sini sempat la jugak nak snorkeling...syok tgk ikan walaupun air tak berapa nak cantik...



Okay jugak la snorkeling...Pertama kali kot..tu yang macam jakun sikit laa..hihi...

Done, balik ke jeti dan terus ke chalet kami...mandi, bersihkan diri, solat dan keluar untuk cari makan...

Lepas makan kami pi borong coklat...nak g tempat lain pun..cuaca tak berapa mengizinkan...hujan disebalah malam...jadinya takde banyak benda pun mampu buat...

Hari ketiga...seperti tipikal manusia lain yang ke Langkawi..kena la naik cable car kan...So, naik laaa...naikkk..hahahaha...




Ni dah kali ketiga Sally naik cable car rasanya...tapi masih lagi excited..hihihi...mungkin sebab jarang-jarang kot...tu yang excited kejap...turun tu bergegas ke airport...bukan nak balik...nak g makan laksa je pun...ouhhh...ini mmg wajib cuba...


Ini la rupa laksa ikan sekoq...sedap dan kuah dia pekat...


That's how my Langkawi trip ends...Alhamdulillah...dapat jugak released tension barang sehari dua...err....walaupun bos kacau masa cuti tapi takpe laa...

Well day spent!

Langkawi, 2-4 September 2015

You Might Also Like

7 comments:

  1. wow...memang bestkan ke sana..akak pun rasa nak pergi lagi ke sana

    ReplyDelete
  2. Tenang tengok tasik dayang bunting tu..

    ReplyDelete
  3. Lya x pernh lgi smpai cna, best N truja ni nak ke cna

    ReplyDelete
  4. The best attractions in Langkawi make the most of the natural landscapes, expansive parks, and iconic structures that no first-time visitor should skip. News Boy 411

    ReplyDelete
  5. Bila saya baca entri kak Sally ni baru saya teringat yang Mama saya teringin sangat nak ke Langkawi. Tak tahu nak plan trip macam mana untuk Mama saya. haha

    ReplyDelete
  6. wowww, bestnye... seronok berendam dalam air..")

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!