Ocean Hauz : Berbaloi ke makan seafood dekat sini?

12:53:00 PM Sally Samsaiman 20 Comments

Bercakap tentang benda yang viral...Rasanya korang pun dah terbaca pasal restoran baru yang menyajikan makanan laut dengan harga yang berpatutan, restoran Ocean Hauz yang baru dibuka di Bandar Baru Bangi...Yang istimewa restoran ni sebab kita makan tanpa pinggan, makanan akan dilambakkan diatas meja dan ratah..

Sally dan kawan-kawan pun tak terkecuali untuk berkunjung...siap buat reservation sebab nak datang 11 orang...Kami janji dalam pukul 8 malam nak datang, tapi Sally sampai agak awal...kononnya nak elak jammed...Sampai-sampai...meja reservation takde...Nasib baik jugak ada meja yang kosong, terus cop dan beratur kat bawah untuk pilih makanan...Ramai...serius ramai...


Lepas beratur agak lama...tunggu la makanan...Masa ni masih boleh sengeh...kami pilih green mussel (kupang), scallop, water prawn, bamboo clam (pepahat) dan clam (lala)...Lobster, ketam, crawfish and even sotong semuanya takde stok...Katanya esok baru sampai...errr...takkan nak suruh datang lagi sekali? Not a good sign for a new restaurant, kan?


Harga untuk setiap makanan laut tak sama...daripada semurah RM17.90/500gram sehingga la semahal mahal losbster dengan harga RM21/100gram...Kalau korang nak makan with full satisfaction...cuba la semua jenis makanan laut...jangan la ambik banyak...ambik biasa-biasa je...InsyaAllah okay...berbaloi dengan harga...

Sally tak tau korang ada baca atau tidak...review pasal restoran ni yang viral...pasal punctuality...Jujur kata...daripada pukul 8.15 Sally duduk tu lepas order...sampai la pukul 10 malam...makanan yang kami order tu tak sampai...Sally tau la mungkin sebab ramai orang...tapi yang ralat sangat sebab 2-3 group yang beratur belakang kami...dapat makanan dulu dan dah siap habis makan...tapi kami masih tak dapat makanan!

BAD SERVICE, VERY BAD!


Setelah hampir 2 jam, baru la makanan kami sampai...sedih...sedih...Sampai Sally terpaksa jerit kepada owner yang mundar mandir hantar pesanan orang lain yang lagi lambat sampai...Kami bayar jugak kot...bukannya datang makan free...Walaupun mungkin kami order banyak...sebab ramai...takkan tu boleh jadi alasan nak masak makanan orang lain dulu? Flavor sama je kot...ada Garlic Pepper dengan Lemon Butter...benda yang sama untuk semua orang...takkan susah sangat nak buat? Busy? Then take more people to work with you!!

So, kepada pihak management Ocean Hauz, please take note this :
  1. Kalau tak boleh ambil reservation, tell us...Kami ni bersungguh ingat dah reserved, main walk in je.
  2. You've gone viral, then make your restaurant worth to go.
  3. Punctuality. Sistematik la sikit! First come first serve basis boleh? 
  4. Rude. Mmg elok luangkan masa anak-anak bantu kat kedai, but make sure they are not rude to your customer. Dapat orang macam saya, boleh gelak lagi...takut dapat yang jenis memaki..kesian budak tu.
  5. Quality. Seafood tu dah best, cara masak pun best..tapi kalau boleh biarlah betul-betul fresh dan berbaloi dengan apa yang dibayar.
Jujur kata, cara makan macam ni mmg dah best dah...Saya suka dengan cara masakan, kakak pakai cermin mata yang served kami tu pun baik...sabar...walaupun dia tau kami dah hampir nak naik angin...

Bukan niat nak condemn perniagaan melayu, tapi ini masalah...Teguran ni supaya restoran anda makin maju...Overall, Sally takde masalah dengan restoran ni...cuma kalau boleh la...tingkatkan servis...Tau mereka kedai baru..tapi cuba, cuba la selagi mampu...


Tips untuk mereka yang nak mencuba Ocean Hauz :
  1. In meantime, tak payah la nak buat reservation bagai...Walk in...Terus cari meja..
  2. Jangan pergi masa peak hours, such as dinner time...G la awal sikit, petang lepas blk keja ke..
  3. Make sure to bring cash...hehehe...takde mesin debit sini..

You Might Also Like

20 comments:

  1. restoran nie viral sebab apa? haha .. maap ketinggalan sikit luls

    ReplyDelete
  2. ok dah baca entry betul2 .. dah tau sbb apa viral haha. nanti nak try la sekali.

    ReplyDelete
  3. apa saya boleh komen?

    Pihak restoran tak ready untuk go viral..
    standard perkara akan berlaku pada pemilik restoran...

    so, be patient.. bukan nak menyokong.. memang we (myselera.com) selalu jumpa owner restoran yang dah pergi viral, masalah ni selalu terjadi.. dorang tak ready untuk terima pelanggan yang ramai, dan tak bajet akan jadi viral...

    ReplyDelete
  4. Assalam saya sbg Owner betul2 minta maaf. Kami mmg terkejut dgn kedatangan customer yg sangat ramai. Sbb kami tak sangka menerima kunjungan customer Non stop dari buka sampai close. Sampai staff xsempat nak rehat. Tp kami tetap teruskan siapkan order customer tanpa henti dan mengeluh. Mohon bg masa pd kami utk perbaiki. Hanya kesilapan teknikal. Yg pasti tempat selasa, berhawa dingin dan milik 100% org Islam dan dijamin Halal. Tq pd empunya Blogger. Maaf atas setiap kekurangan. Yg baik sempurna hanya dr Allah SWT.. tp kami akan improvedkan servis kami dr semasa ke semasa. Itu janji kami. Tq atas sokongan semua support restoran milik org Melayu Islam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm..xpelah kak..bukan tempat akak jer yang lambat kalau ramai orang..restaurant seafood yang dah establish pun macam Aroma Ikan bakar kat Jeram tu pun lambat jugak kalau ramai orang..saya pernah tunggu dari pukul 6.35 petang sampai 10.30 malam untuk dapatkan makanan..dahlah bulan puasa.. Tak pe kak..kippidap..yang penting berusaha untuk memperbaiki service.. Hidup Bisnes Orang Melayu..

      Delete
  5. ala ini yg potong stim!!!!! baru plan

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. Nope...cuma akan dapat kertas untuk lapik meja dan walahhh! Makan sampai puas.. (*^▽^*)

      Delete
  7. Viral ke? Kenapa saya tak pernah dengar pun?

    ReplyDelete
  8. Best nye.. Nanti bawak abe pulak deh..

    ReplyDelete
  9. mcm menarik. teringin pula nk try sbb saya mmng suka gila ngan seafood. harap kalau saya makan nnti servis restoran dh makin bagus, terutama bab nak serving makanan tu

    ReplyDelete
  10. Tak best lah kalau lambat macam tu.

    ReplyDelete
  11. wah.. sedap dapat makan seafood.. :)

    ReplyDelete
  12. Lorr... siannya sally tunggu lama giler tuuu... kalau deno dah blah dah lama sangat

    ReplyDelete
  13. hahahaha xpe xpe abang faham abang faham.. at least kena ada yang suarakan perkara2 macam ni..
    dimata diorang maybe kecik hal nya tpi hoooi 2 jam tunggu apa hal.. lapaq tau dak.. hehe..

    eeeh sorry terjerit kat sini pulak =P

    ReplyDelete
  14. kalau perkhidmatan lambat diharap dpt diperbaiki secepat mungkin. Kalau sudah dibuat tempahan tempat duduk, pastika ADA bila pelanggan sampai. Cuba usahakan untuk pendekkan masa memasak, bukan bererti masak cincai/ acuh x acuh bagai tapi perbanyakkan dapur/ tambah org dll. Pelanggan ramai kot.
    Semoga berjaya.

    ReplyDelete
  15. harga mahal dan x berbalai. makanan laut semua barang frozen. untung berlipat kali ganda. air pakai cawan plastik pasar malam walaupun harga macam stabak.

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!