Bolehkah kita berpuasa ganti dengan puasa enam, serentak?

10:10:00 AM Sally Samsaiman 14 Comments


Orang semua dah mula berpuasa atau sedang berpuasa, Sally pulak baru je nak mula berpuasa...ini pun sebab baru habis "cuti", jadinya barulah berkesempatan nak buat research sikit...

Sebenarnya Sally dari dulu lagi selalu blur bila pasal ni...Bila ganti puasa je tanpa niat puasa sunat enam, ada yang tanya kenapa tak buat sekali...bila buat sekali ada yang kata, "weh, tak sah puasa kau..!"

Dah tu, yang mana nak ikut?

Kalau google, mmg macam-macam jawapan yang ada...ada yang dengan mazhab, ada yang dengan ikut apa yang orang lain kata...tapi bagi Sally, Sally suka ganti puasa yang tinggal lepas tu baru puasa sunat..hihihi...konon nak lebih afdhal la..mihmih...tapi Sally suka puasa sebenarnya...sbb kalau tak, ada je benda yang tangan ni nak capai masuk mulut...

Kebetulan masa scroll di Facebook, jumpe satu sharing daripada Majalah ASUH, pendapat yang dinyatakan diatas, di kongsi oleh Ustaz Shaiffudin..So, Sally harap dengan sedikit perkongsian ni...dapat la sama-sama kurangkan rasa serba salah yang bersarang dalam jiwa tu...

dan...Selamat Berpuasa!

You Might Also Like

14 comments:

  1. tq for this... lepas ni tak lah ragu ragu lagi

    ReplyDelete
  2. Emma dah mula berpuasa isnin lepas :) hehehe

    ReplyDelete
  3. hari tu ada tengok tv bincang pasal puasa ni..
    tapi lupa pulak nama ustaz tu,

    dia cakap boleh... tapi nak tak reti nak explain kat sini panjang lebar ... hihi

    kesimpulannya..
    benda wajib+sunat boleh di satukan tapi benda wajib+wajib tak boleh..

    contohnya ganti puasa + bayar puasa nazar...

    ReplyDelete
  4. syawal kan sekejap je, puasa 6 hanya dlm syawal, klu risau tak sempat nak buat puasa 6, adalah lbih baik utamakan puasa 6 kan..

    ReplyDelete
  5. betul tu sally.. kzaza pun naik pening.. pernah buat puasa sunat syawal dulu baru puasa ganti.. sb terbaca puasa ganti bila2 je boleh buat.. puasa sunat 6 ni dlm bulan syawal je huhu..

    ReplyDelete
  6. boleh buat sekali sally..tp dapat pahala utk puasa ganti sebb yang tu wajib...cik nor buat asing..klu untuk baru buat mcm tu..hehe...ganti dah habis...igt nak buat sunat plk tp cuti la plk..:)

    ReplyDelete
  7. Akak pun confuse mula....la ni lom dapat ganti..tgh x sihat..

    ReplyDelete
  8. Kita dah empat hari buat puasa enam. hehe. Tahun ni takyah ganti :D

    ReplyDelete
  9. selalu org puasa enam terus ganti..kak MV tak berkesempatan puasa enam..sebab period kali ni lama pula..dr 2 hari terakhir puasa..smpi sg..ni kesan ambil perancang

    ReplyDelete
  10. Pernah tanya ustazah dulu, ustazah kata boleh sekalikan. Tapi niatnya puasa qada... ^.^

    ReplyDelete
  11. Sy selalu sekalikan. Penah tnya jugak dulu. Boleh tak. Dan jwpn sy dpt kalau wajib dan sunat disekalikan takpe. Tapi lebih elok lah kalau berasingan. Hehe.

    ReplyDelete
  12. selamat berpuasa sally..akak pun tak start lagi.. =D

    ReplyDelete
  13. akak niat je puasa ganti..apa-apa pun kita utamakan yang wajib

    ReplyDelete
  14. qila tunggu habis cuti jgk ni hehe

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!