Star Sand - Pasir Bintang tarikan di Pulau Iriomote, Okinawa, Jepun

3:39:00 PM Sally Samsaiman 12 Comments


Botol Star Sand ni Sally dapat masa ke Matta Fair 2014 yang lepas...tapi terlupa pulak nak share pasal benda ni...Pasir ni mmg comel...mmg nampak macam bintang...Sally nak share gambar yang lagi dekat tapi x clear pulak telefon ni haaa....

Pulau Iriomote ni merupakan sebuah pulau yang terletak di Okinawa, Jepun...Walaupun Sally belum sampai lagi ke Jepun, tapi ada la dapat info sikit masa borak dengan agent kat booth Matta Fair tu...

Sebenarnya ada satu mitos la pasal pasir ni...

The local legends states that star sand was made of the tiny skeletons of the offspring of the Southern Cross and the North Star, who were killed by a giant serpent right after being born in the ocean.

Tapi...ada jugak cerita saintifik berkaitan star sand ni...

According to science, these beautiful particles are the exoskeletons of millions of foraminifera–marine protozoans–that are believed to be fossil evidence dating back 550 million years ago, one of the oldest fossils known to man...

Apa pun, kelainan yang ada pada Pulau Iriomote ni mmg membawa pelancong berkunjung ke sana...Walaupun Okinawa tidak la segah Tokyo, tapi ada tarikannya yang tersendiri...Terasa nak menjengah kesana sendiri dan tengok...selain daripada pasir tu...Pulau Iriomote jugak sangat cantik tau!


Credit : whenonearth.net

You Might Also Like

12 comments:

  1. yg bintang2 tu namanyaa pasir ke kak sally?? subhanallah... cantik laa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak...yg tu bukan nama dia pasir...dia tu mmg pasir yg berbentuk bintang :)

      Delete
  2. wahhhhh... cantiknya pasir dia..

    ReplyDelete
  3. comelnyee pasir macam niii.. nak pijak pon x sampai hati... 1st time laa jumpa

    ReplyDelete
  4. cantik-cantik bintang nya mba imut banget :)

    ReplyDelete
  5. Subhanallah... cantiknya. Memang terbentuk gitu ye pasirnya...

    ReplyDelete
  6. Fuh fuh fuhhh ingatkan kak Sally dah selamat menjejakkan kaki ke sana hahahhahaha bukan main lagi. Cantik simpan elok elok!

    ReplyDelete
  7. Cantikny pasir dia. Dengar kata Okinawa pun cantik sangat juga :D

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!