Cekodok Jepun VS Cekodok Korea

4:53:00 PM Sally Samsaiman 17 Comments

Harini dok cerita pasal makanan je...hihihi...

Sally dapat idea nak buat entri ni masa beberapa minggu lepas, sepupu Sally datang rumah...kebetulan masih ada takoyaki frozen yang Sally beli dan dia mintak Sally buatkan haemul pajeon...Jadinya menu minum petang kami haritu...semuanya berasaskan "cekodok"

Sally tak tau la korang pernah dengar atau tak...Takoyaki & Pajeon tu sebenarnya sama je macam cekodok kita...yang bezanya bentuk dan juga beberapa jenis campuran makanan dalam tu...

Kalau takoyaki bentuknya bulat-bulat macam bola ping pong, kalau pajeon pulak rata macam telur dadar...kedua-duanya berasaskan tepung...sama la macam cekodok/jemput-jemput kita...

Macam pelik tapi tu la fakta makanan...

Walaupun ketiga-tiga makanan ni daripada tepung...tapi bila berubah bentuk dan aduan campuran dia...terus jadi mahal...kan....cekodok Malaysia jugak yang murah~


You Might Also Like

17 comments:

  1. Takoyaki sedap !! Ermmm. Nak pergi JJ malas , adoi. T_T

    ReplyDelete
  2. feberet sangat takoyaki... nak nangis kalau tengok takoyaki ..huwaaa!! sedap sangat..tp kalau beli 5 ringgit 3 ketul je.. hummm

    ReplyDelete
  3. cekodok pisang gak kenyang bila mkn.. ihihih

    ReplyDelete
  4. kat sane harga dia sama tak macam harga cekodok yg kita jual kt tepi jalan tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Japan tak pasti la takoyaki tu...kalau kat Korea, pajeon tu mahal juga...mgkn sebab currency?

      Delete
  5. dua2 ni saya suka! tapi paling sedap takoyakilah. weeee~ *_*

    ReplyDelete
  6. takoyaki tu mmg menarik utk dicuba tapi ada acuannya kan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup...nak beli acuan dia yang mahal tu kak..hihihi

      Delete
  7. dua2 pn nampak sedap, teringin nak makan takoyaki. masa hangout dgn kawan lama, dia kata dia suka takoyaki, but tak smpt nak beli untuk merasa. hukhuk

    ReplyDelete
  8. Takoyaki tu nampak dah rasa juga macam cekodok. Tapi, pajeon tu bukan more to pancake ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..kita panggil dia pancake sebab bentuk fizikal dia yang mendatar macam telur dadar/pancake...tapi sebab kak sally cerita pasal ingredients dia...so, I will call it an even laa...sebab ingredients sama :)

      Delete
  9. cekodok pisang masak ranum.. kurang tepung.. aaa sedapnya..

    ReplyDelete
  10. cam sedap plak aih.. haha

    tetiba teringat plak member ofis yg sorg ni. kemain confident ckp dia ada beli cekodok sambil hulur plastik suruh kita makan. sekali tengok keropok lekor. cekodok celah mana ntah. hehe

    ReplyDelete
  11. Salam Sally..

    Eyza pun suka sangat ngan Takoyaki.. beli sekotak tak puas.. mesti beli 2, 3 kotak.. baru best makan.. :)

    ReplyDelete
  12. cekodok ikan bilis dgn bawang tetap di hati...xkesahlah ade takoyaki ke apa...i still love malaysian cekodok! :D muah!

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!