Travelogue Korea : Street foods in Seoul

4:36:00 PM Sally Samsaiman 14 Comments

Sebelum kita cerita pasal tempat-tempat kat Seoul ni...Sally nak kenalkan korang dengan beberapa makanan snek..."Street food" laa...senang kata...makanan tepi jalan yang senang kita jumpa dan memang banyak orang jual....Sebenarnya banyak lagi cumanya yang ni yang Sally berani makan la dan yakin takde campuran bahan-bahan macam daging atau sosej...dan ada beberapa lagi Sally lupa nak ambil gambar sebab kelaparan tahap kritikal...

Susu Pisang

Ini yang paling wanted dekat Korea..hehehe...kalau korang mmg suka Korea, surely korang dah pernah dengar pasal benda ni...sedap...kalau ditakdirkan korang tak sempat nak breakfast...cuba la minum susu ni...sure kenyang oiii...!

Ho-dduk (Rice pancake with syrup)

Ni macam roti...dalam dia ada madu dan di goreng...sedap jugak cuma agak berminyak dan manis sikit...nak alas perut okay je...Kira geng la dengan donut kita..hehehe

 Mayak Gimbap / Gimbap

Benda ni kat mana-mana mmg ada...ambik yang original la jangan gatal nak ambik ayam daging bagai..huhuhu...Mayak Gimbap mmg vegetarian food...so, no meat inside :)

 Tteokbokki

Rasanya korang mmg kena sangat dengan tteokbokki kan..? Benda ni paling basic kita nampak dalam filem atau drama Korea...tteokbokki ni selalunya takde campuran daging...kalau ada pun fish cake...so, sebabkan ikan...kita makan la ye...kategori makanan laut insyaAllah okay...
 Tempura

Ni selalunya yang paling senang dapat...ada udang, sotong, goguma (sweet potato) dan kentang...kadang tu banyak lagi yang di goreng...contohnya tauhu...ubi kentang...ikan...dan banyak lagi laaa

 Mee Udon

Basically mee udon mmg sangat vegetarian...sup kosong dengan mee udon yang dicelup and ada la beberapa keping fish ball @ fish cake..

Susu keluaran Milk Factory

Please refer kat susu tu..bukan model yang besar sebab minum susu tu...hahaha...Kalau korang jenis suka minum susu strawberry, coklat kan...boleh jugak minum susu keluaran Milk Factory...sebabnya susu ni mmg dah diyakini takde campuran benda-benda yang diharamkan...so, selamat!

Bahulu kacang?

Hahahaha...Sally tak ingat sebenarnya nama dia...tapi dia macam bahulu dan dalam dia ada inti kacang merah...sedap la jugak tapi tak kenyang oiii....hahaha...

Fish Stick

Haaa! yang ni yang paling banyak Sally makan kat sana...hahaha...sebab ni fish cake, sedap gilaa...lepas tu kalau cuaca tgh sejuk...minum sup dia panas-panas...fuhhh! mmg heaven gilaaaa! hahahahaha....

Triangle Gimbap / Samgak-Gimbap

Basically, benda ni yang paling banyak Sally makan...sebab yang ni jela yang kenyang sebenarnya...Macam gimbap biasa atau sushi, samgak-gimbap ni mmg ada jual kat mana-mana convenient store...tapi yang penting sekali...baca label, ambil yang mana inti dia TUNA atau KIMCHI sahaja!

Sebenarnya ada banyak lagi...ada kebab ayam (cari yang halal), ramen, dan macam-macam jenis lagi street foos...tapi kena pandai cari dan yakin takde campuran daging atau benda-benda yang kita tak boleh makan laa...sebab benda yang kita makan akan jadi darah daging kita...so, choose wisely!

You Might Also Like

14 comments:

  1. teringin nk minum susu pisang tu,Sally..Irna tahu pun sbb tgk rancangan Ke Korea Ke Kita Wak Doyok dgn Meo thn lps...Sedap x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap! kalau ada rezeki nanti cuba la Irna :)

      Delete
  2. Yg bahulu kacang tu makanan jepun x silap, org panggil taiyaki. Tktaulah korea tukar nama dia jadi apa. Yg fish stick tu tu nampak sedap je. Klau lalu2 tepi jalan mmng wajiblah nampak tpi x pernah beli. Nyesal pun ada :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah la Mazni...kak sally ni kaki makan je...part nak ingat tu pemalas sungguh..hahahaha :)

      takpe...next time ada lagi kesempatan...

      Delete
  3. seronoknya. bila la liz ada peluang nk melancong macam ni

    ReplyDelete
  4. setakat ni tak pernah rasa makanan/minuman korea.. tengok kawan-kawan blogger yang dah pernah makan, macam sedap je :)

    ReplyDelete
  5. Saya tak pernah dengar yang pasal honey puff tu.

    ReplyDelete
  6. teringin nak pergi sana. harap suatu hari nanti dapat merasa street food korea

    ReplyDelete
  7. teringin nk rasa yg last sekali tu.. menggoda je i tengok. huhu

    ReplyDelete
  8. bagusnya kak sally u r well prepared daebak jackpot ah1!!!
    muahahah baru belajar perkataan tu last month hehe.

    hm kalau qila duk sana rasa mcm terrrmakan je yg takboleh kikiki
    thnks for the tips kak sally uish.
    nak semua tu T_T

    ReplyDelete
  9. wah..tengok makanan macam nak makan semua

    ReplyDelete
  10. uish kena cari and belek bebetul kan.. yang kimbab tu huurm nak tanya.. mmg kita amek yg vege kan kan tapi kalo tmpt tu jual yg ayam n daging gak..? then dia guna sarung tangan yg sama cem mane..? CT slalu trpkir cemni.. ada kawan kata 'ala xyah fkir susah2' tapi hahaha dihantui..

    ReplyDelete
  11. sedapnya semua . teringin nak minum susu pisang dah lama ngidam ahaha

    ReplyDelete
  12. Salam sis!

    I really like your posts on South Korea~~ sgt unpretentious ^0^. Lebih-lebih lagi on the food part... sbb isu ni rasanya sensitif sgt kan?... ㅠ.ㅠ
    Huhuhu...

    By the way, dh lama tak pekena banana milk tu... huhu... rindu~~~~ Keep up the good work sis!! ^.^

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!