Travelogue Korea : Samcheok Ocean Railbike in Gangwon-do

1:41:00 PM Sally Samsaiman 14 Comments

Samcheok Ocean Railbike (삼척 해양레일바이크) ni mungkin tak ramai yang pernah pergi kerana kawasannya yang ajak jauh daripada bandar Seoul. Terletak di daerah Gangwon-do, Samcheok Ocean Railbike ni merupakan antara kawasan rekreasi yang berlatarbelakangkan lautan.



Dibuka pada bulan Julai 2010, Samcheok Lautan Railbike adalah aktiviti berbasikal roda empat yang bergerak pada rel kereta api sepanjang 5.4km yang terletak di tengah-tengah keindahan laut. Di sini ada 2 stesen untuk kita menaiki basikal ini, stesen pertama ialah stesen Gungchon dan stesen kedua, stesen Yonghwa.


Kali ini Sally memilih untuk memulakan perjalanan daripada stesen Yonghwa kerana stesen Gungchon ditutup sementara untuk kerja penyelenggaraan basikal. Walaupun panjang rel ni lebih daripada 5km, jangan risau kerana akan ada stesen untuk berhenti rehat, tapak tinjauan, terowong lautan, dan banyak lagi tarikan yang membuatkan kita rasa tidak cukup walaupun sudah beriadah sejauh 5.4km.



Setiap basikal mempunyai pemasangan keselamatan (brek keselamatan, dan lain-lain), ia boleh dinikmati oleh seluruh keluarga kerana tidak terlalu memenatkan dan kita boleh bersantai melihat keindahan laut.



Waktu beroperasi :

Daripada Stesen Gungchon
08:30, 10:20, 12:10, 14:20, 16:10 + 18:10 (Musim Panas)

Daripada Stesen Yonghwa
08:40, 10:20, 12:30, 14:20, 16:20 + 18:00 (Summer)


Bayaran masuk:

                                                                                                           (Unit: KRW)
Classification
Utilization Fees
Notes
Two-seater
Four-seater
Individual
Group
Individual
Group
Day
Gungchon Station → Yonghwa Station
20,000
18,000
30,000
27,000
one-way ticket
Yonghwa Station → Gungchon Station
Night
Gungchon Station → Yonghwa Station
22,000
20,000
33,000
30,000
Yonghwa Station→ Gungchon Station
 * Group
Two-seater: Groups using more than 10 rail-bikes at a time.
Four-seater: Groups using more than 8 rail-bikes at a time.

You Might Also Like

14 comments:

  1. wow, bestnya.. boleh tengok keindahan laut membiru.. 20 ribu won ya, app rm60.. hehe :D
    dulu masa pergi tak sempat nak jelajah banyak tenpat macam sally.. hope that i have another
    chance to go there for the 2nd time.

    ReplyDelete
  2. seronoknyaa dapat naik basikal empat roda tuu. dapat tengok laut lagiiii. syok lahhh :D

    ReplyDelete
  3. YEAYYY SAYA PON DAH NAIK HARI TU... BEST SANGAT HAVOC

    ReplyDelete
  4. tenangnya suasana pantai...boleh release tension! :D

    jemput singgah http://firzanahazhar1.blogspot.com/

    Pstt..saya klik2 nuff sini ^^

    ReplyDelete
  5. Bestnya basikal tu. Tak pernah naik basikal macam tu... santai je kan?
    :)

    ReplyDelete
  6. Eh yonghwa station xD birunya air laut dia! X menyempat pun pegi sini dulu..

    ReplyDelete
  7. Subhanallah, cantik sangat! Kalau pergi Korea nanti, nak pergi sini la. Tapi, kalau pergi sorang-sorang, boleh naik ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh jugak...just penat la nak kayuh...jauh tu...

      Delete
  8. Ah best nuaaa bestnuaaaaa woiiiii

    ReplyDelete
  9. Owh kena masuk dalam list travel nih hehe

    ReplyDelete
  10. bestnya..kalau dapat naik basikal ni confirm puas hati

    ReplyDelete
  11. serooonok..!! bagus Sally pegi tempat yang lain dari yang lain..

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!