Travelogue Korea : Petite France (쁘띠프랑스)

9:00:00 AM Sally Samsaiman 12 Comments

Perjalanan ke Seoul bersambung!

Sampai je ke Seoul, benda pertama kami buat, check in ke U-Wa Guest House, letak barang semua dan terus bergegas ke Petite France..!


Petite France ni ada jugak featured dalam rancangan Running Man, TV drama 'Beethoven Virus' dan juga drama yang paling korang suka tengok, My Love From the Star tu...Jujur kata Sally tak pernah tgk lagi drama tu...hahahaha...kesian kan...biasa la...kalau dah start semester mmg semua ke laut!



Sebenarnya takde ape pun kat sini...tapi sebab dekorasi dia yang cantik dengan berlatarbelakangkan negara Perancis, tempat ni mmg cantik! Sebab tu jugak la dia dapat nama 'Petite France'..!

The concept of Petite France encapsulates ‘flowers, stars, and the Little Prince.’ The village contains a memorial hall dedicated to Saint-Exupery, the author of the celebrated French novel, Le Petit Prince (1943) and as such it is called the Little Prince theme park. It also has a gallery displaying sculptures and paintings of le coq gaulois (the Gallic rooster), the national symbol of France; Orgel House where a 200-year-old music box plays a sweet melody; a shop that sells herbal and aromatic products; a souvenir shop; and many other locales where you can experience French culture.

The village can accommodate up to 200 visitors with 34 guest rooms that hold four to ten people each. Enjoy the marionette experience and hear percussion instruments from around the world, and also enjoy soap bubble experience.








But seriously, masa ni sejuk sangat...sampai rasa nak menangis...hahahaha...berjalan pun sekejap je sebab dah nak gelap...bila dah hujung musim luruh dan menghala ke musim sejuk, matahari cepat sikit hilang...sekejap je tengok dah gelap...


Petite France (쁘띠프랑스)


Telephone
+82-31-584-8200

Fax
+82-31-584-9535

Operating Hours
09:00-18:00
*Last admission: 1 hour before closing

Admission Fees
Adults: 8,000 won / Group: 6,000 won
Youths: 6,000 won / Group: 5,000 won
Children: 5,000 won / Group: 4,000 won
*Group: 20 people or more

Directions
  1. From Dong Seoul Bus Terminal or Sangbong Bus Terminal. Take an intercity bus to Cheongpyeong (청평).
  2. From Cheongpyeong Terminal, take a local bus bound for Goseong-ri (고성리). Bus Schedule: 06:30-20:00, runs 9 times a day.
  3. From the Cheongpyeong Terminal, take Gapyeong Tour Bus to Petite France. Bus Schedule: 08:30-17:30, runs 7 times a day

You Might Also Like

12 comments:

  1. amboii sejuk sampai rasa nak menangis. hahaha :D

    ReplyDelete
  2. Best nyerr...pergi korea ni selama beberapa hari??

    ReplyDelete
  3. wahhh bestnya gi petite france....adlam hati, ade jeles....heheheh :D

    ReplyDelete
  4. kenal petite france ni masa tgk cite my love from the star tu. cantik sangat sbb rumah2 dia colourful. kalau bergambar banyak2 kat sini mesti lawa. nampak ceria je :D

    ReplyDelete
  5. Cantik cantik! Kalau pergi Korea nanti, memang teringin nak pergi sini.

    ReplyDelete
  6. Weehhhh ! Tempat ni. Alaaaaaa. Alaaaaa. Tengoklah drama My LOve From The Star tu weh. Best kot ! Nanges nanges weh tengok. :D

    ReplyDelete
  7. Menarik. belum pernah ke Korea lagi. harap satu hari nanti dapat pergi... ehe

    ReplyDelete
  8. kalerful je bangunan kat situ...

    ReplyDelete
  9. mmg petite!
    sumpah lah cantik eeeeeeeeeeeeeeee nak gi TT_TT

    ReplyDelete
  10. macam manalah keadaan sejuk kat sana kan sally..tak boleh nak bayangkan

    ReplyDelete
  11. huhuu CT tingin nak ke sini gak.. best Sally dapat pergi sini..

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!