Travelogue Korea : Udo Maritime Park (우도해양도립공원) in Jeju-do

11:29:00 AM Sally Samsaiman 8 Comments


Kalau sampai ke Pulau Jeju, salah satu tempat yang paling tak boleh missed ialah Pulau Udo..Pulau Udo ni terletak di hujung timur Pulau Jeju dan dinamakan Udo sebab bentuk kawasan dia yang menyerupai bentuk lembu yang tgh baring...Kenapa tak boleh missed datang sini? Sally akan bagitau kenapa....



Sally tak pernah jumpa tempat yang cantik macam ni...well, Sally tau kat Malaysia ni ada tapi mungkin sebab Sally belum jumpa...so, Sally konklusikan yang Pulau Udo tempat yang paling cantik Sally pernah pergi...Pulau Udo ni terkenal dengan drama korea yang berlatarbelakangkan zaman dahulu sebab kawasan dia sangat luas...






Seobin Baeksa (pantai batu karang) telah dinobatkan sebagai Monumen Kebangsaan dan mmg terkenal didalam iklan, drama dan semestinya terkenal sebagai tempat pelancongan...selain daripada Seobin Baeksa, puncak Udobong (132.5m) merupakan tempat tertinggi di Pulau Udo, boleh tunjukkan kita sekitar pulau..cantik!
 



 Ada macam-macam cara nak berjalan diseluruh pulau...Sally sarankan korang tinggalkan kereta dekat jeti je dan tour dengan bas atau naik apa-apa yang disediakan...boleh la tengok kat bawah antara option yang ada ye...

Bike tour
Venue: 13km-long beach-side road
Travel time: 2-3 hours
Bike rental: 2,000 won/hr / 5,000 won/3 hrs
Inquiries: +82-64-783-0516, +82-64-784-4646

Speed boat
Fee: 10,000 won/person
Inquiries: +82-64-784-6678

Jet Ski
Fee: 10,000-20,000 won per person
Inquiries: +82-64-782-8277

Sea Fishing
Seondol fishing company: +82-64-783-4040
Gonjo fishing company: +82-64-783-9869
Hayansanho fishing company: +82-64-784-7070

Hiking
* Course 1 (13km beachside road): Seobin white sand beach-Jeonheungdong pavilion/light house-Hagosudong beach–Geommeolle-Dongangyeonggul cave
* Course 2 (2km Udobong peak): Udobong peak-Deungdae (lighthouse) museum-Jiducheongsa-Jeonjingwansan Mountain

Bus tour
* Udo Shuttle bus
Fares: Adults 800 won/Children 400 won
Duration: 30 minutes
Inquiries: +82-64-782-6000

* Udo Tour bus
Fares: 5,000 won per person
Duration: 2 hours
Admission Fees
Adult 1,500 won / Youth & Children (Age 7-19): 1000 won (Subject to change)

Cara untuk ke Udo Island :

[Bus]
From Jeju International Airport, take Bus 38 to Daeseom (대섬입구) bus stop.
Transfer to Bus bound for Dongilju (동일주) to Seongsan Harbor (성산항).
Follow the sign for the Seongsan Harbor (성산항) for 450m.
Take a ferry to Cheonjinhang Harbor (Udo Island).*
From the Cheonjinhang Harbor, go 130m forward and then turn left at the sign for the Udo Canola Flower Village (우도유채꽃마을) for 150m.

*Ferry schedule (Subject to change)

[From Seongsan Harbor to Cheonjinhang Harbor]
November-January
07:30, 08:00, 09:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 16:30
March, October
07:30, 08:00, 09:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00
April, Septembr
07:30, 08:00, 09:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 17:30
May-August
07:00, 08:00, 09:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00

[Cheonjinhang Harbor to Seongsan Harbor]
November-January
08:00, 09:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00
March, October
08:00, 09:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 17:30
April, Septembr
08:00, 09:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 17:30
May-August
08:00, 09:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:00, 18:30

You Might Also Like

8 comments:

  1. mesti rasa tenang je kan sally kat situ. huhu.
    best nya.

    ReplyDelete
  2. hi... salam perkenalan dari saya. bestnya kamu dpt pergi sini. saya pergi jeju last sept 2 hari je, so tak banyak tmpat boleh cover. masa dok search buat itinerary tmpat ni salah satu yg menarik perhatian juga, tp seb kesuntukan masa kan.. so xboleh pergi..huhuhu.. insya allah ada rezeki nk pergi lgi..

    jemput baca kisah jalan2 sy kt korea kat blog saya Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta :-)

    ReplyDelete
  3. memang cantik.. korea ni ceruk mana pun cantik ^^ Sally tak pergi ke tempat yang main dolphin tu ke ? rasanya kat jeju kan tempat tu..

    ReplyDelete
  4. Subhanallah, cantiknya Jeju. Saya memang teringin sangat nak pergi sini kak Sally. Bila baca entri ni, lagi la rasa nak pergi.

    ReplyDelete
  5. tgk dlm gmb je pun dh nampak cantik..kalau depan mata mesti terpegun..seronok aihh

    ReplyDelete
  6. Eeeeeeee ! Semua tempat pun best ni , camne ? T_T

    ReplyDelete
  7. cantikkknyaaa! kalau boleh melepak berjam2 kat situ pun rela aih. hoho

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum sally, sheila pernah tengok zizan razak naik tempat ni. lawanya.. kagum sheila tengok. Subhanallah...

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!