Travelogue Korea : Cheonjeyeon Falls (천제연폭포) & Seonimgyo Bridge in Jeju Island

10:52:00 AM Sally Samsaiman 9 Comments

Masih lagi kisah di Jeju, wahai Sally...lamanya nak tunggu kome update sampai ke Seoul ni haaa...hahahaha...tapi takpela...slowly la kan...apa barang kalau update banyak-banyak...

okay, dia tgh malas.

Okay, kita mulakan dengan Cheonjeyeon Falls, kawasan air terjun ni terkenal dengan juga sebagai "The Pond of God" dan terdiri daripada 3 bahagian...

Cheonjeyeon Falls, named 'The pond of God', consists of 3 parts. Around the falls, a variety of plant life thrives, such as the rare ‘solipnan’ reeds. To the east, there is a cave where cold water pours from the ceiling to create a waterfall. The water from the first waterfall becomes the second and third waterfalls and flows into the sea. In Cheonjeyeon Valley, there is the “Seonimgyo Bridge” (arch bridge that has 7 nymphs carved on the side) and the octagonal “Cheonjeru tower”. The Seonimgyo is also called “Chilseonyeogyo”(meaning seven nymphs) and it connects Cheonjeyeon with the Jungmum Tourist Complex. On the surface of the Cheonjeru Tower, there is a painting that tells Cheonjeyeon’s legend of the nymph and mountain god. Every even-year in May, the Chilseonyeo Festival is held here.


Masih lagi tempat untuk sight seeing...kawasan ni mmg sejuk dan cantik...macam lerengan bukit lepas tu tetiba ada air terjun...hahahaha...masa kami sampai tu dah agak lambat sikit...cuaca pun hampir gelap...jadi tak dapat nak jalan jauh untuk tgk ketiga-tiga air terjun tu....


Seonimgyo Bridge

Obokcheon – Fountain of Five Blessings

The animals symbolize : Tortoise (Longevity), Boar (Wealth), Dragon (Honour), Mandarin Duck (Romance, good for singles!) and Carp (Children, good for married, childless couples).


Overall, sini antara kawasan yang cantik...tapi tak banyak gambar boleh ambik sebab kawasan dia dalam pembinaan...sebab ada keretakkan kat jambatan ni..hahahaha...

You Might Also Like

9 comments:

  1. bestnyee jalan jeju.. alaaa sayang da sedikit gelap. kalo dak mesti lagi banyak gambar boleh ambil kan..

    ReplyDelete
  2. mampu tengok dalam tv je tempat ni. hahahaha. :P

    ReplyDelete
  3. baru nak tanya mana gambar air terjun.. kalau nk g air terjun tu kira kena jalan sikit lah eh sally?

    ReplyDelete
  4. la.. tgh renovate ke bridge tu?? mujur masa sy pergi tak ada keja2 renovation ni. so bolhla naik bridge tu menyebrang ke seblh sana, cuma sayang tak pergi trun ke arah air terjun tu je..uhuhhu

    ReplyDelete
  5. Nampak kelabu je Jeju masa ni.

    ReplyDelete
  6. cantiknya!takpelah nanti dah habis renovate boleh repeat trip kan?

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!