Travelogue Korea : Anapji Pond & Cheomseongdae Observatory.

3:55:00 PM Sally Samsaiman 7 Comments

Malam selepas berjimba dekat Shilla Millennium Park, kami join Gyeongju City Tour ke Anapji Pond & Cheomseongdae Observatory...Tour start pukul 6 petang (kat sana dah gelap gelita) sampai pukul 9 malam...Ini pun masalah...nama Gyeongju City Tour, tapi macam biasa la...mmg 100% speaking in hangul dan kami pun tak tau apa yang kami tengok ni ha...so, kita kena la buat kajian sendiri...muahahaha...


Tour mula dengan Anapji Pond, disebabkan kami ikut tour..jadi semua fees dah termasuk la...tapi Sally tak ingat berapa fees untuk tour ni...nanti korang cuba la check kat laman web dia eh..tapi kalau tak ikut tour, fees dia:

[Individuals]
Adults: 2,000 won
Teens: 1,200 won
Children: 600 won

[Groups (+30)]
Adults: 1,600 won
Youths: 1,000 won
Children: 500 won


According to the historical records of ‘Samguk-sagi,’ Anapji Pond was built during the 14th year of King Munmu (in power 661-681 AD) of the Silla Kingdom (57 BC-935 AD). Small mountains were created inside the palace walls, beautiful flowers were planted, and rare animals were brought in to create an exquisitely exotic garden fit for royalty. The pond was originally built in Wolseung Fortress (erected in 101 AD during the Silla period), but the fortress was destroyed and now lies in ruins. In 1974, an excavation project revealed large spherical shapes (measuring 200 meters in diameter and 180 meters in height) which indicated that 3 islands had been located in the pond. Thanks to these important findings and existing historical records, Anapji Pond has been restored to nearly its former glory.

Haaa...begitu la kisah dia...malas pulak rasa nak translate kan...kekeke...suasana malam kat sini mmg cantik walaupun hanya berbekalkan lampu pada certain tempat...
 



Luas sebenarnya Anapji pond ni...sampai rasa nak pusing dia lelah kot..hahahaha...tapi best la jugak...

Cheomseongdae Observatory

Cheomseongdae is the oldest existing astronomical observatory in Asia.
Constructed during the reign of Queen Seon-deok (632-647), it was used for observing the stars in order to forecast the weather. This stone structure is a beautiful combination of straight lines and curves.
 
 Cheomseongdae Observatory ni tempat orang zaman dulu kala nak tengok cuaca, anak bualn dan pelbagai aktiviti yang berkaitan astronomi la...so, mereka akan naik pada atas binaan ni untuk tengok bintang dan mendalami ilmu astronomi...

Credit : http://nadnadine.blogspot.com/


Kat sini Sally tak banyak ambil gambar sebab phone saya sangat tak cantik ambik gambar pada waktu malam...so, ni jela gambar yang ada...gambar Cheomseongdae Observatory tu pun ehsan daripada kak Nadia..hehehe...kalau korang suka tempat sejarah, korang mungkin suka la tempat ni...

You Might Also Like

7 comments:

  1. Cheomseongdae ni haritu ada dalam Running Man kot. Tapi bukan shooting kat sini tapi amende tah dorang rebut Cheomseongdae tu. Hahaha.

    ReplyDelete
  2. oklah tuh..x seronok jadi seronok lau pergi ngn kawan2..huhu

    ReplyDelete
  3. cantiknyaa tempat orang. mohon ada orang nak sponsor i pergi sanaaaa :D

    ReplyDelete
  4. wahh gelap betul tu tp apape dkt sana mesti cantik kan ish

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!