Ketam Nipah VS Ketam Batu

4:54:00 PM Sally Samsaiman 22 Comments


Sally tak berapa tahu sangat pasal ketam ni..cuma sally tau la ada ketam yg tak boleh dimakan...so, atas atas ni perbezaan antara ketam nipah dan ketam batu...yang mana ketam batu ni haram dimakan kerana dia hidup dua alam..meaning that boleh hidup kat darat dan juga laut la...

Sebagai orang Islam, sebaiknya kita cari la makanan yang halal dan kita yakin...yang penting jangan makan benda yang akan memudaratkan diri kita sendiri....

Lepas ni hati-hati bila beli ketam okay?

^______^

You Might Also Like

22 comments:

  1. assalamualaikum sally...betul tu pada yg x tahu kenalah hati2 bila membeli ketam tu yer...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam mama...betul sgt tu...sally mmg x pernah tau..serius..

      Delete
  2. mama lagi kurang arif tentang ketam ni, tahu makan je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sally mmg jenis tak makan ketam..so, mmg terhad sgt pengetahuan pasal ketam ni mama...

      Delete
  3. Kena ambil tahu jugak pasal nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul la tu kak..sebab masuk dalam badan kita kan...

      Delete
  4. Replies
    1. kena jugak ambil tau...incase kalau satu masa nnt :)

      Delete
  5. Kalau awwww yang dua alam tu boleh mkn tak sally? Harharhar

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu kalau makan.."kenyal" weh~ hahaha :D

      Delete
  6. jarang makan ketam tapi kalau makan memang akan beli yang ketam nipah yang besar gedabak tapi isi tak sebesar ketamnya.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sally mmg tak minat makan ketam..sbb susah..hahaha :P

      Delete
  7. Replies
    1. alhamdulillah..benda baik kena kongsi...

      Delete
  8. seb baik elergik gn seafood~~ hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ambil tau jela...mana tau kot-kot ke kan :D

      Delete
  9. owh ada ketam yang tak boleh dimakan rupanya..baru taw..
    tapi rasanya so far tak jumpa lg ketam batu nih..

    ReplyDelete
  10. ketam nipah tu sedappp gila ... tapi nak masak punya lah susah sebab nyawa liat

    ReplyDelete
  11. kene belek2 ketam tu..jangan kain rembt je kan sally...

    ReplyDelete
  12. Nice sharing sally...I love crabs...jom akak banje..but dtg umah la...leh akak masakkan...huhu..

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!