Masjid Ubudiah di Pulau Jeju, Korea?

11:37:00 AM Sally Samsaiman 30 Comments

Yeay! Jom kita bercerita pasal Pulau Jeju...antara pulau yang bakal jadi antara 7 keajaiban dunia yang baru...sebab ape..? Sebab pulau ni sangat cantik dan mmg cantik laaa!



Dekat Pulau Jeju ni ada satu tempat tumpuan pelancong yang dinamakan Jeju Mini Mini Land yang telah mengambil masa 5 tahun untuk disiapkan...Kalau mana yang gila tengok cerita "Which Star Are You From", mesti kenal sangat tempat ni kan..hehehe...


Jeju Mini Mini Land is a spacious park featuring miniature versions of famous attractions from around the world. Over 116 architectural wonders and UNESCO World Heritage sites from 50 different countries are represented in the park. To name a few, the park offers miniature Bulguksa Temple, the Statue of Liberty, the Great Wall of China, the Forbidden City, the Leaning Tower of Pisa and so on. The original works are reproduced at 1/15 or 1/30 of their original size. As the first miniature park in Korea, it has become one of the most popular attractions on Jeju Island.

Some great attractions are located nearby the park, such as Manjanggul Cave, Bijarim Forest, Jeju Stone Museum, Sangumburi Crater, Myeongdoam Tourist Ranch, Brazil Folk Performance Hall, Jeolmul Natural Recreation Forest, and the Seongeup Folk Village.


And, guess what is the building that represent Malaysia..?


yes! of course la Masjid Ubudiah yang terletak di Kuala Kangsar , Perak...mesti korang semua fikir kalau represent Malaysia je mesti KLCC kan..? tapi begitu mulianya rumah Allah kita yang satu ni sebab menjadi antara 116 monumen yang terletak dalam Jeju Mini Mini Land..


Masjid Ubudiah, dikenali juga sebagai Masjid Diraja Ubudiah ialah sebuah masjid negeri di Bukit Chandan, Kuala Kangsar, Perak yang dianggap salah satu masjid terindah di Malaysia dan merupakan simbol kebanggaan dan kepercayaan untuk orang Islam di Perak. Kubah emas dan menara masjid adalah bukti dari keindahan senibina Islam. Masjid Ubudiah dirasmikan pembukaannya oleh Sultan Jalil Karamatullah Shah pada tahun 1917.

Okay, yang ni boleh letak dalam wishlist ni kalau ditakdirkan sampai ke Pulau Jeju satu hari nanti...InsyaAllah...di Korea, Islam pun turut berkembang cuma tak la sepesat di negara-negara Islam yang lain...nanti kalau ada masa sally cerita pasal masjid yang terbesar di Korea ye...

You Might Also Like

30 comments:

  1. sally bila nak bawak akak dengan hubby gi sini? ihikss....

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila akak dah kumpul cukup duit..hahaha :P

      Delete
  2. Min Joon !! Hahahaha. Asal datang blog Sally je terus jadi sawan. Jom pergi Sally. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...jangan la sampai sawan..ish ish...hehehe..jom!

      Delete
  3. cantiknya , mama entah bila nak jejak kaki ke sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah mama, satu hari nanti kalau ditakdirkan Allah :)

      Delete
  4. nak pergi ajak bella skali.. berbangga jadi anak malaysia !!

    ReplyDelete
  5. woahh cantik gila replika dia. mcm kat TTI pulak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...mmg cool sangat kan Mazni? :)

      Delete
  6. Replies
    1. gembira sangat kan bila Islam dipandang tinggi :)

      Delete
  7. Amazing!!! Masjid Ubudiah jadi pilihan... :D
    Teringat zaman sekolah.. bila jogging lalu depan masjid Ubudiah... hmm the best daus in my life..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Happy kan?? sama la!
      tapi sayangnya sally tak pernah sampai pun lagi kesana :(

      Delete
  8. wow...proud to be Muslim and Malaysian... ^^

    ReplyDelete
  9. wah.. cantiknya.. tak sangka replika masjid ubudiah ada di sana.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sangka kan kak..hehehe...hebatnya kuasa Allah :)

      Delete
  10. One of the many beautiful buildings in Malaysia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. indeed! can't argue with that...hehe :)

      Delete
  11. Replies
    1. kan? kan?? gembira sangat kan bila Islam dipandang tinggi :)

      Delete
  12. Oh my! Teringin gila nak pergi Jeju. Lepas baca ni, lagilah makin membuak-buak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..?? hehehe...jom la kita g sekali Farah! :)

      Delete
  13. Wahh... menarik. Thanks sharing Sally.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...gembira sangat bila Islam dipandang tinggi :)

      Delete
  14. Nice n3 ni, Masjid ubudiah diagungkan..... Kalau xslp bnyk p'gmbr'an drama korea yg di buat kat Pulau jeju ni.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pulau Jeju kan bakal menjadi antara 7 keajaiban dunia yang baru...tapi msih dlm pertimbangan :)

      Delete
  15. masjidnya tu juga dibuat sholat kah, apa cuma jadi miatur aja ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miniature sahaja...umpamanya hendak memberitahu tarikan yang berada disekeliling Malaysia dan juga negara lain.. :)

      Delete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!