Borang Permohonan Online ke Kolej Profesional MARA Sesi Julai 2014

2:27:00 PM Sally Samsaiman 52 Comments

Sebagai salah seorang alumni yang tamat pengajian Diploma in Business Studies daripada Kolej Profesional MARA, Beranang...meh sini sally nak kongsi...berita baik untuk mereka yang nak sambung pengajian di peringkat diploma...boleh lah cuma isi borang untuk kemasukkan Julai 2014 ke Kolej Profesional MARA diseluruh negara...

Link Borang Permohonan Online ke Kolej Profesional MARA : SINI

Untuk senarai program yang ditawarkan, boleh klik : SINI

Walaupun mungkin kolej ni tak la sepopular universiti-universiti yang ada kat Malaysia ni, tapi paling kurang masih ada jugak tempat untuk kita menimba ilmu...bukan universiti yang menjadi taruhan, tapi pengalaman dan juga sikap kita yang menjadi perbandingan...Tak rugi masuk kolej yang kurang popular, janji kita pandai mencipta nama dan ambil pengalaman dan serap segala ilmu selagi mampu.

Ada 6 kolej di seluruh negara, boleh jenguk kat SINI...

Cepat isi tau..permohonan dibuka daripada 4th March 2014 - 18th April 2014 je...

Sape lambat dia la yang rugi..

^___^

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE!

Borang Permohonan Online ke Kolej Profesional MARA Sesi Julai 2015

You Might Also Like

52 comments:

  1. betul2 kat mana2 pun boleh kita menimba ilmu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ilmu bukan terletak kat mana kita belajar, tapi apa yg kita simpan dalam kepala... :)

      Delete
  2. MARA pun okay la.. kalau nak lanjutkan pelajaran ke luar negara pun mudah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul..once dah dgn MARA,lg senang nak buat perancangan masa depan :)

      Delete
  3. salam , boleh tolong tak carikan link untuk borang permohonan ke kolej mara beranang ? . ty :)

    ReplyDelete
  4. Salam q. Sally... sy dpt dip bussiness in studies jugak.. sy nk tanye board programmes tu camne yep...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam dik...board program? meaning? major dia ke??

      Basically dia more to business punya major..mcm marketing, HR, management..cuma takdela specific sangat setiap satu sbb dia cuma randomly business punya subject..no major course yg specific...

      Delete
  5. Salam. Q. Sally, sy dpt dip bussiness in studies kat kpm beranang... yg sy nk tau board programmes 2 program ke luar ngare ke camne??

    ReplyDelete
    Replies
    1. So far yang akak tau..KPM takde hantar ke luar negara...kalau yg persiapan utk g luar negara tu KKTM (dah tukar nama xtau ape)

      tapi utk student KPM yg cemerlang...boleh je buat application utk sambung degree ke luar negara sebab ramai je student yg hbs diploma kat KPM sambung degree ke UK, Melbourne & Aussie.

      Delete
  6. Mcm mane nak buat rayuan kpm kak sally

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak! yg ni akak tak pasti la dik...boleh cuba bukak laman web MARA atau cuba call mana-mana KPM dan tanya mengenai rayuan...maaf yg ni akak tak dapat bantu :')

      Delete
  7. kakak sya nk mphpn tapi lambat..sya boleh mita lagi x..ada cara lain x kalau sya nk mohon skrng..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau terlewat boleh walk in tapi kena ikut kekosongan jugak...Cuba call mana-mana kpm dan tanya...

      Delete
  8. Salam Kak . Permohonan Untk Kpm Setahun Sekali Jeke ? Ke Ad Perhomonan Lain Nanti ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam...kpm selalunya mmg akan ada 2 intake setahun...Jan-June & July-December...

      Delete
  9. assalamualaikum akq .. nak tnye kpm sesi pengambilan julai bpea hb ? najwa tkut najwa terlepas untk dftar ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...akak tak pasti pulak part tu...dalam surat takde ke..? ke baru nak mohon ni Najwa?

      Delete
  10. Assalam kak.nak tnyer KPM ade ambik student utk degree terus x?sbb sy lpsan matrik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam...KPM hanya utk diploma adik..mmg takde degree lg buat masa ni

      Delete
  11. bile ye permohonan sterusnye ?

    ReplyDelete
  12. salam..saya dpt offer untuk masuk KPM Beranang under course FHND Computer (Software Development).. currently stdying diploma course science comp at uitm sarawak... itu pun kena dapatkan pinjaman ptptn.ada 2 thun lagi bru dpt selesai diploma. so, antara dua ni? rasanya mana better? mohon sangat pencerahan pasal KPM especially pasal fee n tempat tinggal

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...kalau nak suruh pilih tu mmg susah...KPM mmg bg elaun setiap bulan...so, mmg xde buat sebarang pinjaman dengan MARA @ ptptn...tempat tinggal disediakan dan mmg free...tapi kena fight jugak la...kena rajin baru la dapat duduk asrama sampai hujung semester...sama jugak 3 tahun setengah utk FHND...ikut jugak kepada awak la...sbb dah separuh jalan dekat UiTM kan?

      Delete
  13. Asslamuaikum nk tanya sikit bleh.mcm mna nk buat rayuan kmsukan kpm sesi januari 2015.sbb prmohanan sy gagal utk kpm sesi januari 2015

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...boleh cuba hubungi pejabat MARA jika masih ada kekosongan utk walk in :)

      Delete
  14. assalamualaikum
    mknenye sesi intake julai 2015 blum buke la ye
    nk tnye...pogram ditawarkan..same je ke dgn 2014 dgn 2015?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...julai 2015 masih belum lagi...dalam masa terdekat ni rasanya...for meantime sama je... :)

      Delete
  15. akak, nak tanya yg permohonan online tuh da tutup. bila ek dia bukak sesi kedua ?

    ReplyDelete
  16. As salam..

    * Nak tanya ada tak perbezaan antara Kolej Kemahiran Tinggi Mara dan Kolej Profesional Mara..
    * Dua2 Mara...
    * nak tau juga kelebihan dan kekuatan..
    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. daripada nama pun dah nampak bezanya...

      KKTM - persedian utk pelajar keluar negara
      KPM - untuk pelajar yang nak ambil diploma dalam bidang berkaitan perniagaan dan selari dengannnya

      macam yang ada tulis kat komen sebelum ni...KPM beri elaun sebanyak RM300 setiap bulan tanpa perlu byr semula...kalau nak lebih kepastian boleh walk in ke pejabat MARA yg berdekatan :)

      Delete
  17. Sis sy dpt upu,and mmg mohon kpm.
    Untuk course english communication.
    And sy buntu nk pergi mana satu..actually saya nak lari dari ptptn haha:( and kalau boleh taknak beban kan parents so kalau masuk kpm okay tak? Sy mohon dua2 kpm dgn kptm hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak cakap okay atau tak tu...kak sally tak yakin la...sbb lain org lain minatnya...tapi kalau betul nak lari drpd PTPTN & tak nak yg terlalu beban, boleh je masuk KPM...

      lagipun institusi bawah MARA skrg pun dah upgrade...lecturer pun semua ada masters, PhD...InsyaAllah...

      mana kita belajar tu tak kisah, tapi ilmu yang kita praktikkan yg menjadi ukuran :)

      Delete
  18. assalamualaikum sis,saya nak tanya ,,apa beza gmi,kptm dan kpm?saya confused..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh baca pada komen sebelumnya...Utk GMI maaf, sis tak pasti :)

      Delete
  19. sis boleh bagi id wechat tak? saya nak tanya beberapa soalan ni. please? thanks :) , assalamualaikum, urgent.

    ReplyDelete
  20. KKTM ni boleh masuk secara walk-in kan? Saya ade dapat msg kemasukan KKTM Ledang tahun lepas.. Saya ade jugak tengok laman web KKTM lain pasal walk-in ni.. Tak semua buat mcm tu kan?

    ReplyDelete
  21. assalamualaikum kak...saye dh isi dan sudah hntr,tapi klo saye isi lagi skali bleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam...rasanya kalau dah isi, dah x perlu...melainkan untuk permohonan selanjutnya @ permohonan lain...

      Delete
  22. Hai nk tnya kan ms isi upim dekat data peribadi kan untk minta kolej ni kan ...dia ada tnya penajaan sperti petronas,ptptn,mara,jpa n lain lain so nk letak yg mana dkt penajaan tu ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak payah letak...sbbnya kalau ada tajaan peluang nak masuk tu susah sikit dan takkan dapat elaun sepanjang pengajian kalau ada tajaan.

      Delete
    2. ohh..ada subjek yg dia requirment x lps so blh minta x ?

      Delete
    3. Boleh je tapi dapat ke tak tu tak pasti...kalau satu atau dua subjek, sebelum masuk KPM mereka akan hantar mcam asasi la selama 6 bulan sebelum masuk semester 1 :)

      Delete
  23. ohh maksudnya depa hntr ke program persediaan intensif la ?

    ReplyDelete
  24. salam kak , sye nak tnye , first intake kpm sye x dapat , dye suruh check semuala 3/6/2016 , utk second intake ,sye nak tau yg second intake ni masuk dgn first intake ke x ,n chance utk sye dapat second intake tinggi x , sbb sye hnye harap tawaran ni jer , klu nk walk in mcm mne

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Fiz Isha, sorry sis lewat respon..

      untuk second intake dia berdasarkan kalau ada yg mereka yg diterima dalam second intake menolak utk masuk, then baru akan ada tawaran yg lain...

      Walk in tak dibuka utk semua branch, boleh cuba call KPM yg Fiz rasa nak masuk, cuba tanya bila ada kekosongan utk walk in...tarikh dan cara walk in selalunya tak diwar-warkan diluar

      Delete
  25. Salam akk,sy dapat tawaran ke KPTM . Tp sy nak cuba mohon KPM. Sbb sy tau KPTM yuran agak mahal. Agak2 kalau sy pergi permohonan terbuka yg akan diadakan nnt,ada effect tk ya? Maksud sy,kalau dh dpt kptm,tk dpt kpm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm...rasanya takde...sebab masa g walk-in tu kalau dapat atau xdapat akan dapat tau mas atu jugak..jd nya kalau tak dapat, takde la rezeki..kalau dapat..boleh terus tolak tawaran utk masuk KPTM :)

      Delete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!