Tuesday, February 25, 2014

Sate Minang.

credits : http://oditusufi.blogspot.com/
Sate minang...sape pernah makan..?
Sally kenal sate ni sejak dari kecik lagi...sebab arwah papa suka makan sate ni...and since that la sally jadi suka dengan sate minang ni...

Sate minang ni originally dia datang daripada Indonesia...tapi ramai je yang pandai buat sebab dia tak banyak beza dengan sate kita..cuma yang membezakan ialah kuah dia dan jugak ada taburan bawang goreng...tapi bawang goreng dia selalunya yang digoreng sendiri...sedap weh...

Sejak berpindah ni..dah jarang dah sally jumpa sate minang ni...dah tak tau nak cari kat mana...kalau dah jumpa pun belum tentu kena dengan tekak...haihhh...rindu pulak sate minang pakcik pasar malam Jelatek ni...entah ada lagi ke tidak...

Korang pernah makan sate minang? 

50 comments:

  1. Errmmm sedapnyaaa. Dekat Kg Baru ada kotttttt.

    ReplyDelete
  2. apa beza ngan sate biasa?

    tak penah makan lah... kena minang je dah...hhaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada tulis kat atas tu kak perbezaan dia...hahaha

      Delete
  3. tak pernah la sally..sedapnya tu tgh lapar nie :)

    ReplyDelete
  4. tak penah makan..lain ye dgn satay malaysia

    ReplyDelete
    Replies
    1. bezanya dia pada kuah kak..dia tak pakai kuah kacang :)

      Delete
  5. sate minang..1st time dgr..huhu onomnom..lama tak makan sate..:P

    ReplyDelete
  6. sedapnya.. tak pernah makan lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap sangat eida...nanti cuba lah kalau jumpa :)

      Delete
  7. selalu beli kat pasar malam yg dekat dgn rumah sewa.. hehe.. :))

    ReplyDelete
  8. wah.. nampak sedap tu sally.. akak tak pernah mencuba makan lagi sate minang tu..

    ReplyDelete
  9. aaa terliur! laparnyaa tengok sate ni :(

    ReplyDelete
  10. nmpak selera....tp x pnah dgr n mkn jauh skali...tringin jgk nk cube....

    ReplyDelete
  11. tak pernah try selalu nampak kat chow kit je. Ada pak cik tu makan mcm sedap je... lebih kurang stay kita juga ke sally ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurang je sbnrnya kak...cuma satay dia takde marinate dan kuah tak pakai kuah kacang :)

      Delete
  12. tak pernah mkn . apa yg beza pada kuahnya ?

    ReplyDelete
  13. wahh tak pernah lagi makan.. nyum nyumm

    ReplyDelete
  14. Replies
    1. Lorr..tak pelik pun ain...cuma beza kuah dia je :)

      Delete
  15. X pernah lg merasa,tggu sally belanja lah boleh.hehee

    ReplyDelete
  16. Zara peminat tegar kalo sate2 ni.. tp sate minang ni xpena pla mkn.. kat sabah xda pon.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. aigooo...camne pencinta sate tak tau ni..hahaha :D

      Delete
  17. Saya pun pernah makan sate minang sebab saya sebenarnya orang minang (malunya HAHA) . Bila raya , ayah saya selalu buat sate minang . Kalau akak nak makan sate minang kat restoran , biasanya ada dekat restoran masakan Padang dekat sekitar Chow Kit atau Kampung Baru dekat KL . HUHU , last makan sate minang masa raya lepas . Memang susah nak dapat kat pasar malam utk sate minang yang original memang sedap (Y)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la mastura..kak sally malas nak meredah KL sebenarnya..hahaha...

      Delete
  18. uisyoooo! meleleh tengok TT____TT, tak pernah makan lagi, huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba la cik lisa...confirm mimpi malam makan ni..hehehe

      Delete
  19. tak pernah lagi la sally.... nak jugak cuba nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti akak datang, kita g kat Kg Baru, nak..?

      Delete
  20. sedapnyeee sate minang...dh lame tak mkn..nk jmpe yg btul2 sedap susah skrg ni...huissshh..kecuq air liuq tgk..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe...chugha sedap sangat ke..? hihihi...sally mmg suka gila tp belum dapat beli lagi -_-'

      Delete
  21. Sangat sedap.. penah makan kat bangi jual depan umah je.. then makan kat jakarta.. ni skrg tgh mencari kat mana ada jual.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe...dah jumpa ke belum...? kalau kat Kampung Baru tu banyak..tapi nak kesana yang malas... :)

      Delete
    2. Mai singgah kat ukay perdana..
      Kak iena ade jual sate minang..
      Sally belum rase sate akak...Mai lor...

      Delete
    3. Mai singgah kat ukay perdana..
      Kak iena ade jual sate minang..
      Sally belum rase sate akak...Mai lor...

      Delete
  22. Adik,akak skrg jual sate minang..
    Mai ar dtg ukay perdana...
    Rase sate minang akak...
    #kakiena 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf nk tau Kak iena ukay perdana belah mna..bukak Dr jam berapa smpai jam brpa? Niaga setiap hari ke?

      Delete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite and hopefully, all the information is useful to you and don't forget to come again! Much love!