Resepi | Pepero Malaysian Style!

7:08:00 PM Sally Samsaiman 45 Comments


Dulu kan...Sally pernah post pasal pepero gaya Malaysia....last 2-3 days ni banyak pulak keyword pasal pepero dan ada jugak yg search "resepi pepero Malaysia"...hehehe...pepero mana ada yg Malaysia punya sayang-sayangku...hehehe...



Kalau nak diikutkan...Ini la rupa sebenar pepero yang menjadi idaman semua orang tu tapi sebabkan kalau beli sangat mahal dan tak cukup, jadi..meh la kita buat sendiri...Sebelum tu Sally nak bagitau yang outcome daripada resepi ni mungkin tidak sama dengan pepero yang original, tapi sedap dia masih sama..hihi..Resepi dia senang je...

Bahan-bahannya:
1. Biskut rokok / biskut yang panjang-panjang mcm pepero
2. Coklat (yang ni better guna coklat Beryl's tu...sedap)
3. Sprinkle! Kalau nak letak kekacang pun boleh...

Cara-cara nak buat:
1. Mula-mula...cairkan coklat tu...kalau yang pakai kaedah double boiler...korang kena pastikan ada air panas yang ready la...macam sally mama ada beli periuk elektrik yang mmg utk panaskan @ cairkan coklat.
2. Bila dah cair...celup la biskut korang sampai 3/4 daripada panjang biskut tu...
3. Kalau nak letak kekacang macam pepero, campur kacang yang dah cincang dalam coklat before celup...
4. Lepas tu letak atas redai yang berjaring laa...supaya cantik outcome dia nanti...
5. Then! hias la pepero korang ikut kretiviti...kalau tak nak hias pun xpe...dah sedap dah pon...


Google's

*Tips utk dapat coklat yg sedap...
 Campur 1 portion dark chocolate + 1 portion milk chocolate + hujung sudu nescafe
 
Serius sedap nanti...korang takkan rasa pahit...takkan rasa manis yang melampau...cuba la...nanti bg tau sally camne jadinya ek..?

You Might Also Like

45 comments:

  1. nescafe? hurm. boleh try nanti. xpernah campur nescafe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup kak Nina...sebab nak stable kan rasa milk compound tu :)

      Delete
  2. Wahhhhhh hihihi bestnyaaaa nyummy T_T
    Haritu qila sempat order dkt kawan bila dia gi langkawi hihi.
    Thanks kak sally.
    Tapi biskut rokok tu je yg susah sikit nak cari ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. adoiyai...byk tempat la jual biskut tu...cari je....
      cari kat kedai borong...

      Delete
  3. macam sedap jer... mesti cuba nih..

    ReplyDelete
  4. Sally dah cuba buat ke? ehem ehem..silalah buatkan untuk kita sekali ya..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah la Anim...dah selalu buat sebab banyak coklat baki wedding abang...hahaha...bole...bole :)

      Delete
  5. yes nt hana dah dok key ell nak suruh kak sally masakkan yang sedap2 utk hana. haha :P :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeay! kena bayar...sekali masak RM50...eheee~

      Delete
    2. alaa dengan adik sendiri pown kena kira jugak ke? hahah :P :P

      Delete
    3. Bisnes dik...hahaha...kita g serang umah kak lieya laaa.... :)

      Delete
  6. hiasan pepero tu memberi impak menggiurkan..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan mime kan..? kalau buat sendiri sure tak sama dah :P

      Delete
  7. dah telan air liur dah ni sis sally >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. alololo...jangan mengidam sudah laa...hehehe :)

      Delete
  8. Replies
    1. kan huny kan...? sure telan air liur kalau ingat :P

      Delete
  9. Sedap nya..kena cuba buat nie..hehehe :)

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. bukan nmpk ej pha is...mmg sedap pun :)

      Delete
  11. wah.. akka suka makan.. selalu beli je.. boleh buat sendiri rupa-rupanya.. nak cuba la nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat sendiri takde la sama kak...tapi lagi puas la mkn :)

      Delete
  12. tunggu adik balik nanti nak buat lah. ada jugak tukang makan. makan sorg2 tak syok. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sally buat, sally yg makan...hahaha....

      Delete
  13. menarik la... rasanya kalau buat sendiri lagi puas kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti Fiza cuba la....mmg puas makan :)

      Delete
  14. memang sedap!! ika suka juga ni..

    ReplyDelete
  15. wah.. cam menarik je papero msia nie.. sng je cara buat tu... leh la buat sdiri.. tq for the recipe.. ;) .. btw.. sally ade x cara nk buat choc chip ala fames amos? klu ade nk... hehehe... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...mmg senang je...antara malas dengan tidak je....hehehe...choc chip ek..hmm...ada rasanya...tapi nak kena cari buku resepi kakak dulu...sbb semua ada dalam tu :)

      Delete
  16. Nak keras kan coklat tu letak luar je ke..atau letak peti ais

    ReplyDelete
    Replies
    1. Letak kat luar pun xpe..takut kalau letak dalam peti nnt bawak keluar dia tak cantik

      Delete
  17. Ha lepasni tak yah dah nak beli peperro dah. Tq sally share resepi ni

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!