Repost | Bayar Sumpah ?

4:18:00 PM Sally Samsaiman 18 Comments

Ni entry repost..hehehe...nampak tak tuan belog langsung dah takde idea nak menaip..?
SOALAN:
Saya bersumpah tidak akan kahwin selain dari kekasih saya, tetapi kekasih saya telah meninggal dunia. Macam mana nak batalkan sumpah tersebut..?

USTAZ AZHAR IDRUS:
Kena beringat supaya kita ni janganlah keterlaluan ketika bercinta. Jangan berjanji sampai bersumpah walau cinta setinggi manapun pada dia. Cukuplah sekadar berkata InsyaAllah….

Kamu kena bayar kafarah sumpah dulu la, lepas tu baru boleh kahwin dengan orang lain.

Kafarah sumpah ini adalah "saman" dari Allah SWT kerana telah melanggar sumpah kepadanya. Caranya ialah samada puasa 3 hari ataupun memberi makan 10 orang fakir miskin sehingga kenyang (nasi bungkus pun memadai) dan dengan berniat sebagai kafarah sumpah..

You Might Also Like

18 comments:

  1. x pa janji ada entri kan? hihi lama x nampak

    ReplyDelete
  2. sumpah ni bkn bole bawak main2.. Btw, nice share. zara bru tau.. ^^

    ReplyDelete
  3. tak baik selalu bersumpah ni, nanti memakan diri..


    hai awak! :D

    ReplyDelete
  4. thnx share kak sally. akak ! hana nak share dekat blog hana boleh dop? nanti hana kreditkan ke akak. hik2. :)

    ReplyDelete
  5. ohh...bahaya kalau gini . Jgn main-main dengan sumpah dan jgn bercinta gila-gila !

    http://hanismasturina.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. Owh, saya baru tahu. Boleh juga macam ni ea...
    Thanks kongsikan :)

    ReplyDelete
  7. terima kasih sally ats info ni.. :)

    ReplyDelete
  8. Ohh. Mcm tu rupanya. Nice sharing! :D

    ReplyDelete
  9. okay apa repost.. zizie pun xtahu pasal ni.. xsangka ada kafarah sumpah ni..

    ReplyDelete
  10. wah tak sangka plak kena bayar kafarah yerr... bagus gak sally repost entry ni ^_^

    ReplyDelete
  11. sebab tu orang selalu pesan,
    jangan suka bersumpah kalau tak mampu tunaikan, takut nanti termakan sumpah huuu
    TQ sharing sally,
    at least tahu apa nak buat kalau kita langgar sumpah :)

    ReplyDelete
  12. Sumpah2 lama2 jadi sesumpah.. janji jadi mcm capati.. janji dicapati.. :D
    Thanks sharing Sally.. :)

    ReplyDelete
  13. ohh camtuhh . tx akak share , baru deeya tahu .

    ReplyDelete
  14. ceq selalu suruh org sumpah.. sbb takut org tu tipuu

    ReplyDelete
  15. baru akak tahu.. bahaya juga masa bercinta main sumpah-sumpah ni..

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!