Dreamcatchers.

4:28:00 PM Sally Samsaiman 18 Comments

Pernah dengar..?

http://3.bp.blogspot.com/-AA86hXwF6aQ/UREu49IW6yI/AAAAAAAAKr0/I6PFDXpWmCI/s1600/dreamcatcher.jpg 

Dreamcatchers berasal dengan orang-orang Ojibwe dan kemudiannya diterima pakai oleh beberapa negara-negara jiran melalui perkahwinan campur dan perdagangan. Ada yang menganggap Dreamcatcher suatu simbol perpaduan di kalangan pelbagai bangsa Red Indian, dan simbol umum pengenalan dengan Native American atau First Nation Cultures.

Orang-orang Ojibwe mempunyai legenda kuno tentang asal-usul Dreamcatcher itu. The dreamcatchers akan menapis semua mimpi buruk dan hanya membenarkan fikiran yang baik untuk memasuki minda kita. Apabila matahari terbit , semua mimpi buruk akan hilang. Malah bayi yang baru lahir pun disediakan dengan azimat pelindung.

http://savingmorethanme.com/wp-content/uploads/2013/05/modern-dreamcatcher1.jpg

Ojibwe percaya bahawa Dreamcatcher yang mengubah impian seseorang. Menurut Konrad J. Kaweczynski, "Only good dreams would be allowed to filter through..Bad dreams would stay in the net, disappearing with the light of day.".

Actually kan, bukan sally nak korang percaya pasal dreamcatcher ni...sally cuma tertarik tengok design dia..Dia nampak sangat cantik...macam loceng yang selalu orang gantung tu....ke tak..? Sally suka sangat tengok dia...Rasa macam nak buat satu je...macam senang je tengok..hehehe...


http://beatknit.files.wordpress.com/2013/02/dream-catcher-webbing2.jpg

You Might Also Like

18 comments:

  1. first time tengok benda ni bila tengok drama korea The Heirs.

    ReplyDelete
  2. tahu benda ni pun dari cerita korea yg tgah hot ni .. the heirs :)

    ReplyDelete
  3. 1st time tahu pasal dreamcatchers ni dalam drama The heirs ;D

    ReplyDelete
  4. oww...dreamcatchers ni ada dlm tayangan "in herritors" tdk silap..Acting Lee Min Ho my pujaan ..xox0... kalah c yong..ngee

    ReplyDelete
  5. jgn gantung loceng tu . bila berbunyi , para jin akan dtg n masuk umah ...

    ReplyDelete
  6. akak first time dengar mengenai dreamcatchers ni.. setiap kaum/etnik pasti ada kepercayaan tersendiri.. comel je yang gambar no.1 tu..

    ReplyDelete
  7. Tau pasal ni masa tgk ceta twilight..nmpk cantik je :)

    ReplyDelete
  8. WAH ! mcm cita the heirs *keling-2 ! keling-2* :D . Baru sis tahu asal-usul benda ni . hehe

    ReplyDelete
  9. benda ni cantik sangat. teringin nak beli. nak buat sndiri jangan haraplah, tak retiii

    ReplyDelete
  10. memang cantik sally, ika tahu pasal dreamcatcher ni dari cite twilight wakakaka
    boleh laa try buat nanti letak kat bilik ke pastu custome made letak loceng or ape2 yang ada bunyi, bila kena tiup angin nanti berbunyi mesti best :)
    tapi takpe ke ek? nanti orang ingat kite amalkan perkara2 yang bertentangan dengan kepercayaan islam pula...

    ReplyDelete
  11. ade dalam cite The Heirs nih sally :D

    ReplyDelete
  12. tak pernah dengar pun pasal dreamcatchers ni...tq share,kak sally! :D

    ReplyDelete
  13. Tak tau cerita disebalik dreamcatchers ni.. tq sally :)

    ReplyDelete
  14. kebiasaannya digantung kt bilik mmg lawa tp xelok sebenarnyee..

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!