Third language.

9:02:00 PM Sally Samsaiman 17 Comments

Assalamualaikum...

pergghh..lama gila dah tak bagi salam masa tulis entry..tak perasan...maaf!

Student degree...mesti sama macam sally...kena belajar third language....macam UiTM utk PJJ boleh pilih either nak ambik bahasa Japan @ Mandarin @ Arab....tapi semester ni takde lecturer utk bahasa Japan...so, sally terpaksa la pilih bahasa Mandarin...bukan terpaksa...mmg sally nak ambik pun...lepas Mandarin nak sambung belajar Korea pulak dengan kak +Lieya Von Jay .. hehehe

Macam yang korang tau, mama sally kan Chinese yang convert masuk Islam...hehe...tapi mama tak guna Mandarin...mama guna bahasa Kantonis dgn Hokkien...ada beza antara 3 tu...tapi mama still lagi boleh bertutur dalam bahasa Mandarin, kakak sally pun sama sbb masa degree dia pun ambik Mandarin...so, bila nak speaking dengan mama, sally guna la guna bahasa Mandarin..paksa mama dengan kakak speaking dengan sally...

Kenapa...?

Huwaaaa...sebab sally ada ujian lisan masa kelas nanti...even laoshi dah bagi set soalan...tetap takut jugak..huhu..bayangkan ada 30 set soalan dan jawapan yang laoshi siapkan..hehehe....buatnya terkebel-kebel masa ujian lisan tu..? mau sedih hati ini...ewaahhhh...

Ni hao, ni jiao shenme mingzi..? Wo jiao Sally...
(Apa kahabar, siapa nama awak..? Nama saya Sally)

Ni mang ma..?
(Awak sibuk ke..?)

Ta shi shei..?
(Siapakah dia..?)

Laoshi.
(Cikgu)

Hehehe...dah-dah...sally tak kasi ajaran sesat pulak kat korang...hehehe...doakan sally utk ujian lisan ahad ni ye... :)

You Might Also Like

17 comments:

  1. wah.best. kalau ada b.korea utk thrd language..gue cnfrm ramai je student pilih tu instead bhsa mandarin/jepun dll..kan? hahahha..nampak x permainannya disitu?

    ReplyDelete
  2. hehehe acik pun ambil mandarin... ni hao ma ?

    ReplyDelete
  3. @Chot
    hahaha...kalau ada...actually utk full time ada je bhs Korea... :)

    ReplyDelete
  4. waa..bagus tu,anak akak 3,semua sek cina..yg sulung da fasih cakap alhamdulillah,mama dia pun x faham hehee..gud luck sally

    ReplyDelete
  5. tak pernah ambik kelas formal pun bhs cina ni tp faham sikit2 lah.. dulu classmate majoriti cina, hari2 dgr diorg potpet2 guna bahasa diorg, kita pun terfaham sekali apa diorg sembang.. hehe

    ReplyDelete
  6. gudluck sally.. lepas ni 4th languange hangul . hehe ^_^

    ReplyDelete
  7. masa kita belajar hangeul dulu pun tetibe seonsaengnim buat kuiz..nasib cuma 5 je salah. hehehe

    ReplyDelete
  8. Bestnya sally belajar mandarin, seronok bila dengar org melayu cakap dalam bahasa lain. Btw gud luck sally!

    ReplyDelete
  9. ok nanti sally ajar akak lak ek jd private teacher untuk bercakap mandrin boleh?

    ReplyDelete
  10. ni hao sally? hehe.. masa belajar dulu akak ada juga ambil bahasa ketiga.. akak ambil bahasa mandarin, sepanyol dan arab.. tapi kalau orang tanya kat akak sekarang ni mesti dah lupa.. hehe..

    ReplyDelete
  11. semoga berjaya untuk ujian tu nanti.. akak doakan semoga sally dapat buat dengan baik..

    ReplyDelete
  12. x rugi belajar bahasa mandarin..
    good for future.. :)

    bahasa arab pun best gak..
    mencabar tp worth it... :)

    ReplyDelete
  13. wah suke2..sy belajar mandarin separuh jalan je..:)

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!