Persatuan Pembangunan Artisans (PPA) Beri Anugerah Kepada 14 Artisan Wanita Tempatan.

Di musim pandemik yang lepas, sebenarnya ramai yang terkesan tetapi ada yang putus asa separuh jalan dan ada juga yang cuba bangkit dengan mencari solusi supaya dapat kekal bertahan dalam dunia perniagaan masing-masing.

Majlis anugerah ini adalah sebahagian daripada kempen Memperkasakan Wanita dan Komuniti 2023 PPA, satu inisiatif selama setahun yang bertujuan untuk mempromosi dan meraikan produk buatan tangan yang dibuat oleh tukang wanita. Kempen ini disokong oleh CIMB Bank, DHL Malaysia, dan FMT Media. Majlis penyampaian anugerah ini telah disempurnakan oleh YB Dato’ Sri Hajah Nancy binti Haji Shukri, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.


YB Dato' Sri Hajah Nancy binti Haji Shukri serta Mohar Ibrahim bersama artisan daripada Helping Hands Penan Bhd, The Asli Co., Gocheeks, Cherita Chocolate, Tudung Saji Che Ton, Caropaya' Handicraft, Olfac3 Perfumes, Neecola Handmade, Mizzy Collections, Candle Pit Stop, TAS by Woman of Substance, Createe Kit, Puhus Pepper Plantation, dan Enfiniti Academy.

Majlis penyampaian anugerah yang diadakan di Pavilion Kuala Lumpur yang telah dirasmikan oleh YB Dato' Sri Hajah Nancy binti Haji Shukri, kehadiran beliau pada majlis itu bertujuan untuk mengukuhkan lagi dorongan untuk memperkasakan dan kesaksamaan wanita dalam kancah keusahawanan Malaysia, di mana potensi perniagaan yang diterajui wanita masih belum dimanfaatkan sepenuhnya.Mohar Ibrahim, Ahli Lembaga Pengarah Persatuan Pembangunan Artisans, berkongsi: “Bertahan dan berkembang maju dalam beberapa tahun kebelakangan ini sememangnya mencabar walaupun untuk perniagaan berskala besar. Itulah sebabnya ia lebih memberi inspirasi untuk melihat keberanian, kreativiti dan daya tahan yang luar biasa yang diwujudkan oleh usahawan wanita ini. PPA berbesar hati untuk menjadi tuan rumah mereka di majlis anugerah ini di Pavilion Kuala Lumpur, dan akan terus komited untuk mewujudkan rangkaian sokongan dan pemerkasaan yang lebih teguh untuk wanita dan komuniti artisan tempatan.”

Julian Neo, Pengarah Urusan DHL Express Malaysia dan Brunei berkata: “Sebagai penyedia perkhidmatan ekspres antarabangsa yang terkemuka di dunia, kami percaya kepentingan untuk memberi penjual platform untuk berkongsi barangan mereka dengan dunia. DHL telah menyokong perniagaan yang diterajui wanita dan artisan dalam perdagangan merentas sempadan melalui inisiatif GoTrade global kami di 220 negara. Kami berbangga untuk bekerjasama dengan The Artisans Haven dan memberikan sokongan kami untuk meraikan usahawan kecil dan sederhana, komuniti teras untuk industri perkhidmatan ekspres global."

“Kami berbangga untuk menyokong The Artisans Haven dan PPA dalam memartabatkan komuniti artis tempatan dan memperkasakan usahawan wanita melalui kempen yang bermakna ini, sambil kami bekerjasama untuk memacu pertumbuhan inklusif. Sebagai sebuah organisasi yang didorong oleh tujuan, kami berharap dapat menjana penghargaan yang lebih besar untuk kraf tempatan kami dan menggalakkan lebih ramai rakyat Malaysia untuk menyokong wanita yang memberi inspirasi ini untuk daya tahan dan kreativiti mereka yang luar biasa. Kami mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada semua pemenang anugerah yang benar-benar layak menerima pengiktirafan ini”, kata Effendy Shahul Hamid, Ketua Pegawai Eksekutif, Pengguna Kumpulan dan Perbankan Digital Kumpulan CIMB.Mulai hari ini sehingga 15 Jun 2023, pelanggan CIMB akan menikmati diskaun 10% bagi barangan berharga biasa untuk jenama terpilih di Jom Artisans Bazaars apabila mereka membeli dengan kad debit atau kredit mereka. Untuk maklumat lanjut tentang jenama yang mengambil bahagian, sila layari https://deals.cimb.com/darti.

Bazar Jom Artisans kedua, yang diadakan sempena Hari Wanita Antarabangsa, sedang berlangsung sekarang sehingga 14 Jun 2023 di Pavilion Kuala Lumpur. Menampilkan 40 jenama tempatan, bazar itu membantu komuniti artisan tempatan untuk berhubung antara satu sama lain serta dengan lebih ramai rakyat Malaysia untuk memajukan perniagaan kecil mereka. Daripada set hadiah perayaan hingga hiasan rumah, pengunjung boleh menjangkakan untuk menemui pelbagai barangan rumit dan ditempah khas buatan tangan dengan penuh kasih sayang oleh pengrajin Malaysia yang bangga, kebanyakannya adalah wanita.“Selain menyokong pembangunan artis kami, The Artisans Haven menyediakan platform dan 3 cawangan yang menghubungkan mereka secara langsung dengan rakyat Malaysia di seluruh negara. Usaha mikro ini boleh mencipta kekayaan peluang mereka sendiri dan menjangkau khalayak sasaran yang lebih luas untuk mengembangkan perniagaan dan pendapatan mereka,” kata Jade Lee, Ketua Pegawai Eksekutif & Pengasas Bersama The Artisans Haven.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang The Artisans Haven, boleh layari laman sesawang www.market.artisanshaven.com.my.

Post a Comment

0 Comments