La Boheme, AEON BiG Terima Sijil Halal JAKIM.

Bila membeli makanan di luar, seringkali kita khuatirkan perihal status halal makanan yang kita makan atau beli, dan dengan usaha bagi memberikan keselesaan kepada pengunjung khasnya yang beragama Islam, AEON BiG (Malaysia) Sdn. Bhd. (AEON BiG) mengambil langkah besar dengan memohon pengiktirafan halal daripada JAKIM dan alhamdulillah, kini produk bakeri La Boheme di pasar raya besar AEON BiG secara rasminya telah menerima Sijil Pengesahan Halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).AEON BiG yang mempunyai 21 cawangannya di seluruh negara (4 lagi bakal dibuka dalam tahun 2022), telah menerima pensijilan halal untuk 3 daripada cawangannya, dan pengiktirafan untuk cawangan lain akan diterima selewat-lewatnya pada penghujung tahun 2022.

La Boheme merupakan sebuah jenama produk bakeri AEON yang boleh didapati di AEON BiG dan juga di pasar raya AEON yang lain. Ia menawarkan pelbagai jenis produk bakeri segar yang dibuat setiap hari termasuk roti, pastri dan puding. Pelbagai inovasi juga dilakukan terhadap produk-produk yang dijual bagi memberi variasi kepada pelanggan.Penyerahan sijil halal ini telah dilaksanakan oleh Tuan Bukhari bin Md Akhir, Pengarah Bahagian Pengurusan Halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) kepada Sheikh Farouk Sheikh Mohamed, Pengarah Urusan AEON BiG di dalam sebuah majlis yang telah diadakan di AEON BiG Wangsa Maju. Majlis ini turut disertai oleh pegawai jemputan dari JAKIM dan dihadiri juga oleh Datuk Iskandar Sarudin, Pengarah AEON BiG serta Dr. Kasuma Satria Mat Jadi selaku Pengerusi Jawatankuasa Dalaman Halal AEON BiG.

Menurut Sheikh Farouk, “AEON BiG berasa amat bersyukur kerana usaha kami untuk mendapatkan pengiktirafan halal oleh JAKIM ini dapat dilaksanakan dengan sempurna. Terima kasih juga kami ucapkan kepada pihak JAKIM atas kerjasama yang diberikan selama ini. Usaha ini juga tidak akan berhasil tanpa kerjasama dan bantuan yang diberikan oleh semua warga kerja yang terlibat, kami amat menitik beratkan kebersihan dan mutu produk makanan yang dijual di pasar raya besar kami.

“Ianya termasuk juga mendapatkan pengiktirafan Halal oleh JAKIM di mana pelanggan kami yang beragama Islam khasnya tidak akan merasa was-was, dan bagi mendapatkan sijil pengiktirafan ini secara rasmi, setiap perincian harus diteliti untuk memastikan setiap produk yang dihasilkan menggunakan bahan mentah yang halal, berkualiti dan selamat.”

Semasa majlis ini juga turut disediakan pameran dan jualan serta acara perkongsian maklumat (pocket talk) berkenaan pensijilan halal JAKIM.

Selain pengiktirafan yang diterima ini, AEON BiG juga sentiasa memacu perniagaannya dengan membantu pengusaha-pengusaha kecil sederhana (PKS) memasarkan produk halal mereka melalui di gebung AEON.

Ini dibuktikan dengan bekerjasama AEON BiG dengan syarikat pengeluar minuman berjenama BubblesO2 untuk memasarkan produk terbaharu mereka di semua cawangan pasar raya besar AEON BiG di seluruh negara. Kerjasama ini telah dimetrai sempena Pameran Halal Antarabangsa Malaysia 2022 (MIHAS 2022) yang berlangsung di MITEC, Kuala Lumpur baru-baru ini.Bagi memperkasakan lagi usaha memasarkan barangan halal serta memberi tambah nilai kepada pelanggannya, AEON BiG juga terlibat dalam pelbagai program bersama pihak kerajaan. Antaranya kerjasama dengan Kementerian Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) dalam memperkenalkan Program Jualan Keluarga Malaysia (PJKM) dan Kempen Beli Barangan Malaysia (KBBM).

Untuk maklumat lanjut sila layari:
• Facebook: MY AEON BiG
• Instagram: @myaeonbig
• Twitter: @aeonretailmy
• LinkedIn: AEON Group Malaysia
• Website: www.aeonbig.com.my

Post a Comment

0 Comments