Tuesday, March 6, 2018

5th March 2018 - Jung Yong Hwa Enlistment Day!


Jung Yong Hwa Enlistment Day | Since heart broken tak dapat ke Bangkok untuk konsert solo Yong Hwa pertengahan bulan lepas, Sally actually agak murung jugak la...tapi takde la tahap melampau sangat cuma agak ralat sedikit la sebab Sally dah excited nak ke Bangkok utk konsert tapi last minute dibatalkan sebab suddenly Yonghwa kena masuk military!

Walaupun ada konsert last kat Hong Kong sebelum tu, Sally mmg dah stand by untuk Bangkok, tetiba semua konsert international tour batal sebab sudden call untuk enlistment, kelmarin pun ada "Stay 622"..Last piece of concert + fan meeting untuk Yonghwa sebelum enlist, which is yang secara tiba-tiba diadakan..mmg tak la Sally nak ke Seoul semata..aduhaii...happy jugak la fan-meeting dua hari tu, semua hasil kutipan akan didermakan.

Buat korang yang tak tau, semua lelaki di Korea Selatan diwajibkan untuk menyertai army (mandatory military service) untuk tempoh 2 tahun (21 bulan), jatuh wajib okay tak kira la dia penyanyi ke pelakon ke..asalkan dalam umur 18 - 35 tahun, bila nama dah naik memang kena masuk jugak..Mandatory Military Service ni kalau kat Malaysia ni macam PLKN la cuma daripada segi jantina, semua lelaki WAJIB!


Wajah terakhir Yonghwa update kat IG semalam..huwaaaa...kita nak nangessss...even tau yang mmg one day dorang kena enlist jugak, sebab tiba-tiba yang buat sakit hati tu..plus kebetulan masa kena panggil ni dia ada sedikit konflik pasal lanjutan pengajian kat Universiti Kyung Hee..

Yonghwa ditempatkan di 15th Infantry Division, yang terletak di Kangwon-do, Hwacheon-goon. Divison ini mendapat jolokan 'Victory Division', sebab masa zaman perang yang lepas bahagian ni selalu menang.



Hampir 600 orang peminat (Boice) datang daripada seluruh pelusuk dunia, terutamanya Jepun dan Korea (Malaysia pun ada) untuk menghantar Yonghwa buat kali terakhir. Walaupun cuaca masih lagi sejuk di penghujung winter ni, tapi memang dorang sangat gagah la!

Even residents kat divison tu pun terkejut ramai fans yang datang hantar Yonghwa, sebab rasanya kali terakhir ramai macam tu masa Song Seung Heon enlist kat division yang sama, which is long long long time ago la! Hahaha


To me, this is the day.

The day he will be on temporary hiatus (that goes to me as well). He is the first KPOP idol that makes me goes head over heels. Because of him and CNBLUE, I travel to many parts of the world (Korea for few times. Singapore, Taiwan, Bangkok to meet them), experience new things and met awesome friends, BOICE in the name of fangirl.

All I can say, take care and serve well Pvt Jung Yonghwa

2 comments:

  1. ala...sedihnya dia...
    relax k dik..2 year je... :)

    ReplyDelete
  2. aloo sedih sally tak dpt nak pergi. tak apa pejam celik sekejap je.nanti ada peluang boleh pergi lagi

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite and hopefully, all the information is useful to you and don't forget to come again! Much love!