Moment paling cuai dalam hidup...

7:10:00 AM Sally Samsaiman 24 Comments


Walaupun benda yang kita buat setiap hari, ada kalanya kita lalai jugak!

Lepas hampir 5 bulan tinggal di Seoul, Sally akhirnya balik ke Malaysia..Bukan nak riak, tapi Sally nak ceritakan benda yang paling cuai Sally rasa Sally buat walaupun kali ni dah merupakan kali kelima Sally ke Korea...Iye, kali ke-5!

Tapi benda ni masih lagi terjadi walaupun pada hakikatnya tak sepatutnya jadi...Ceritanya macam ni...disebabkan dah lama ada kat Korea, jadi ada beberapa kenalan yang minta kirim barang...walaupun barang-barang yang agak remeh, tapi kali ni tak dapat la Sally nak "tolong" sebab I got my own restriction too, jadinya Sally ambil keputusan untuk jadi Personal Shopper barangan Korea.

Nak dipendekkan cerita, Sally dengan kawan baik Sally; Dayah sampai kat airport agak lewat...sebab nak naik airport train agak tak mampu (barang super banyak) jadinya kami pun naik Airport Limousine..tapi agak takde luck, kena tunggu 2 bas jugak la sebelum dapat naik sebab ruang penyimpanan barang tu penuh. For your notes, luggage Sally dah exceed maximum amount for one person..hahahaha...ada 2 luggage; satu berat dia 35kg dan satu lagi 14kg...padahal luggage Sally hanya 40kg secara keseluruhan.

Jadinya dah la lambat sampai, kena buang barang-barang dalam beg..itupun beg Sally masih extra 2.9kg lagi..hahaha...tapi alhamdulillah jugak la lepas masa nak daftar masuk tu tanpa perlu tambahan cas apa-apa...tapi jangan ingat dah selamat...

Nak dijadikan cerita lagi, Sally dengan Dayah honestly tak tau yang walaupun luggage kita 40kg, tapi satu-satu beg tak boleh melebihi 35kg dan kebetulan beg Dayah melebihi syarat-syarat tu...Jadinya selesai je Sally check-in luggage Sally, Sally tolong dia kemas beg dia...here and there and surprisingly Sally tak perasan Sally termasuk satu benda penting dalam beg dia!


YES! I LEFT MY PASSPORT INSIDE HER CHECKIN LUGGAGE!

Dah selesai check in dan nak hala ke departure gate, Sally perasan yang passport dan boarding pass takde dalam tangan Sally...yang lagi sadis bila Sally perasan yang Sally letak passport tu dalam beg Dayah yang dah selamat nak masuk kedalam perut pesawat!

Masa tu rasa gelap betul dunia, sebab staff kat kaunter macam nak tak nak tolong...dia hanya mampu jawab, "you can't boarding today, we will rescedule your flight tomorrow morning!"...Dayah pun macam agak marah la kat Sally sebab dia pun mungkin kena halang daripada naik pesawat selagi dorang tak ambik passport Sally dalam beg dia...but luckily Sally jumpa dengan Counter Manager, Mr. Park...Dia la yang call sana sini, berlari-lari dengan Sally, bawak Sally lalu VIP line dan elakkan semua halangan daripada imigresen, kastam, so on...and my lucky day jugak sebab flight delay!

Mr. Park yang tolong dapatkan passport Sally, dan dia iring Sally sampai la ke boarding gate..Alhamdulillah Sally dapat sampai ke Kuala Lumpur pada hari yang sama...Even Mr. Park pun geleng kepala bila tau yang Sally kali ke-5 datang ke Korea tapi still making this very stupid and full of clumsiness mistake!

Jadinya, korang jangan la buat kesalahan yang sama macam yang Sally buat..passport tu benda yang penting, simpan elok-elok dan kalau boleh jangan letak merata. Alhamdulillah sebab Allah permudahkan segalanya pada Sally hari tu dan hari-hari yang lain.

You Might Also Like

24 comments:

  1. Alhamdulillah.. Lucky kak.. Hahaha ikut berderau baca tang passport tu T_T nasib baik ada Mr. Park tu hehe. Best baca~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha...gila tak berderau...akk nyawa dgn badan dah terpisah dah masa tuu..hahaha

      Delete
  2. cuak betul cerita ni.. yup passport tu benda plg penting selepas nyawa kalau travel oversea..hehe

    ReplyDelete
  3. Ya Allah..nasib baik Mr.Park ada kalau tak.... dont know apa akan jadi kan...
    by the way... first time BW sini.. 5months in Korea.. wow... Sally boleh cakap Korean?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...kan...nasib baik la Allah jumpakan dgn org yg boleh bantu..hmm..nak cakap fluent tu tak laa..basic conversation je boleh :D

      Delete
  4. Ya allah sally....lepas ni kena lebih beringat ye...risau akak la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi...jiwa berbelah bagi nak balik ke tak nak blk kot..hikhik

      Delete
  5. Dlm kelam kabut memg ada masa lupa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kecuaian diri..lepas ni kena lebih hati-hati dan peka

      Delete
  6. Alhamdulillah nasib baik semuanya ok. Terima kasih pada En. Park kerana menolong Sally...yang penting jangan terlalu panik.

    ReplyDelete
  7. haha i left my passport inside the plane pocket yesterday..dah berpuluh kali terbang cuai jugak. thankfully, sempat lari balik dalam dan dapatkan semula

    ReplyDelete
  8. Ya allah sally....lepas ni kena lebih beringat ye...risau akak la..

    ReplyDelete
  9. Ya Allah..terkejut akk baca. Nasib semua d permidahkan. Sally duduk lama tu 5 bulan. Teringin nak mcm sally gak

    ReplyDelete
  10. Kalau travel, memang passport la menda paling risau.

    ReplyDelete
  11. haaa.. ko ni...lenkali jgn memain dengan pasport!!!!

    ReplyDelete
  12. Kalau benda ni jadi dekat saya, serious saya nangis T__T

    ReplyDelete
  13. Allahuakbar.. akak pulak cuak.. sally awak jangan buat lagi tauuuuu.. waduh2... bikin risauuuu.. akak baca pun sampai meremang bulu roma risau takut kena tinggal flight.. haishhh sally sayang oihhh...

    ReplyDelete
  14. Malang itu tidak berbau lah Sally. Tapi memang, kalau careless agak menyusahkan. Sha selalu careless dalam banyak perkara..

    ReplyDelete
  15. ish ish ish.. hahaha nasib baik semua selamat kan..

    hati hati tau kak sally .. :)

    ReplyDelete
  16. Saya benda paling malas nak uruskan ialah passport lah haha, liat betul nak pergi imigresen. Travel memang best

    ReplyDelete
  17. wah 5 kali ke korea :O cuak baca cerita akak, sebaik semua selesai. lepas ni kena lebih hati hatilah

    ReplyDelete
  18. Omo omo...cuaknya bila baca...tpi bestnya dah 5x pi korea..kita pun masih dlm olan nk ke korea...tp nk pi jeju ja terus

    ReplyDelete
  19. Nasib Mr Park tu baik hati mahu tolong... lain kali paspot terus masuk dlm bag tangan ...memang bila dah kaliy semua terlupa... kak lak pernah trtggal bag tangan kat hotel di Sydney ... bila sedar dh otw ke Melbourne... masib paspot kawan pegang... apa lagi suh hotel courier bag ke Melbourne huhu

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!