Review | Selesa guna Bausch & Lomb SofLens 59.

7:03:00 AM Sally Samsaiman 15 Comments


Sally bukan pengguna kanta lekap atau contact lens yang tegar...Sally dari dulu lagi prefer guna cermin mata daripada guna kanta lekap sebabnya Sally bukan jenis orang yang rajin...Kadang-kadang boleh tertidur dengan pakai cermin mata, jadinya Sally tak yakin la boleh menjadi pengguna kanta lekap yang tegar.

Tapi kan...sebenarnya Sally teringin la jugak nak pakai...lepas tu tetiba kan..kan...Sally pun terpakai Bausch & Lomb SofLens 59 tanpa sedar..hahahaha...ok, Sally tipu...masa tu mmg sedar! Awalnya ingat macam nak cuba yang warna warni, bercorak bagai...tapi blerggghhh...macam mana kalau tak sesuai...muka Asia nak mata warna biru, hijau macam Hrithik Roshan!


Jadi, sebagai permulaan...kita cuba la guna yang basic, yang biasa punya dulu...mana tau kot mendapat Hidayah untuk guna contact lens untuk masa akan datang ke kan...why not sekali sekala tukar penampilan sedikit...sebenarnya Sally terdetik nak cuba guna contact lens sebab tak puas hati dengan cermin mata yang baru ni...Kiranya merajuk kita pakai contact lens, padan muka cermin mata! Haha


Disebabkan takde knowledge sangat pasal contact lens, Sally cuba Bausch & Lomb SofLens 59 sebab kebanyakkan review pasal Bausch & Lomb kata, lens mereka sangat selesa...dan mmg selesa! Sally masa cuba pun best...walaupun guna seharian, mata tak kering dan takde sebarang radang pun...means takde merah la..Overall memang selesa...Plus Soflens 59 ni dikenali dengan "UNIFIT", jadinya mmg perfect untuk mata. Tak besar tak kecik..just nicely fit. This Spherical size lens suitable for near or farsighted problem.

Material: Hilafilcon B 41%
Water content: 59%
Oxygen permeability: 22 Dk/t
Parameters : Base Curve 8.6, Diameter 14.2

Bausch & Lomb SofLens 59 tebal sedikit daripada Bausch & Lomb SofLens 38, dan memang ada yang cakap agak sedikit tak selesa dan ketebalan dia mengganggu, tapi bila dah biasa...korang takkan rasa macam guna lens pun kat mata. Walaupun Sally tak pernah cuba lagi SofLens 38, Sally rasa SofLens 59 masih lagi okay..Walaupun baru cuba, tapi tak rasa pelik pun.

Oh! Kalau korang yang tak biasa...SofLens 38 & SofLens 59 perbezaan dia ialah water content dia...SofLens 38 (38%) dan SofLens 59 (59%)..lebih tinggi peratusan air adalah lebih selesa untuk orang yang kurang air matanya..kadar kelembapan mata dia.


Soflens 59 ni merupakan daily contact lens...dan biasanya dalam sekotak yang ada 3 pasang tu boleh guna untuk 3 bulan...sebulan sepasang...jangan kedekut dan guna dalam jangka masa yang lebih...cara nak simpan pun senang je...Orang yang guna lens ni dia kena rajin...kena siapkan bekas yang sesuai dan kena pastikan ada "solution" yang sesuai.

Macam Sally guna Bausch & Lomb Renu Fresh Multi-Purpose Solution...dan memang solution ni terbukti baik...

Renu fresh multi-purpose solution is proven to provide exceptional disinfection, clean, and remove irritating protein deposits daily from your soft contact lenses for that fresh lens feeling every day. Daily use of renu fresh multi-purpose solution eliminates the need for a separate enzymatic or daily cleaner for lens wearers.


See how happy I am?

Yaaa...except kat pipi tu tak boleh nak elak...mmg pipi tembam macam pau..hahahaha...but still overall semuanya okay...Sally rasa sesuai la Sally guna contact lens, tapi mungkin kena biasakan diri dengan muka yang nampak berbeza dan kena lebih rajin untuk bersihkan contact lens lagi lepas ni..tak boleh malas! Mana tau kot lepas ni dah biasa, boleh beli cosmetic lens pulak kan?

So, macam mana transformasi guna contact lens pada Sally? Yay or Nay?

Info lanjut : www.bausch.com.my

You Might Also Like

15 comments:

  1. Ha ahhhh kita pun suka pakai yg ini sebab selasa sangat!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeay! Gimme five weh! Mmg selesa kan? Nasib baik pilih yg ni..

      Delete
  2. Dah biasa tgk sally pakai cermin mata nmpak lain pulak bila tak pakai. Hehe.

    Dulu pakai gak, mmg selesa pun tp skrg ni tak sempat la hoi nk berkanta lekap bagai. Kang lens ke mana aafiyah ke mana. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sally pun x biasa tgk muka sendiri lagi..hahahaha

      Alaaa...takpee..nnt Aafiyah besar sikit bole melawa balik!

      Delete
  3. Samalah kitaa! Nani ni pun jenis tak berapa suka guna contact lens. Hehe. Tapi yang jenama ni macam best aje, boleh lah try beli :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sally pun...ni kalau x sebab nak cuba...takdenya nak guna..Sally guna kalau nak g mana-mana yg biasa² je..travel malas lg nak pakai

      Delete
  4. Wah.. lepas ni bolehla pakai hari-hari..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hopefully laa istiqamah lepas ni..kahkahkah

      Delete
  5. bestla. mak jarang pki contact lense. mata sensitif.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha... Alaaa....mak ni...sekali sekala jela..hehehe

      Delete
  6. Yeay..akak memang penggun Softlens...tp kalau malas pakai spec je

    ReplyDelete
  7. mcm nak beli satu je. echa tak pernah lagi guna contact lens. selalu mmg guna spek je. tak berani dan tak pandai nak guna lens. pernah la guna sekali tp terus rasa mcm takut nak guna bila lens tu masok dlm kelopak mata huhuhu.

    ReplyDelete
  8. Cantikk, Azwar sampai sekarang tak berani pakai lens.. ;(

    ReplyDelete
  9. cantik..

    tapi sue tak biasa pakai.. tak pernah pakai pun..
    kadang-kadang teringin juga nak cuba. mungkin satu hari nanti..

    ReplyDelete
  10. You look different kak Sally! Btw, Softlens ni memang paaaaaaling selesa bagi Nad!

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!