Big Bowl Ice - Jonker Street, Melaka.

8:26:00 PM Sally Samsaiman 1 Comments




Awal Januari yang lepas, Sally sempat jugak la ke Melaka...reunion dengan kakak-kakak yang Sally jumpa masa ke Korea tahun lepas...Tak sangka betul la walaupun bersama tak sampai seminggu tapi dah kamcing betul...


Big Bowl Ice ni memang viral lepas ada nampak yang pelanggan pilih bowl yang besar untuk makan shave ice dan snow ice..Haaa...macam yang korang tengok tu laa...kalau single serve akan dibuat dalam bekas (1x) tuu...dan yang paling besar sampai (30x) serving, besar gila bak hang!

Kat Melaka ada 3 branch kalau tak silap, kat area Kota Laksamana, Merdeka Permai dan yang terbaru kat Jonker Street...Kalau korang tau kat mana lokasi Mamee Jonker House, senang jela korang nak cari Big Bowl Ice - Jonker Street ni.








Ada beberapa jenis shave ice, snow ice yang korang boleh cuba...Boleh pilih dengan buah-buahan, puding, cereal dan macam-macam lagi la...saiz tu pun ikut la macam mana yang korang suka..Harga dia quite okay laa...Sally pun tak tau la nak kata consider mahal atau tidak...tapi okay la makan masa cuaca panas..

So, kalau korang jalan-jalan kat Melaka boleh la cuba tau!

Jonker Street Outlet
74, Jalan Hang Jebat, 75200 Melaka. (Nearby Caring Pharmacy)
06-2817395
10am-10pm(Mon-Thu) 10am - 12am (Fri-Sun)
【Google Map】goo.gl/3zMey7 
Facebook : Big Bowl Ice

1 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Buat Rawatan Skin Rejuvenation Laser di Laco, Berjaya Times Square.

7:00:00 PM Sally Samsaiman 3 Comments


Perempuan dengan kecantikkan mmg tak dapat dipisahkan.

Sally pun termasuk la jugak dalam golongan perempuan yang suka cantik tu...hahahaha...kalau dulu, tak kisah la muka macam mana...abaikan betul...tapi lately ni tengok muka sendiri pun takut..hahaha...gila ekstrem kot perbandingan.


So, minggu lepas, Sally ke Laco Aesthetic Clinic...Basically klinik ni menawarkan servis macam pembedahan plastik surgeri contohnya double eyelid surgery, eyebag remover surgery, lip augmentation, rhinoplasty, chin augmentation, breast implant, liposuction, threadlifting, etc.


Selain daripada pembedahan surgeri, ade juga rawatan lain macam Laser Skin Revujenation, Skin Tightening, Botox dan macam-macam lagi laa...Sally ni bukannya nak mencari kesempurnaan pun cuma nak membetulkan dan perbaiki kulit muka je...Lagipun penggunaan teknologi 'laser' adalah alat rawatan, manakala mencari kecantikan wajah adalah matlamat. Fiqh melihat alat dan objektif rawatan kecantikan secara berasingan.


Kebetulan minggu lepas, Sally jumpa salah satu branch terbaru LACO AESTHETIC kat Berjaya Times Square, tapi yang ni kecik jela tak macam yang kat Kepong dengan Puchong...Lepas bincang dengan Beauty Consultant Sally; Euky...Sally memilih untuk buat rawatan Skin Rejuvenation Laser.

Apakah Rawatan Skin Rejuvenation Laser?
Rawatan ni pada dasarnya untuk menyingkirkan pigmentasi, kulit tidak sekata, sebum degil, parut jerawat dan ketidaksempurnaan lain. Sambil buat laser ni juga kolegen dalam kulit kita akan terangsang dan boleh la sel-sel tu semua buat kerja dorang balik..hihi


Buat rawatan laser ni tak sakit pun tau...rasa macam ade la kena semut-semut sikit...kebas sikit tapi overall Sally okay je masa buat rawatan ni..Sally mmg ada masalah parut jerawat...sebab Sally suka sangat picit jerawat, lepas tu tinggal la parut kat muka ni haa...So, korang jangan ikut macam Sally tau...pastikan tangan tu bersih bila nak sentuh kulit muka..

Masa Euky bersihkan muka dan seharusnya hidung Sally, banyak gila weh bintik-bintik hitam...semuanya dia picit supaya cahaya laser tu boleh sampai hingga ke lapisan yang sepatutnya...Sakit jugak la masa picit tu...tapi, beauty is pain! Haha!


Haa! Yang ni la mesin laser tu...Sally tak tau sangat la pasal mesin ni...macam mana fungsi dia tapi best la senang kata..hihi...Teknologi mmg bagus kan...Menghilangkan jeragat pada wajah termasuk Hajiat, yakni ia bukan mencantikkan wajah tapi menghilangkan aib dan keburukan pada wajah dan mengembalikan wajah kepada bentuk yang asal. Maka rawatan menghilangkan jeragat adalah harus kerana ia umum dari hadith yg memerintahkan rawatan.


Rawatan Skin Rejuvenation Laser ni bagus sebab sinaran laser boleh sampai ke lapisan bawah kulit kita dan baiki daripada punca bukan hanya buat pada dasar kulit. Laser kan mensasarkan kawasan dimana kita ada masalah kulit dan perbaiki kulit supaya dapat kulit baru yang lebih baik, kurang parut dan kurang lain seperti kedutan, dan bintik hitam. Dalam gambar tu, korang boleh tengok yang warna kulit tak sekata Sally jadi lebih baik.


Haa...yang ni Beauty Consultant Sally, Euky...Dia yang tolong bagi penerangan dan buat rawatan kat muka Sally...overall, Sally mmg berpuas hati la dengan servis yang diberikan..Pakar kat Laco ni semuanya berpengalaman tau dan seharusnya semuanya diiktiraf...Jadi jangan risau dengan kepakaran mereka tau...

So, kalau korang nak buat jugak rawatan laser atau yang lain-lain, boleh hubungi mereka ni tau...

LACO (DARE TO PERFECT)
02-26, 2nd Floor Berjaya Times Square,
No 1 Jalan Imbi, Kuala Lumpur
012-3533146 / 012-2353367
Website : www.daretoperfect.com.my
Facebook : facebook.com/dare2perfect

3 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

When the monster were actually quite cute and adorable.

2:49:00 PM Sally Samsaiman 0 Comments









Credit : lizclimo.tumblr.com

0 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

The Elemelons!

3:02:00 PM Sally Samsaiman 3 Comments




Serius, Sally tak pernah terfikir benda ni...hihihi...betul jugak...dunia ni terdiri daripada 4 elemen; ada air, tanah, api dan jugak udara....Kalau check dulu Sally ni elemennya Air, pasal tu Sally tenang...tapi sekali marah terus Tsunami laa...hahahaha...tapi itu semua tak tau la betul ke tidak...muehehehe...

Sebenarnya share sebab comel je..hahaha...boleh macam tu?

3 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Outlet ketiga Street Churros di Berjaya Times Square.

1:07:00 PM Sally Samsaiman 3 Comments


Street Churros, Berjaya Times Square | Beberapa hari lepas Sally tulis pasal Jelajah semua Street Churros kat Malaysia, Sally dapat invitation lagi sekali untuk food review kat Street Churros...Believe me, I won't ever say NO! Hahaha!

Street Churros, IOI City Mall, Putrajaya


Street Churros tak pernah menghampakan Sally...kali ni Sally ke outlet ketiga mereka yang terletak di Berjaya Times Square...Seperti outlet mereka yang lain-lain, Street Churros sentiasa mendapat perhatian daripada peminat street food, tak kisah la daripada mana pun ianya datang...


Kali kedua Sally jumpa dengan bos Street Churros; Dato' Joe Tan, Sally agak terkejut sebab dia kenal dan tau Sally ada tulis pasal Street Churros dalam blog...dia siap tanya bila nak ke outlet ke-4 mereka kat Sky Avenue Mall, Genting Highlands...Hehehe..tapi jangan terkejut kalau satu hari nanti Sally sampai ke sana tau...Haa! Lagi satu, untuk peminat churros ni yang selalu lepak kat IKEA Cheras tu, nanti akan ada satu lagi outlet akan dibuka kat mall sana pada bulan March 2017..nantikan tau!

Okay, cukuplah mukadimah penghargaan tuu...sekarang Sally nak cerita dengan korang pasal churros yang ada kat Street Churros ni...Kalau korang nak tau, bahan-bahan yang digunakan semuanya dibawa daripada Korea...Jadinya kalau korang makan churros kat sini dan kat Korea, rasanya akan sama...


CHURROS : RM4.90
DIP : RM1.50/flavor (Chocolate, Cream Cheese, Strawberry, Blueberry & Butterscotch)

Original Churros...Churros ni datang dengan 3 perasa; coklat, cinnamon dan cheese...Macam biasa la Sally punya favorite harusnya Cinnamon la kan...Sally mmg suka churros dengan gaya tradisi...kalau korang rasa macam tak cukup dengan perasa yang ada...boleh beli tambahan dip tu..


FILLING-CHU : RM7.90

'Filling-chu' ni merupakan churros yang mempunya inti kat tengah dia...macam yang korang nampak tu...Ada 3 perasa tau korang boleh cuba; coklat, kastad dan creame cheese...Sedap pada Sally mestilah kastad tu, tapi creame cheese pun sedap...Sally tak prefer coklat sebab macam manis sangat..hihi




ICE-CREAM CHURROS : RM 7.90 - RM 8.90

Yang ini pulak kalau korang jenis suka sesuatu yang panas dimakan dengan aiskrim, menu ni didatangkan dengan churros dan juga aiskrim vanila..toping dia korang boleh pilih sama ada nak Choco Choco, Choco Berry dan Mango, atau pun boleh je ambik Plain Vanilla kalau korang nak...Sesuai sangat kalau nak bg anak-anak makan..hihi


O'MY MANGO & O'MY COCONUT (RM 9.90)

Yang ni menu baru...Sally pun tak pernah cuba lagi, haritu la first time Sally cuba...mmg sedap tau dua-dua ni..O'MY ni range untuk shake...So, kalau korang suka milkshake, this one is for you! :)


ADE : LEMON, PASSION FRUITS & KOREAN CITRON (RM 7.90)

Kalau nak cari sesuatu yang fresh, boleh la cuba yang ni...Korea mmg terkenal dengan Citron...so, yang Korean Citron tu kena cuba tau!

Selain daripada ADE, Shake...Korang boleh jugak cuba menu yang lain, macam Latte range, Caramel Mocchiato, Spanish latte and non-coffee range macam Chocolate, Greentea dan Milk Tea...Range harga hanya daripada RM 7.90 - 9.90



Ok laa...kalau korang berada berdekatan dengan IOI Putrajaya, One Utama, Berjaya Times Square atau Sky Avenue Mall, Genting Highlands..Jangan lupa singgah tau!

STREET CHURROS
Lot LG-36, Lower Ground Floor Central, Berjaya Times Square
IG : @STREETCHURROSMY
FB : STREETCHURROSMY

3 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Menu terbaru Alanna's Kitchen, Pandan Indah - 2017

12:34:00 PM Sally Samsaiman 4 Comments


Alanna's Kitchen, Pandan Indah | Yeay! Review restoran favorite Sally lagi....Sepanjang tahun lepas, Sally mmg agak kerap jugak la makan kat sini...selain daripada sebab environment dia, Sally mmg suka gila la dengan semua makanan kat sini...oo...lagipun Sally mana pernah tak suka makan! Haha!

Makan di Alanna's Kitchen, Pandan Indah
Weekend date dengan ibu di Alanna's Kitchen
Wafer sedap daripada Alanna's Kitchen

So, sempena tahun 2017 ni...Alanna's Kitchen nak memperkenalkan beberapa menu baru yang ada dikedai mereka... Walaupun baru je setahun bertapak, tapi menu yang ada kat sini semuanya sedap!

Awalnya Alanna's ni mmg terkenal dengan hidangan makanan Arab dan fusion laa...Semua bahan rempah dibawa terus daripada sana...So, nak memantapkan lagi menu makanan Arab dia, mesti kena ada kambing! Hahahaha...


Arabic Lamb Mandy + Rice (RM 18.90) *Free Drinks

Portion dia just nice...perapan pada kambing tu mmg marvelous la kan...Sally suka dengan kombinasi dia...Nasi dia agak kering tapi bila makan dengan sambal tu, salad sayuran tu..just nice laa...


Beef Stew + Mandy Rice (RM 17.90)

Kalau peminat daging kena la cuba..sedap ooo...makan masa panas...kalau tgh demam ke, selsema ke, hujan ke...sure senyum je lepas tu!


Seafood Carbonara (RM 17.90) *Free Drinks

Carbonara kat sini mmg one of a kind laa...selalunya kalau Carbonara kita susah nak habiskan kan? Selalunya sebab muak laa...tapi Sally mmg suka Carbonara kat sini...dalam kata lain Sally obses..LOL

Kalau dulu selalu makan carbonara yang basic je...sekarang ni dah ada seafood pulak..haihhh...makin kerap la Sally datang nanti..hihihi


Grilled Sambal Fish (Sea bass) + Rice (RM13.90) *Free Drinks

Sambal dia sedap...tapi pedas..I mean GILA PUNYA PEDAS! hahahaha...Style masakan ni macam nyonya punya sambal...ada cili..ada lada hitam...fuhhh...bila makan tu berpeluh jugak laa...Complete set jugak sebab ada bendi! πŸ˜‹

Selain daripada seabass (siakap), korang boleh juga pilih ikan kembung..


Shish Tawook Grilled Chicken + Rice (RM 12.90) *Free Drinks

Eh, boleh pulak skip satu menu Arab..hahaha..nampak tak Sally kalau makanan pun bias jugak..pilih yang mana gila sedap dulu..hahahaha...Shish Tawook Grilled Chicken ni lebih kurang sama dengan menu Grilled Chicken Mandy yang ada kat sini, tapi Shish Tawook Grilled Chicken hanya menggunakan dada ayam sahaja..So, jangan mengada nak pilih peha ke menda..sekeh kang!

Kalau tak nak makan nasi, korang boleh twist sikit...mintak Shish Tawook Chicken Wrap + Fries...Baru la Arab sikit kan makan kebab!



Bolognese Chicken Rice Ball (RM10.90)

Ini pun menu yang baru...mmg agak rare jugak la kan..hahahaha...selalunya kalau Bolognese kita makan dengan spaghetti, tapi kat Alanna's Kitchen, korang boleh makan nasi dengan kuah Bolognese!

Bebola ni besar tau...dan sesuai untuk mereka yang nakkan kelainan..

p/s : Pastikan makan masa panas...nanti cheese dia cair meleleh~~


Abalone & Scallop Porridge (RM28.90)

Pernah makan Abalone? Sally pernah makan tapi bukan yang fresh laa...selalu beli yang dalam tin je...kalau nak tau Abalone ni agak mahal tau...tapi kat sini korang boleh makan bubur Abalone dan Scallop...

Jangan risau sebab isi dia semuanya banyak...ada 2 Abalone bersaiz besar dan 6 Scallop! Untuk lebih istimewa lagi, bubur ni dimasak 9 jam untuk bagi rasa dia masuk dalam mulut korang tuu..huhuhu...dan jangan terkejut sebab hanya ada 4 PORTION SETIAP HARI!

Lepas dah makan semua menu kat atas ni...please..please...cuba wafer dorang...Wafer ni sedap ooo...pastu cakap nak garing sikit...baru syok!

Antara menu wafer dan aiskrim yang terbaru:


Single Waffle + 1 scoop Homemade Ice cream
Waffle + 2 scoops Homemade Ice cream
Waffle + Mix fruits + 2 scoops Homemade Ice cream

Pilihan aiskrim dia pulak korang boleh pilih Vanilla, Chocolate, Mango, Raspberry & Green Tea, semua wafer akan dihidangkan dengan sos coklat dan kepingan badam yang dibakar.

Kalau korang nak tau...resepi untuk buat wafer ni dibuat sendiri oleh Madam Kiew, even sos coklat dia pun dia buat sendiri...dengan kadar 60% pahit...perghhh..nampak tak...well, aiskrim pun harusnya buat sendiri jugak! hahahaha...senang kata everything daripada dapur dia laaa!

Kalau korang teringin nak makan makanan yg manis-manis, nak makan kek nak makan wafer, atau just nak dine-in untuk makan makanan Arab, Barat, Melayu...boleh la ke kat Alanna's Kitchen...

Alanna's Kitchen
No 8, Jalan Pandan Indah 1/23D, Kuala Lumpur, Malaysia
03-9201 7134

4 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Sally sebagai tetamu jemputan untuk program MyHalal JAKIM x RTM

8:45:00 AM Sally Samsaiman 9 Comments


2017.

Pada awalnya banyak dugaan yang datang...Sally sendiri pun rasa sedih dan marah dengan diri sendiri...tapi benarlah apa yang selalu org cakap, Allah tu tidak sekalipun pernah kejam pada hambaNYA...cuma kadang apa yang kita nak bukannya benda yang kita perlukan, dan DIA akan tentukan bila benda yang sepatutnya kita dapat tu kita terima.


Pada Sally, ini salah satu pencapaian yang terbaik dalam tahun 2017..buat masa ni laa...sebabnya sekali lagi blog Sally diiktiraf..Mungkin Sally bukannya seorang blogger yang penuh ilmu didada, tapi Sally cuba untuk perbaiki diri dari semasa ke semasa...

Berbalik kepada tajuk, 24hb Januari merupakan tarikh yang sangat mendebarkan Sally...buat kali pertama Sally dijemput sebagai tetamu jemputan untuk sebuah program bual bicara, MyHalal, dengan kerjasama JAKIM dan RTM.


Walaupun Sally takde la nampak macam gementar, tapi jujurnya Sally mmg takut dan risau dengan apa yang akan berlaku...Yela...kita kan selalu ada dibelakang tabir, menulis untuk berkongsi...tapi ni nak kena bersoal jawab pulak...Walaupun bukan secara langsung, tapi tetap takut ni haa!

Tapi...berkat kata-kata semangat daripada kawan-kawan, keluarga Sally dan kak Ian; orang yang bertanggungjawab untuk bawa Sally ke set ni...Sally buat dengan keadaan tenang...Banyak nasihat supaya Sally jadi seperti kebiasaannya diri Sally...so, being the immature yet silly Sally is what I do..hihi..

Kak Ian & Sally

Overall, ni merupakan pengalaman yang baik untuk Sally...Sally sedar, Sally bukannya orang alim ataupun orang yang penuh ilmu didada, bercakap tentang HALAL juga merupakan satu tanggungjawab yang besar...at-least itu apa yang Sally rasa...tapi Sally cuba buat yang terbaik dan berikan/kongsikan sedikit sebanyak pengalaman Sally untuk rujukan orang kat luar sana...


Info Program MyHalal JAKIM x RTM


MyHalal merupakan program terbaru kerjasama RTM dan JAKIM untuk memberikan info tepat lagi benar berkaitan dengan segala perkara yang membabitkan status HALAL dan peranan JAKIM. Episod yang ada Sally sebagai tetamu jemputan ni membawa tajuk "Menu Antarabangsa"

Maklumat lanjut boleh tengok kat page MyHalal TV1.

Rancangan MyHalal JAKIM x RTM ini bersiaran setiap hari Rabu di saluran TV1 jam 6:30 petang.

p/s : Episod Sally akan ditayangkan pada 15 Februari 2017, kalau tak dapat tgk secara live..boleh tgk ulangan kat myklik.rtm.gov.my :)

9 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Hidangan seafood segar kat Crab Factory, SS2 Petaling Jaya.

11:46:00 PM Sally Samsaiman 3 Comments




Seafood!

Makan seafood ni kalau tak kena yang fresh...mmg buat spoil mood tapi kalau kat Crab Factory, korang takkan rasa kecewa laa senang kata...



Beberapa minggu lepas, Sally ke Crab Factory...sebab nak makan seafood yang mmg fresh dan sedap...Kat Crab Factory ni mmg sesuai la untuk peminat ketam...Korang boleh la pilih macam-macam ketam ada...Meat Crab, Brown Crab ataupun King Crab...pilih je yang mana jadi kegemaran korang...

Crab Factory ada dua outlet dalam Malaysia ni...satunya yang Sally pergi ni kat SS2, Petaling Jaya dan lagi satu ada kat Crab Hut @ Shaftsbury Square, Cyberjaya.



Cajun Fried Chicken Wings
Menu ni walaupun bukan la sejenis seafood...tapi mmg sedap tau...crunchy dan yang penting sekali pedas! Hahahaha...Sila la makan dengan penuh kegembiraan okay, sape yang tak suka ayam?
Ish..ish..ish!



Seafood Set Meat Crab (RM175)
Set ni sesuai untuk 2-3 orang makan...mmg takkan habis la makan sorang-sorang walaupun sedap...hahahaha...untuk sos dia korang boleh pilih dalam 4 tahap kepedasan (Mild, Medium, O'ly Crab, and Death Valley), yang Sally makan ni cuma medium...which is second level of spiciness..untuk set ni selain daripada Meat Crab, ada juga scallop, mussel, yabbies, baby octopus dan additional jagung, kentang.

Kalau takut tak kenyang jugak, makan sekali dengan shallot rice tuu.. :)



Mussel and Yabbies in Garlic Butter
Siapa peminat kupang, menu ni mmg kena rasa...yela..mana lagi nak cari kupang yang besar dan fresh macam ni kan? Kalau ada pun frozen je selalunya tapi yang ni bukan okay?
Rasa bawang putih dia tu mmg sebati dalam setiap sisi isi kupang...peminat yabbies pun mesti suka nampak kan?



Jumbo Japanese Sweet Prawn in Creamy Lemak (with additional sausages)
Haaa! Yang ni menu terbaru yang ada kat sini...masak lemak cili padi dia mmg kaw dan superb la weh...kalau dapat makan dengan nasi ni...mmg feeling habis! Kalau yang mana gila dengan udang tu...menu ni mmg kena sangat la dengan korang...udang besar, manis pulak tuu...aishh!



Fried Mini Mantao
Kalau rasa tak nak makan nasi tapi nak meratah kuah yang sedap-sedap tu, order je mantao ni...
p/s : Makan sebekas pun tak cukup! Hihihi



Spicy Plum Prawns
Masam? Manis? Pedas?
Haaa...macam tu la rasa udang ni tau...Manis tu datang daripada udang tu sendiri...pedas dan ada masam-masam sikit...sedap kalau makan panas-panas...

Selain daripada makanan laut, korang boleh juga pilih menu lain kalau nak tambah dalam masakan tu...contohnya macam corn corb, mushroom, sosej, kentang dan macam-macam lagi.



Kalau korang nak makan seafood, yang penting sekali yang fresh dan sedap...boleh la ke Crab Factory atau Crab Hut...Sally confirm korang takkan kecewa dengan semua menu kat sini :)

So, Let's Get Craking guys!

CRAB FACTORY
21, Jalan SS2/64, 47300 Petaling Jaya, Selangor.
WEBSITE | INSTAGRAM | FACEBOOK

3 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!