Cerita Seram : Orang Sebelah di Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan

4:29:00 PM Sally Samsaiman 22 Comments


Beberapa tahun lepas, Sally mmg kerap ke Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan (KMNS) sebabnya kakak Sally belajar kat sana..biasa laa..dah namanya adik, konon rindu rinduan jadi kenang kenangan la..Jadinya selang seminggu mmg akan kesana sebab jarang kakak Sally akan balik hujung minggu..katanya tak berbaloi dengan penat lelah.

Setiap kali hujung minggu, kebanyakkan pelajar akan pulang...lagi-lagi kalau cuti yang agak panjang..tapi kadang-kadang tu, ada yang lebih sanggup untuk tinggal di asrama kerana kekangan kewangan yang membuatkan kita berfikir sama ada berbaloi untuk pulang atau simpan duit untuk kehidupan seharian. Lain orang lain rezekinya kan?

Kalau nak cerita pasal Mak Cik Karipap, Sally rasa mesti dah biasa dengar kan..Kakak Sally pun pernah ditegur di tingkat tingkat 3...Bayangkan tingkap kakak Sally menghala ke bukit belakang bukannya ke koridor, boleh pulak Mak Cik Karipap jual karipap pukul 2.30 pagi..

*Kisah ini bukannya rekaan tapi masih ada sedikit tokok tambah*

Kisah ini berlaku pada kawan sebelah bilik kakak Sally..Kebetulan pada masa tersebut kebanyakkan pelajar pulang untuk cuti hujung minggu yang bersambung dengan cuti umum pada hari Isnin. Kakak Sally pun balik jugak sebab kurang sihat..Jadinya agak lengang la asrama sebab kebanyakkannya mmg balik ke rumah masing-masing...
 

Nak dijadikan cerita, Ain (bukan nama sebenar) tinggal bersendirian di bilik, kawan sebilik yang sepatutnya tinggal bersama terpaksa pulang ke rumah kerana ada urusan keluarga. Ain cekalkan hati juga walaupun agak seram sejuk bila terfikirkan terpaksa bersendirian untuk 3 hari..Mujur ada beberapa rakan di bilik yang lain yang tidak balik. Sama nasib la gamaknya.

Malam pertama tiada apa yang terjadi, malam kedua...hampir 12 tengah malam...ada satu ketukan dipintu bilik..Sangka Ain, mungkin rakan di bilik bersebelahan yang datang..Biasa la kalau tinggal di asrama, tengah malam tu la perut nak berkeroncong minta diisi. Ain sempat bertanya sebelum membuka pintu, "Siapa tu?"

Ada sahutan, tidak kuat tapi masih lagi boleh didengari... "Orang sebelah..", sahut di pintu.

Ain, tanpa berfikir panjang terus buka pintu dan......terus pengsan.

"Orang sebelah" yang datang tu mmg ternyata orang sebelah. Bukannya jiran di bilik sebelah, tapi satu lembaga yang hanya mempunyai sebelah badan. Kepalanya sebelah, mata juga sebelah, tangan, kaki juga sebelah. Ain hanya dijumpai rakan-rakannya pada keesokkan harinya.

Mmg seram, mendengarnya pun buat kita tak keruan..tapi kita kena tahu, kita menumpang bersama di bumi Allah..Jangan terlalu takut dan jangan terlajak berani...Kisah ni Sally ceritakan sempena dengan satu contest yang dijalankan oleh Bro Framestone dengan kerjasama pihak MIG Pictures Sdn. Bhd. Selaku penerbit Filem Volkswagen Kuning.


Sinopsis Volkswagen Kuning

MENGISAHKAN sepasang kekasih yang telah bertunang, Fuad dan Sarah, yang dalam perjalanan untuk pulang ke kampung Fuad. Mereka mengalami gangguan apabila tersesat selepas senja semasa mencari kedai makan. Gangguan itu menyebabkan mereka mengalami kemalangan dan Sarah mula berubah. Semuanya gara-gara Volkswagen kuning!

Fuad ditahan di wad, manakala Sarah langsung tidak mengalami kecederaan. Raudhah, kakak Sarah, datang untuk menjemput Sarah pulang ke bandar, sementara menunggu Fuad pulih dari kecederaan. Tanpa diduga, Sarah membawa pulang ‘sesuatu’ bersamanya.


Cerita Volkswagen Kuning telah menjadi buah mulut sejak beberapa dekad yang lalu, ada yang katanya pernah nampak...ada yang hanya mendengar dan tak kurang juga dengan cerita mulut ke mulut...Bagaimana kisahnya? Kalau korang nak tau, kena la sama-sama tunggu kemunculan filem ni di pawagam!

Kalau korang nak dapat juga jemputan ke Tayangan Perdana filem Volkswagen Kuning, korang boleh sertai contest anjuran Bro Framestone (Volkswagen Kuning), dan peserta yang layak akan dijemput (termasuk +1) menghadiri Majlis Tayangan Perdana di MM Cineplexes, E@Curve Damansara. Dengar kata ada hadiah tambahan kalau contest ni ada sambutan..

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


#OppoF1s #SelfieExpert #VolkswagenKuning #MiGOnline #VKBloggerReview #BlogRetis

22 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Shopping Online di Hermo tanpa Online Banking? Kan ada MOLPay!

2:51:00 PM Sally Samsaiman 17 Comments


Shopping online dengan MOLPay | Siapa kat sini suka online shopping? Hehehe...Sally angkat tangan! Korang pun mesti suka online shopping...yela..senang je, klik sana klik sini...terus checkout dan bayar! Sejak-sejak jadi #kakakcantik ni...Sally dah mmg kerjanya asyik shopping online je...dari satu website ke satu website..kalau takde, baru pergi virtual store..hahahaha..nampak tak masalah dia?

Sebelum ni Sally ada jugak baca pasal Hermo, tapi belum sampai seru lagi nak shopping kat sana...sampai la barang yang Sally cari takde stok dekat kedai! Terus zapppp pergi website hermo.my! Nasib baik ada stok tau!



Sally rasa korang mesti jarang dengar pasal HERMO kan? Hermo ni merupakan sebuah portal online shopping yang menawarkan rangkaian kosmetik, siri penjagaan kulit, siri penjagaan rambut dan macam-macam lagi daripada jenama terkemuka seperti barangan daripada Korea, Taiwan, Jepun, Malaysia dan serata dunia...termasuklah Nature Republic, The Face Shop, Etude House, April Skin, Too Cool For School, Maybelline, Elianto...eh, banyak pulak nak senaraikan...

Sally dengan Korea kan mmg tak boleh berpisah..Nak beli pun barang Korea, kan Sally ni Duta Kecil Korea...hahahaha...Sebenarnya Sally tgh mencari pencuci muka Sally...pergi kat satu website tu takde, pergi kat online store pun takde..Jadinya takde pilihan terpaksa la cari juga kat website lain, nasib la kat Hermo barang dia updated, ada je pencuci muka Sally...


Dah siap godek bagai, penuh excited nak bayar dah ni...Pilih la online banking, sekali sampai ke sudah TAC number tak sampai! Hoii...macam mana nak shopping kalau gini! Dah la kita urgent nak membeli kan...boleh pulak masa ni la dia buat hal tak nak hantar TAC number! Korang tau tak berapa punya stress kalau dah excited nak bayar tapi TAC number tak sampai..hahahaha..

Nasib baik tau kat Hermo ni kita boleh bayar guna MOLPay...Senang je tak payah nak ada online banking pun kita boleh shopping secara atas talian tau...Korang pernah dengar MOLPay tak?


MOLPay, Cara mudah bayar tanpa perlu online banking.
MOLPay CASH : http://www.molpay.com/v3/cash

Sally tak pasti sama ada korang aware atau tidak dengan MOLPay...Sally yang kaki online ni mmg biasa sangat dah dengan MOLPay ni...tapi jangan tertukar MOLPay dengan MOLPay Point tau...MOLPay ni sebenarnya merupakan sebuah gerbang pembayaran pelbagai mata wang yang pertama di Asia Tenggara yang menerima wang tunai untuk pembayaran dalam talian.

Macam mana nak guna tunai?

Korang cuma perlu ke 7-Eleven atau Petronas yang berdekatan dengan korang untuk bayar...Alaaa..bukannya susah nak mencari 7-Eleven kat Malaysia ni...Jangan nak malas okay!


Masih tak faham macam mana nak gunakan MOLPay?

Jangan risau, Kakak Sally akan bagitau satu-satu step dia untuk korang menyambung legasi sebagai pembeli barangan online..hahahaha...Kali ni Sally share macam mana Sally gunakan MOLPay semasa shopping di Hermo..


Langkah 1: Pilih barang yang dikehendaki, tekan checkout dan pilih MOLPay Tunai sebagai pilihan pembayaran
Langkah 2: Ambil gambar atau screenshot bukti transaksi (Transaction ID, verification code, jumlah)
Langkah 3: Pergi kemana-mana cawangan 7-Eleven untuk buat pembayaran.
Langkah 4: Jangan main sergah je, cakap dengan juruwang nak buat transaksi MOLPay Tunai.
Langkah 5: Tunjukkan Transaction ID, verification code
Langkah 6: Lepas tu bayar dan pastikan juruwang tu bagi 2 jenis resit, yg pertama resit MOL-MOLPay dan yang kedua, resit 7-Eleven.


Haaa! Tak sabar dah kan nak shopping sebab tau kaedah ni kan...selain daripada memudahkan kita nak shopping, MOLPay ni juga memudahkan kita nak bayar jumlah yang ganjil...macam kang tiba-tiba ada RM2.30 laaa...dah macam mana pulak nak masukkan dalam cash-deposit machine..Iye dok?

MOLPay - Convenient, easy, quick & hazzle free payment method

Sebelum korang bergegas nak shopping tu, ini nak bagi tau...sebabkan Sally ni baik hati, Sally nak bagitau korang yang Hermo akan bagi diskaun RM5 kalau korang masukkan kod (HMOLPAYCASH05), tapi ada syaratnya!

1. Kod ni hanya boleh digunakan sekali sahaja utk setiap pemilik akaun
2. Kod ni hanya layak ditebus untuk pembelian melebihi RM60 sahaja
3. Kod ni sah sehingga 31/12/2016

Alaaaa...tapi takkan la korang shopping tak lebih RM60 kan? Hahahaha..eh, mengata diri sendiri..LOL...Ok, berbelanja dengan bijak okay! Save RM5 tu dah boleh beli makanan tengahari kat 7-Eleven sambil-sambil g bayar tuu..kan?

Ok laaa...dah boleh start shopping dah...Sally dah habis bebel..hahahaha...Nanti kalau ada masa, barang dah sampai...Slaly akan review apa yang Sally beli di hermo.my!

17 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!