Bermalam di M Boutique Hotel, Ipoh.

10:55:00 PM Sally Samsaiman 2 Comments


Beberapa minggu lepas, Sally pergi ke kenduri kawan baik Sally kat Ipoh. Keluar rumah awal pagi dah tapi tersesat jalan la plak..padahal dah siap guna Waze dah..sampai ngam-ngam pengantin tengah bersanding. Phew nasib baik sempat tengok pengantin. Sally memang suka kalau datang wedding ni tengok pengantin bersanding. Dah nama pun kawan, kalau tak datang mau nya dia merusuh 2 tahun! Hahaha..

Seronok la dapat jumpa kawan-kawan…Dah lama kot masing-masing tak jumpa…lagipun macam korang tau, lepas belajar semua ada urusan masing-masing….Dekat lepas Asar jugak la baru kitorang bertolak dari rumah pengantin, yela bila dapat bergosip, berbual dan bergambar memang tak sedar masa berlalu. Lagipun pengantin ni memang rapat dengan Sally…kawan kolej pulak..

Dah lewat macam tuu…driver pulak kata tak larat nak drive balik lepas tu katanya nak food hunting dekat sekitar Ipoh…So, kitorang decide nak cari hotel dekat area Ipoh untuk bermalam. Sally pun bukak handphone, usha website https://www.traveloka.com/en-my/ dan terus senarai hotel yang ada di bandar Ipoh.

M Boutique Hotel yang memukau

Lepas berbincang dengan kawan Sally, kitorang pilih untuk bermalam di M Boutique Hotel, Ipoh. Sally terus booked dan kitorang terus ke hotel la sebab dah penat sangat kan. Sampai-sampai kat situ tak sangka cantiknya hotel ni. Rekaan bangunan luaran dia nampak sangat vintage dan artistik.


Cantik kan..?

Hotel dia kecil je takdela besar sangat tapi interior design dia cantik. Setiap ruang dalam hotel ni hiasan dia cantik-cantik. Kalau korang jenis suka bergambar memang best la duduk kat hotel ni.

Rekaan dalaman dia mmg berkonsepkan rekaan hipster. Walaupun kecil tapi dekorasi dia buat kita rasa WOW sangat! Hahahaha…Ini kalau propose nak deko ni macam kat rumah, mmg sure ibu kata okay punya!


Suasana dalam hotel ni mmg selesa. Lagi best sebab staff kat sini pun sangat friendly. Hotel ni ada tiga tingkat dan setiap tingkat di hotel berbeza kategorinya. The Adventure, The Majestic dan The Exselsior. Ha camtu la staff hotel ni explain kat kitorang. Sally pun penuh konfiden je angguk..hahaha…Bilik kitorang kat tingkat satu, The Adventure.

Tak pernah lagi Sally duduk dekat hotel jenis boutique ni. M Boutique Hotel Ipoh nilah yang pertama kali. Kalau korang nak tau, hotel M Boutique Ipoh ni ada dua branch tau… Satu yang Sally duduk ni, satu lagi M Boutique Station 18. Yang Sally pilih ni dekat dengan bandar Ipoh.

Kredit : http://ipoh.mboutiquehotels.com

Masuk-masuk bilik je mmg terpesona dengan dekorasi bilik. Bilik yang Sally pilih ni takde la besar sangat tapi sesuai laa dengan kitorang…Lagipun kan bilik ni bersih dan dekorasi dia buat kita rasa macam ada kat dimensi yang berbeza..gittew! Hahahaha…


Opps! Sally lupa amik gambar bilik sebelum sebab excited sangat rasmikan katil. Kira halal la amik gambar kat website kan? Sempat amik gambar bilik air jela. Sally suka bilik air macam ni. Hitam putih nampak sangat classy. Kalau ade apa-apa yang berkenan, kat bawah ade kedai jual barang-barang yang ada dalam hotel ni. Tula sebabnya hotel ni dinamakan boutique hotel. Kiranya boleh la nak shopping..Takkan la korang tak suka shopping kan?

Esok paginya, Sally dengan kawan breakfast di Myth Café sebab malamnya dah dinner dekat Old Town. Kalau korang perasan dalam lot bangunan tu ka nada Old Town kan, kalau lapar boleh je terus isi perut kat situ…Waktu check in kitorang diberi voucher dan boleh pilih nak breakfast dekat Old Town atau Myth Café. Kat sini takde buffet macam hotel lain. So, the choice is limit sebab Sally dan makanan kan berpisah tiada… Dekat Myth Café. Sally pilih set A, dan kawan Sally pilih set C. As a coffee lover, Sally suggest korang cuba kopi kat sini tau sebab sedap!

Overall, Sally rasa hotel ni antara Ipoh hotel yang best dan menarik. Sally memang suggest kat korang terutamanya yang gemarkan konsep hipster, suka bergambar dan mencari kelainan. Mungkin next time datang Ipoh, Sally akan cuba branch dekat M Boutique Station 18 pulak.

2 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Hidup dengan makan gaji.

11:48:00 AM Sally Samsaiman 2 Comments




Sekejap je masa, tengok-tengok dah hujung bulan...masuk gaji gembiranya hati macam menang loteri...walhal gaji yang ada nampaknya tak sampai 30 minit pun...Bayar bil bil wajib, masuk tabung, beli barang dapur...tengok-tengok dah cukup untuk duit makan dan transport untuk 2-3 minggu berikutnya...

Sedihnya itulah realiti orang yang makan gaji kan...selalunya mengira detik bila la gaji nak masuk...Kalau yang jenis gaji masuk pada hari-hari yang spesifik, seronok la jugak nak mengira...ada company yang bagi ikut bila nak bagi...kadang awal, kadang hujung bulan...belum lagi yang ikut labour law, masuk sebelum 7hb!

Hahahaha...tapi Sally percaya, walaupun banyak dugaan...sebagai warga yang makan gaji..kita tetap akan ada cara nak hidup...selagi mana kita percaya rezeki tu Allah yang bagi...Sally pun alhamdulilah sebab dapat jana pendapatan dengan blog...Kalau tidak mmg mengira detik setiap hari setiap minit bila la akaun bank nak penuh balik..hahahaha...tapi macam yang Sally cakap laa, yakin dengan rezeki Allah, buat baik dan bahagiakan ibu bapa (doa mereka tu yang penting), kerja keras & ikhlas kan diri dengan tanggungjawab dan yang penting sekali...ikhlas dengan segalanya..

Tips lain, bersedekah laa...Takkan pernah miskin mereka yang bersedekah..

2 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Resepi : Popiah Cheese Chicken Mushroom.

10:41:00 AM Sally Samsaiman 1 Comments


Kalau ikutkan, panjang lagi nama popiah ni..tapi udoh-udoh la dengan nama glemer...Popiah je pun kan..hahahaha...Rasanya popiah ni boleh buat macam-macam inti...dan sebenarnya Sally nak cuba buat pau cendawan yang tgh viral sangat tu tapi sebab malas nak uli tepung untuk pau dia, Sally convert jela kepada kulit popiah...

Resepi ni pun Sally olah sedikit daripada resepi yang ada kat Facebook...So, jom kita masak!

Bahan-bahan yang Sally gunakan ni cukup untuk buat 50 biji popiah...

1. Ayam Cincang (400gm)
2. Bawang Holland (2 labu) - cincang halus
3. Bawang Besar (1 labu) - cincang halus
4. Bawang Putih (3-4 ulas) - cincang halus
5. Hotdong Ayam (1 bungkus) - potong tengah dan potong kecil
6. Cendawan Butang (1 tin) - potong halus
7. Lobak merah (1-2 batang) - sagat halus atau potong dadu
8. Cheddar cheese - sagat halus / potong memanjang
9. Sup cendawan / sup ayam (yang creamy tau bukan masak sendiri)
10. Kulit popiah


Bahan-bahan tadi, korang buat la macam dalam gambar...Disebabkan Sally gunakan sup cendawan serbuk, jadinya Sally kena masak dulu...tapi kalau nak senang, korang guna yang dah ada dalam tin tu ye..


Kalau guna sup dalam cendawan, boleh skip satu langkah dan boleh terus masak..

Dalam kuali, masak semua bahan tadi...pastikan minyak tak terlalu banyak..cukup untuk menumis sahaja...macam biasa mulakan dengan bawang, ayam cincang, lobak merah, cendawan dan sup cendawan last sekali...



Masak semua bahan tadi sampai agak layu sikit dan masukkan sup cendawan, disebabkan kita nak gulung..Kalau boleh masak sampai agak kering sikit...biar nampak creamy tapi jangan basah sangat..boleh agak tak?

Biar sejuk sedikit dan korang dah boleh start gulung dah...

Cheese tu tabur sikit masa tgh gulung...lepas tu dah boleh goreng dah! hehehe...

Selamat memasak, menggulung dan menggoreng!

1 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Autumn in Melbourne 2016 | Loch Ard Gorge

12:30:00 AM Sally Samsaiman 1 Comments




Masih lagi di Melbourne, spesifiknya masih lagi di Great Ocean Road..hihihi...selepas ke Twelve Apostles, pit stop kedua dekat Loch Ard Gorge... Kalau korang nak tau, Loch Ard Gorge hanya terletak 3 minit perjalanan kalau korang drive ataupun senang kata 3.5km daripada Twelve Apostles...Kalau jalan kaki mungkin jauh laa..hahahaha...





Ramai yang kata bila nampak Loch Ard Gorge teringat dekat kawasan dekat Navagio Beach, Zakynthos Island yang terletak di Greece...Walaupun nampak sama, tapi masih ada sedikit perbezaan sebenarnya antara dua-dua tempat ni....Loch Ard Gorge dinamakan sempena sebuah kapal layar yang terdampar dipukul ombak.



Jangan lupa kunjungi Loch Ard Gorge selepas korang ke Twelve Apostles tau!

1 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!