Pretz & Beanz kini dibuka di Bangsar!

11:35:00 PM Sally Samsaiman 2 Comments


Masih ingat dengan entri Sally tentang Pretz n' Beanz Cafe di Solaris Mont Kiara...? Masa pertama kali Sally makan kat sana, Sally mmg dah tau yang akan ada lagi satu branch yang akan dibuka di Bangsar dan bila tau yang branch ni dah dibuka. terus la Sally pergi sana!





Branch yang terbaru ni dibuka di Bangsar Village, kalau korang yang kaki cafe hopping mesti tau kawasan ni...bagi Sally kawasan yang dipilih ni sangat strategik tapi sayangnya masalah parking tu la yang mematahkan semangat...errr...tapi bila teringat makanan yang sedap-sedap ada di sana, sanggup ku redahi!







Interior untuk branch yang baru ni agak fresh dan lebih teratur, sampai nak pilih tempat duduk pun jadi serba salah...sana cantik, sini selesa..hahahaha...tipikal Sally yang over excited for something small! LOL!

Di Bangsar, ada beberapa tambahan menu yang baru dan juga pelbagai perisa yang baru...semuanya mmg sedap dan Sally rasa seronok dapat makan pretzel yang sedap ni lagi sekali...



Seaweed Pretzel

Tak dinafikan, pretzel kat sini mmg terbaik...Sally puji ni bukan sebab Sally suka dengan makanan dia tapi mmg Sally suka tekstur pretzel dia...walaupun dah lama, pretzel mereka masih lagi lembut dan tidak liat...Korang kena cuba sendiri dan rasakan perbezaannya...

Ada banyak variasi yang lain dan korang boleh pilih ikut selera korang....



Aglio Olio Prawn Spaghetti

Yang ni menu baru yang terdapat dalam "All Day Dining" di Pretz & Beanz...Sally makan ni dengan kak Huda...menghadap dua orang sampai habis...hahahaha...rasa dia yang pedas dan udang dia yang segar tu buatkan rasa spaghetti ni sedap dan sedap gilaaa laaa..hahahaha...kalau korang tak nak makan pretzel, korang mesti cuba spaghetti ni tau!



Royale Salmon Egg Benedict

Ini menu "All Day Breakfast", maknanya kalau korang datang tengahri ataupun datang malam masih boleh makan sarapan...Kepada peminat ikan salmon, menu ni ada keistimewaan yang tersendiri...Mmg sesuai makan pada bila-bila masa pun...



Pizza yang paling Sally suka, masih kekal menjadi milik Hot Pepper Chilli Chicken...dana masa ke branch Bangsar, Sally ada jugak mencuba Flammkuchen...Fuhhh nama pun kan...dalam Flammkuchen ni ada pelbagai campuran cheese dan my choice will stick to Hot Pepper Chilli Chicken...hahahaha



Champignon Baked Egg

Champignon Baked Egg mmg menu wajib yang Sally akan order kalau ke sini...Menu ni pun sama juga ada dalam variasi "All Day Breakfast"..Benda ni sedap sangat...entah kenapa...mungkin jugak sebab ada banyak cendawan yang membuatkan Sally gila sekejap...tapi yang paling penting tak muak walaupun ada banyak cheese...boleh main tarik-tarik kot cheese dia..hahahaha...



Kalau korang berada di kawasan berdekatan Bangsar Village ataupun teringin nak mencuba pretzel atau nak cari tempat untuk bersantai, Sally suggest korang cuba Pretz n' Beanz Cafe...

Pretz n' Beanz Cafe, Bangsar
No.9 Jalan Telawi 2 Bangsar Baru, 56100 Kuala Lumpur, Malaysia.
03-22019026

Email: pretznbeanz@pretznbeanz.com
Website: http://www.pretznbeanz.com
Facebook: https://www.facebook.com/pretznbeanz
Google+: bit.ly/PretzNBeanz
Instagram: instagram.com/pretznbeanz

2 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Menu terbaru daripada restoran Jepun, Minori.

8:12:00 AM Sally Samsaiman 10 Comments


Korang suka makanan Jepun? Makanan Jepun mmg salah satu rangkaian makanan yang paling Sally minat...Kat KL ni sebenarnya banyak makanan Jepun dan tak salah kalau Sally kata, kalau kita sebut makanan Jepun mesti akan ingat sushi je...tapi korang tau tak sebenarnya ada banyak variasi dan Sally nak share dengan korang antara menu terbaru daripada restoran Jepun, Minori.

Minori terletak di The Royale Chulan Damansara, yang mana pasa Sally sangat la sesuai dan strategik bagi penggemar makanan Jepun. Minori sendiri bermakna "tuaian" dalam bahasa Jepun dan mempunyai chef yang sangat arif dalam bidang masakan Jepun iaitu Master Chief – Takahiro San.



Di Minori, ada pelbagai makanan yang sangat popular antaranya Fish Sperms, Foie Gras Chawanmushi, dan menu pencuci mulut, Fish Collagen Mochi..Semuanya macam pelik kan..hahaha..tapi terima la yang sebenarnya ada banyak makanan yang lebih eksotik boleh korang dapatkan di Minori.

Okay, Sally nak share dengan korang antara menu terbaru yang ada kat restoran ni...


Yum Tofu and Grilled Seasoning Eggplant with Crab Sauce Ginger Fervor with Mountain Kaviar

Fuhh nama, ini antara pilihan pembuka selera...Sally suka sangat dengan tofu keladi yang ada selain daripada "gravy" dia yang mmg sedap...Paling istimewa mestilah yang berwarna oren tuu...


Steamed Egg on the Organic Wasabi Leaf and Asari Shell "Ohitashi" Yuzu Orange Flavour 

Selain daripada Chawanmushi, Sally rasa menu ni sangat kena dengan tekak Sally...Sedap, telur yang di stim tu pun berbeza dengan menu "Chawanmushi" yang pernah Sally makan...

White Miso marinated Butter Fish "Saikyo Yaki" served with Vinegar Tomato, Wasabi Lotus Roots with Sweet Potato 

"Saikyo Yaki" mmg sangat sedap...Sally rasa makan ikan ni sangat best dan kena dengan selera Sally...Terung, tomato ceri dan keledek tu sangat kena dengan sebagai kombinasi yang sesuai dengan ikan tu..


Tender Steamed Beef Tongue with Special Sauce
Okay, yang ni Sally rasa kalau ada yang tak pernah cuba makan, kena wajib rasa...Menu lidah lembu ni jarang kita jumpa..Kalau kat kampung, ada la jugak makan kan...tapi bagi Sally lidah lembu ni sangat sempurna, tiada sedikit pun rasa pelik atau janggal nak makan..dan yang penting sekali sangat lembut dan macam cair kat lidah...


Scallop Porridge Minori Style with Fried Cherry Blossom Prawn
Ini bubur nasi istimewa resepi daripada Minori...dalamnya ada kekapas dan yang paling Sally suka ialah taburan udang kecil yang dinamakan sebagai "Fried Cherry Blossom Prawn"...Antara yang paling menjadi kegemaran Sally...



Sesuai dengan kreativiti mereka, Minori telah memegang Malaysia Tatler Best restaurants, bagi tahun 2014 dan 2015 dan telah muncul dalam Malaysia International Gourmet Festival 2015, dan makin dikenali bersama-sama dengan pemiliknya, Dato’ Jessie Yow seorang pengusaha muda yang sangat mementingkan warisan makanan Jepun.

Kalau korang nak mencuba makanan Jepun yang asli, korang boleh mencuba Restoran Makanan Jepun, Minori.

MINORI JAPANESE RESTAURANT
The Royale Chulan Damansara Hotel
1st Floor, No. 2 Jalan PJU 7/3 Mutiara Damansara
03-7959 9099
 https://www.facebook.com/MinoriRestaurant/

10 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!