Boleh tak nak meroyan sekejap..?

3:02:00 PM Sally Samsaiman 9 Comments


Amboiii sangat tajuknya kan...hmmm...korang...Sally nak mengadu ni...hahahaha...bolehhh laaa eh....CNBLUE nak datang Singapore untuk konsert 2016 CNBLUE Live [COME TOGETHER] in Singapore...Sedihnya bila Malaysia takde dalam senarai tour tahun ni...


 Bila dah hampir 13th February ni...hati tuu jadi makin stress sebab tak dapat pergi...believe me...I won't be there kali ni..hahahaha...Sally tau tahun lepas dua kali Sally cakap takkan g sana kan tapi end up ada kat Singapore jugak kan...hahahaha..tapi kali ni mmg betul-betul tak dapat pergi sana...sedihnyaaaa!!!


Kalau ikut hati mmg Sally nak redah je tapi tak boleh laa bila mengenangkan yang duit untuk travel ke Melbourne masih belum cukup...huwaaaa...mana nak jumpa duit neeehh! Rompak bank laa...mihmihmih...Korang...Sally sedih betul neh...kahkah...tak tipuu tauuu...dah la dekat sangat Singapore tu tapi masih tak dapat nak pergi jugak kali ni...

Alaaaa...ada je yang cakap, "Sally...dorang bukan kenal kau pun kalau kau g sana...membazir.."

Bohong la kalau Sally cakap yang dorang kenal Sally...dan bohong jugak laa kalau cakap Sally tak setuju dengan ayat membazir tuu...tapi...hmm...entahh laaa...kalau cakap pun tetap tak dapat pergi jugak kan...so, better shut up my mouth dan mereput di tepi pintuuu..~

9 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Nur Batrisyia dah masuk 4 bulan!

10:42:00 AM Sally Samsaiman 6 Comments


Kadang-kadang...Sally ni mmg perasan yang macam semua orang ingat pasal entri dia...hahahaha...tapi kalau korang betul tak ingat sape Nur Batrisyia ni, boleh lerr baca kat entri I'm officially called "Acik Ly", mesti korang ingat balik..hahahaha...


Huwaaaa...Nur Batrisyia dah masuk 4 bulan! Sekejap sangat masa berlalu...tengok-tengok dah masuk 4 bulan dah umur dia...percaya tak kalau Sally cakap...baju new born semua dia dah tak muat..nak pakai jumpsuit atau rompers pun jangan harap laaa...semuanya dah senteng...hahahaha...Sally rasa dia ikut abang Sally yang nombor dua tuu...dia mmg tinggi gilaa....

Nur Batrisyia & Nanny

Bila tidur, geram je rasa nak kacau...bila dah bangun..haaaa...mmg habis kehujung pelusuk dunia dia nak meniarap...Nur Batrisyia ni jenis yang suka gosok muka, risau kadang tu kot terkena kuku dia ke kan...tak cukup dengan tuu...suka sangat makan tangan dia...kadang tu kalau leka sekejap...tengok-tengok dah penuh 5 jari dalam mulut dia...

Satu lagi dia suka sangat ketawa, kalau kita agah dia...mmg dia ketawa sungguh-sungguh...pernah sekali dia ketawa kat mall...semua orang pandang sebab ingat dia kena dera ke ape...sebab dia ketawa macam menangis plus mmg kuat sangat...ikut perangai sape laa ni Nur Batrisyia.. -_-

6 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Travelogue Taiwan - Jiufen Old Street

7:30:00 AM Sally Samsaiman 10 Comments






Tempat berikutnya, Sally nak bawak korang ke Jiufen Old Street..Indeed, it was really old actually...This very long stretch of street called Jiu Fen or Chiufen in the mountain area in Ruifang District of New Taipei City..

Jalan ni mmg sempit dan sangat la tak digalakkan untuk bawa anak-anak kecil...Tapi kalau boleh jaga, okay je pun nak bawa anak-anak...Mungkin jugak masa Sally g ni orang ramai...banyak gila tour bus yang ada...honestly, jalan dia tak muat untuk dua biji kereta pun tapi bas 2 bijik masih boleh lalu walaupun kawasan berbukit..hahahaha...





The saddest part of this trip, setiap kali kami nak kemana-mana mesti hujan...so, the enjoyable moment tu takde...mmg kojenya asyik lari daripada hujan je...walaupun pakai baju hujan ke pakai payung ke...sama je...pulak tu semua attraction mmg open space..haihh!

Jiufen Old Street memang sangat terkenal dengan kepelbagaian makanan yang ditawarkan, dan yang best sekali...kalau korang nak cari benda-benda yang rare semua ada kat sini..btw, kat sini mmg sangat sesuai nak beli souvenirs! Semuanya sangat cantik dan murah...





Kalau sebut je Jiufen, benda yang mesti orang akan kata mestilah pasal red lantern, teh, local delicacies, taro balls...dan...Hayao Miyazaki punya filem...Sally tak tau la korang pernah tgk atau tidak, tapi salah satu filem Hayao Miyazaki dilakonkan disini...so, kira macam kita travel in time la sampai dalam filem punya lokasi..hihihi..





Di penghujung jalan ni...akan ada satu kawasan korang boleh tengok laut...tapi sayangnya sebab baru lepas hujan.. (it was raining heavily when I'm taking this picture)...hahaha...tapi takpela...masih nampak dengan mata kasar kita...walaupun tidak seindah kalau sang suria ada...tapi dah cukup bersyukur bila nampak lautan tuu...Did I ever mentioned that I loved water, ocean so much..?



Meanwhile, sebab takde nampak benda yang yakin boleh makan...Sally cuba air jambu batu merah ni...MashaAllah..sedap sangat...walaupun harganya NT$80 (RM12) tapi tutup mata jela...ke sebab botol Doraemon tu eh? hahahaha....

So, macam mana nak ke Jiufen Old Street..?

By Train:
From Taipei, take the train north to Ruifang Station. After exiting the station, cross the street to the bus stop and board the Keelung Transit bus towards Jiufen. The bus trip takes roughly 15 minutes, and the fare is NT$21 during the week, NT$15 during weekends/holiday.

By Bus:
From MRT Zhongxiao Fuxing (忠孝復興), Brown Line 1 and Blue Line 5 interchange, leave from Exit 1 and take bus route 1062 (Keelung Bus) to Jinguashi, alight at Jiufen. The ride is about 1 hour and the fare is NT$90. Be sure to get a good seat to enjoy scenic views of Northern Taiwan. Bus 788 is also available from Keelung.

10 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!