Travelogue Taiwan - Perjalanan mencabar ke bandar Taichung

8:00:00 PM Sally Samsaiman 6 Comments


Semalam ada dekat Masjid Kaohsiung.

Pagi tuu kami dah nak berangkat ke Taichung pulak...Memang rancang sehari je di Kaohsiung, sebabnya semua attraction dia sangat jauh dan memerlukan kenderaan untuk kesana...hmmm...rugi sehari masa kat Taiwan ni haaa...so, seawal 8.30 pagi dah siap-siap, breakfast dulu makanan yang ada sebelum nak ke Taichung...

Daripada Kaohsing nak ke Taichung, Kak Nadia suggest kami gunakan tren...sebab ambil masa hampir 2 jam jugak nak sampai kesana...Daripada hotel, terus la ke TRA Station...TRA Station ni ada persamaan dengan train KTM kita untuk perjalanan ke Ipoh, Kelantan dan lain-lain tuu sebabnya kena beli tiket secara advance...


Tapi disebabkan kami ni tak tahu...Jadinya, dengan penuh yakin pergi kat kaunter...beli 4 tiket...sekali check, semuanya kena duduk di gerabak yg berlainan...ada 2 tiket dapat duduk sehingga certain station, ada 1 tiket yang dapat duduk sehingga Taichung dan lagi satu tiket kena berdiri selama 2 jam sampai la ke Taichung...

Terus panik sekejap...dan Sally suggest untuk tanya kepada Information desk mereka...Nasib jugak la ada yang paham English...mereka kata mmg takde cara lain selain daripada duduk je ikut tiket yang dibeli...melainkan kalau kami nak duduk di gerabak 12...

Bila Sally cakap duduk...kami mmg betul-betul duduk..!



Yerr...

Mmg kami kena duduk kat lantai besi tu untuk masa 2 jam...Allahu...dah namanya nak sama-sama susah dan senang kan...tuu yang jadi macam ni...Sebenarnya gerabak 12 merupakan gerabak untuk simpan barangan, basikal, motorsikal dan lain-lain yang besar...Awalnuya ingatkan kami je yang ada...rupa-rupanya ada ramai yang takde tempat duduk yang kena bertafakur kat lantai gerabak 12..hahaha...


Selama 2 jam ni...macam-macam la kami buat...makan biskut, makan coklat...minum air, berdiri sekejap sebab kaki kebas dan ambil gambar...what else there to do kan..? Hahahaha...overall...kami bersyukur sebab selamat sampai ke bandar Taichung dengan selamat...

Website : Taiwan Railways Administration.MOTC


6 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Travelogue Taiwan - Kaohsiung Mosque

4:05:00 PM Sally Samsaiman 4 Comments


Kisah bersambung daripada Dome of Light...

Dah lewat petang, perut pun sangat laa lapar...terus la nak ke Masjid Kaohsiung terletak di daerah Lingya di Kaohsiung...dekat kawasan sini...tak pelik kalau nampak orang Islam kat sini...Masa Sally sampai kat sini baru nak menganjak pukul 4 petang tapi mmg gelap macam nak senja...

Kenapa kami kesini..?

Sebab disebelah masjid ni ada kedai makanan halal milik warga Indonesia...Jadinya kita cari la makan kat sini...Sayangnya Sally tak dapat masuk ke masjid sebab ada bas yang membawa pelancong kat situ...mmg pack sangat dalam tuu dan semuanya dah menanti nak solat Maghreb..



Kalau korang nak tau...Masjid Kaohsiung ni merupakan masjid kedua yang dibina di Taiwan...Binaan dia agak moden jugak walaupun dibina pada tahun 1992...Wahhh...Sally baru umur 2 tahun di dah siap dibina...SubhanAllah!


Sempat ambik gambar kat depan je..hmmm...rugi pulak rasanyaa...Disebabkan kesedihan tuu..ingat nak pergi la mengisi perut...tapi lagi sekali rasa terkilan sebab orang yang datang berjemaah dengan bas tuu dah sewa restoran tuu untuk makan malam...jadinya mmg tak la kami nak dapat duduk kan...

Akhirnya ikhtiar jugak la mintak bungkus, nasib jugak laa dilayan...ambik je menu yang sama supaya cepat siap...Pilih je nasi goreng...ohhh please laa...kekekeke...




Duduk la kami kat tepi jalan sebab dah kelaparan..hihihi..makan dalam gelap bertemankan lampu jalan...sedikit sadis kan disituu...? Takpe...dapat jugak makan...dan untuk pengetahun korang...Ini nasi yang pertama dan juga nasi yang terakhir Sally makan kat Taiwan...hahahaha...lepas tuuu dah tak jumpa makanan halal!!

Harga nasi goreng : $70 (RM9.95)

Sedap jugak laa nasi goreng dia walaupun minyak tumpah tak tau berapa gelen...tapi ada udang banyak...hihihi...alhamdulillah...

Macam mana nak ke Masjid Kaohsiung:

Take MRT to Weiwuying Station, and take a walk less than 15 minutes in Jianjun Rd (Exit the station just walk straight to your left to find Kaohsiung Armed Forces General Hospital) or take bus no 88 in-front of Kaohsiung Train Stations (25 minutes)

4 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!