Tau tak kenapa kita senang tertidur bila naik kereta?

9:00:00 AM Sally Samsaiman 14 Comments


Sally, merupakan antara mahkluk dalam dunia ni yang naik je kereta boleh terus tidur...Pernah Sally tidur terus dari KL sampai la ke Kota Bharu tanpa bangun...bayangkan berapa lama Sally boleh tidur dalam kereta? Sally pun takde masalah nak tidur dalam tren atau bas...

Tapi kan, korang tau tak kenapa kita senang tertidur bila naik kereta?

Sebenarnya ada 3 sebab kenapa kita mudah tertidur.

1. Kenderaan yang selesa
Kereta tak ada lah tempat yang selesa mana pun nak tidur. Tapi disebabkan bukan kita yang kena drive jadi lebih baik tidur je. Dan ada orang lebih selesa tidur bila dia rasa tak selesa ada orang lain yang drive.

2. Highway hypnosis
Naik kereta boleh buat kita khayal sebabnya kita memandang benda yang sama je. Contohnya, line putih yang berterusan dan kereta yang bergerak. Atau lebih mudah bila orang gerakkan 'hipnosis ball' kat bawah ni depan mata kita.


3. White noise
White noise ni adalah bunyi yang sama dan berterus seperti bunyi tayar yang bergerak atas jalan. Bunyi tu kan sama je kalau anda naik kereta. Jadi, bila tiba-tiba ada bunyi lain macam break emergency atau kereta hon kita mesti terjaga. 
 
Haaa...ada lagi tak sebab kenapa kita mudah tidur eh? Sebab banyak sangat makan dalam kereta kot ke sebab bosan jammed petang-petang Jumaat nak balik rumah dari Federal Highway tuuu? 
 
Sumber: Elitedaily 

You Might Also Like

14 comments:

  1. Syndrom ni anak dara akak ada ni..x sampai 2 min lena

    ReplyDelete
  2. kadang dah biasa memandu, bila duduk seat penumpang ngantuk amattttttt

    ReplyDelete
  3. ptt la asyik naik kete je mngntuk

    ReplyDelete
  4. Saya,alysa & Danish pon cenggitu..mujur bapaknya (driver) tak gtu..hehehe

    ReplyDelete
  5. entry yang sangat menarik kak sally.

    ReplyDelete
  6. Ini ke sebabnya kita syik tertidur dalam kereta. heheh.. Azwar pun salah seorang kaki tidur bila naik kereta. ;)

    ReplyDelete
  7. Sally nak tahu tak masa balik dari Vivatel haritu, Sha tertido dalam kereta.. Hahaha... kemain cover lagi nasib baik tak berdengkur...

    ReplyDelete
  8. sy susah nak terlena dlm kereta sbb takut xcdent masa tgh tdo.

    ReplyDelete
  9. Oh jadi rupanya saya selalu dihopnosis ketika menaiki kereta.. patutlah asyik tertidur je.. :p

    ReplyDelete
  10. Jadi apakah yang patut kita buat pada orang yang pantang naik kereta, dia hanyut dulu? Fe perlukan ni sebab apis seorang kaki tidur yang extream!

    ReplyDelete
  11. haha baru tau sy sentiasa dihipnosis dlm keta. itu yg sng sgt nak tido :)

    ReplyDelete
  12. ye ke? patut laa selalu tertidur dalam kereta.. haha..
    bila kena drive sendiri, mula jeles dengan orang sebelah yg tidor

    ReplyDelete
  13. sbb tgok keadaan luar yg kulur-kilir, last-2 terlelap kahkah

    ReplyDelete
  14. pastu dlm kereta kan goyang goyang.. tu yang sedap tidur tu.. hehehehe

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!