Travelogue Taiwan - Yehliu Geopark

10:45:00 AM Sally Samsaiman 12 Comments


*Entri yang sangat panjang dan penuh dengan gambar*

Yehliu Geological Park merupakan tarikan terakhir yang Sally pergi semasa di Taipei..Ya Allah...punya jauh la dia daripada bandar Taipei...ingatkan dia dekat-dekat je...selagi...nak dekat 4 jam pergi balik duduk dalam bas...Nasib baik jugak flight kami malam...so, sempat jugak berkejar ke airport...

Yehliu Geological Park terletak di daerah Wanli, New Taipei City...Kalau nak dikira...daripada pintu masuk sampai la kehujung tempat yang kita boleh pergi cuma 1.7km sahaja perjalanan dia...kat sini sejuk sangat sangat tepi laut..dan dekat dengan pergunungan....


Nak masuk kesini hanya perlu bayar NT$80 (RM12)  kalau tak silap Sally la...boleh beli kat kaunter yang ada di bahagian entrance kawasan ni...Dalam banyak-banyak tempat yang Sally pergi...Yehliu Geopark ni yang paling cantik...hihihi...sebab Sally kan suka sangat dengan laut...I quite obsessed with the view actually....

Batu-batu yang ada yang sini terhasil daripada ombak yang memukul batu-batu disekeliling kawasan tuu sampai la terjadi beberapa bentuk yang cantik...dan setiap satu batu tu ada nama-nama yang tersendiri...the best known is the "Queen's Head", an iconic image in Taiwan and an unofficial emblem for the town of Wanli. Other formations include the "Fairy Shoe", the "Beehive", the "Ginger Rocks", and the "Sea Candles".





Kat sini basically tempat untuk kita bergambar dan menikmati angin laut dan juga batu-batu yang pelbagai bentuk...Walaupun Yehliu ni sangat jauh, tapi dia sebenarnya sangat cantik dan bagi Sally yang sukakan scenery spot mmg Sally tak rasa rugi masuk ke sini...

Yehliu Geopark can be divided into three areas. The first area contains mushroom rock and ginger rock. You may learn the development process of mushroom rock as well as witness the appearance of ginger rock, cleavage, pothole and melting erosion panel. On top of that, the famous candle shaped rock and the ice cream rock are presented in this area too.


"Queen's Head"
The second area is similar to the first area, where the mushroom rock and the ginger rock are the main focuses, only they are fewer in numbers. You may see the Queen’s Head, Dragon’s Head Rock, and etc. Since the area is near the coast, rocks that develop into four different kinds of formations can be seen in this area: elephant rock, fairy’s shoe, earth rock and peanut rock. The aforementioned are parts of the layers featuring special shapes as a result of being corroded by sea water.

The third area is the wave-cut platform located on the other side of Yehliu. This area is much narrower than the second area; one side of the platform is closely adjacent to steep cliffs while down below the other side is a scene of torrent waves. Several rocks of grotesque shapes and sizes that are incarnated as a result of sea erosion can be seen in this area, including the 24-filial piety hill, pearl rock and Marine Bird Rock. The third area also includes the major ecology reserve of Yehliu Geopark in addition to the said rock landscapes.





Disini sebenarnya terbahagi kepada beberapa bahagian landskap, contohnya macam Yehliu Cape,
Cuesta (refers to a kind of ridge featuring a stiff slope on one side and a gentle slope on the other side. It is formed by gently tilted sedimentary rock strata as a result of orogeny), Weathering, Weathering Ring, Honeycombed Rock, Honeycomb Weathering, Mushroom Rock, Ginger Rock, Concretion dan macam-macam lagi...mmg takkan puas tengok setiap satunya....




Kat sini kawasannya agak terbuka, jadinya akan ada penanda aras berwarna merah tu...jangan lebih daripada kawasan tu sebabnya arus air laut dikawasan ni mmg sangat kuat...dan kalau terjatuh peluang untuk terhantuk kat batu tu sangat tinggi...

Walaupun ada pengawal yang menjaga kawasan ni...lebih baik kita mencegah kan daripada terkena...

Kalau korang berpeluang ke Taiwan nanti, jangan lupa singgah ke Yehliu Geopark yer...sebab kawasan dia mmg sangat cantik!


Website : www.ylgeopark.org.tw 

Macam mana nak kesini..?

Ada dua pilihan, tapi kedua-duanya memang kena naik bas laa...korang boleh pilih...

By Long Distance Bus:
From Taipei West Bus Station - Terminal A (located at Taipei Main Station), go to the KuoKuang (國光) window and purchase a ticket for NT$96 to Yehliu Geopark (野柳地質公園). The journey takes around 90 minutes, and the bus will drop you on the main road just outside the park entrance. Walk down the lane on the left side to enter.

By North Coast Shuttle Bus (from Tamsui (淡水, Danshui) or Keelung):
Take the North Coast Shuttle Bus NT$200 all day unlimited rides from either MRT Tamsui Station or Keelung Railway Station.
 

You Might Also Like

12 comments:

  1. Cantiksnyaaaa .. Kalau tak silap ada,drama taiwan pnah belakon dkt sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pasti plak yang tuu...drama ape eh?

      Delete
  2. Subhanallah...cantik2 tempat dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg cantik kakak..dekat sangat dengan laut :)

      Delete
  3. cantik! pelik2 bentuk batu yang jadi tu kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup...tapi nak tgk mmg kena guna imaginasi laa..baru betul-betul nampak apa :)

      Delete
  4. Replies
    1. tambah cantik sebab dekat sgt dgn laut! :)

      Delete
  5. subhanallah mmg cantik the view is superb ah T_T
    so many rocks!!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantikk sangat ni Qila...kalau la boleh bawak balik satu ke akn.. :P

      Delete
  6. uniknya
    harap dapat sampai sana jgk suatu hari nti

    ReplyDelete
  7. pehh..sernoknya la dapat jenjalan ke taiwan sana tu.

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!