Macam mana nak pakai lipstick/gincu?

4:31:00 PM Sally Samsaiman 8 Comments



Ramai yang tahu betapa pentingnya mekap ataupun solekan untuk wanita. Namun ada sesetengah masih mengambil remeh dalam hal ini. Contohnya dalam mengenakan lipstick ataupun gincu. Ianya mungkin tidaklah sesukar mana untuk dipakai namun adakah korang tahu mengenakan gincu dengan cara yang salah boleh membuatkan 'the whole' kelihatan tidak menarik dan ‘mengganggu’ keseluruhan penampilan?

There are a few basic rules that you have to follow on how to put on lipstick for women for a good results :

1. ‘Timing’ adalah sangat penting. Jika korang mempunyai plan untuk keluar hangout bersama rakan-rakan, korang boleh bersiap tapi sewaktu anda menunggu rakan-rakan yang lain habis bersiap mungkin korang mempunyai sedikit waktu untuk menonton TV ataupun makan jajan kan? Ramai yang terpaksa memakai semula gincu kerana comot dek kerana makan. Oleh itu tunggu sehingga korang benar-benar mahu keluar baru pakai lipstick.

2. Memakai solekan memerlukan korang mengimbangkan semuanya. Pilih satu feature and go big with it. Jika korang memilih untuk menyerlahkan bibir korang dengan lipstick, solekan pada bahagian mata haruslah minimal!

3. Pilih warna yang sesuai sahaja...so, the whole look won’t go wrong.

Mulakan pada bahagian tengah and move outward. Dengan itu ianya akan lebih mudah dan dapat kurangkan mistake when it comes to your outer lines of your lips.

Camne? Mudah sahaja kan! So, lepas ni pastikan gunakan gincu/lipstick korang dengan cara yang betul...barulah boleh nampak cantik dan kekal vogue! Hihihihi...

You Might Also Like

8 comments:

  1. nice tips..sy main hantam saja kalau bab bersolek ni haha

    ReplyDelete
  2. Thanks for the tips Kak Sally. Hehe. Baru tahu pasal ni :)

    ReplyDelete
  3. wow, nice sharing! huda kalo nak kluar kene start bersiap sejam lebih awal. timing kan. huuhuu. huda follow sini ;)

    ReplyDelete
  4. hihihihihi thanks kak sally <333

    ReplyDelete
  5. terima kasih kongsi tips..PC jarang sangat pakai lipstick..hihi...

    ReplyDelete
  6. saya tak pakai gincu..sebab malas...haha

    ReplyDelete
  7. Sy jrg makeup sgt.. main taramm je hihi

    ReplyDelete
  8. Fiza hentam je.. rase nk try sume kaler.. haha...

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!