Pelicana Chicken : Ayam Goreng Korea (Yangnyeom Chicken)

2:17:00 PM Sally Samsaiman 19 Comments


Kalau sebelum ni Sally pernah bercerita tentang KyoChon, harini Sally nak kongsi dengan korang restoran lain yang boleh korang boleh cuba kalau nak rasa ayam goreng Korea yang asli...Mungkin korang tak tau, tapi kalau yang mana peminat drama Korea...korang sure perasan majoriti mereka suka makan ayam goreng...

Pelicana Chicken ni bukannya baru di Korea...Mereka mula bertapak dalam tahun 1982...dah hampir 33 tahun dalam bidang ni...tapi sekarang kalau korang teringin nak makan...Tak payah nak mengada nak beli tiket flight nak g Korea bagai, pergi je ke branch terbaru mereka yang dah sedia dibuka di Malaysia ni...


Sebelum Sally cerita lanjut pasal range jenis ayam yang ada kat sini...Sally nak kenalkan menu terbaru mereka, Pelicana Garlic YangNyeom...Yangnyeom ni sebenarnya ayam goreng berperisa...Kalau yang original tu selalunya menggunakan gochujang je...Tapi bila kita nakkan kelainan, tu yang ada orang invented pelbagai jenis perisa tu...antaranya macam dekat Pelicana Chicken ni laa...

Garlic YangNyeom Chicken

Yang special dengan yangnyeom ni...sebab sos dia sebenarnya dan cara mereka salutkan ayam tu...Selalunya setiap ketul ayam tu akan disapu rata setiap satunya...macam dalam gambar kat bawah ni...


Ayam dia rangup...tapi sayangnya tak melekat secara rata dengan isi ayam tu...Jadinya bila kita makan tu ada possibilities, kita makan kulit/kerak dulu baru sampai ke ayam...harap-harap lepas ni bertambah baik lagi..hihihi...sape tak suka makan ayam kan...? Upin Ipin pun hari-hari makan ayam...tapi yangnyeom ni jangan la melantak setiap hari..hihihi

Okay, now kita check menu Yangnyeom Chicken yang lain...

From left : Spring Onion YangNyeom Chicken (spring onion on top), Garlic YangNyeom Chicken (garlic on top),
Charcoal BBQ YangNyeom Chicken (lettuce on top), Original YangNyeom Chicken (parsley garnish) & Hot Spice YangNyeom Chicken (Chilli on top)
Charcoal BBQ YangNyeom Chicken
 Overall, favorite Sally kat sini ialah Spring Onion, Hot Spice dan Charcoal BBQ...Kalau korang suka, Sally mmg highly suggest korang rasa Hot Spice tu...tapi Sally bagitau awal-awal eh...mmg sangat pedas!

Price : 4pcs RM9.50 8pcs RM18.90 14pcs RM32.90

Selain daripada ayam...Pelicana Chicken pun ada sajikan menu lain, tetap ada selit ayam jugak la...macam yang ni... Pelicana Ramen...Rasanya a bit creamy, ada rasa cheese dan disajikan dengan isi ayam goreng..

Pelicana Ramen (RM13.90)
Kalau korang yang tgh diet ke atau tak rasa nak makan yang heavy, boleh cuba Pure Chicken Breast Salad...Salad dia sangat rangup, fresh dan sisajikan dengan sos kuning Pelicana...haaa...itu yang special tau! Sos tu tak dapat kat mana-mana...kat Pelicana je yang ada....

Pure Chicken Breast Salad (RM12.90)

Kalau korang nak cuba, boleh ke branch Pelicana Chicken

Pelicana Chicken Malaysia
Atria Shopping Gallery
T 23 A, Jalan SS22/23, Damansara Jaya
47400 Petaling Jaya.
Tel: 03 - 7733 4300

Facebook : Pelicana Chicken Malaysia
Twitter & Instagram : @pelicanamy
Hashtag: #pelicanamy

19 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

www.sallysamsaiman.com

11:53:00 AM Sally Samsaiman 16 Comments


Haaa!

Selepas berfikir bertolak duit kiri kanan...Akhirnya Sally buat keputusan untuk tukar domain blog Sally kepada  www.sallysamsaiman.com

Sebenarnya takde la macam excited sangat nak menukar domain...tapi pada Sally...bila blog ni nak dijadikan salah satu peluang pendapatan dan Sally pun mmg suka menulis...jadinya Sally gagahkan diri jugak tukar domain...guna nama sendiri...berdiri atas nama sendiri...alhamdulillah...

So, lepas ni jangan lupa buang (.blogspot) tu ye..hihihi...

16 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!