Ocean Hauz : Berbaloi ke makan seafood dekat sini?

12:53:00 PM Sally Samsaiman 20 Comments

Bercakap tentang benda yang viral...Rasanya korang pun dah terbaca pasal restoran baru yang menyajikan makanan laut dengan harga yang berpatutan, restoran Ocean Hauz yang baru dibuka di Bandar Baru Bangi...Yang istimewa restoran ni sebab kita makan tanpa pinggan, makanan akan dilambakkan diatas meja dan ratah..

Sally dan kawan-kawan pun tak terkecuali untuk berkunjung...siap buat reservation sebab nak datang 11 orang...Kami janji dalam pukul 8 malam nak datang, tapi Sally sampai agak awal...kononnya nak elak jammed...Sampai-sampai...meja reservation takde...Nasib baik jugak ada meja yang kosong, terus cop dan beratur kat bawah untuk pilih makanan...Ramai...serius ramai...


Lepas beratur agak lama...tunggu la makanan...Masa ni masih boleh sengeh...kami pilih green mussel (kupang), scallop, water prawn, bamboo clam (pepahat) dan clam (lala)...Lobster, ketam, crawfish and even sotong semuanya takde stok...Katanya esok baru sampai...errr...takkan nak suruh datang lagi sekali? Not a good sign for a new restaurant, kan?


Harga untuk setiap makanan laut tak sama...daripada semurah RM17.90/500gram sehingga la semahal mahal losbster dengan harga RM21/100gram...Kalau korang nak makan with full satisfaction...cuba la semua jenis makanan laut...jangan la ambik banyak...ambik biasa-biasa je...InsyaAllah okay...berbaloi dengan harga...

Sally tak tau korang ada baca atau tidak...review pasal restoran ni yang viral...pasal punctuality...Jujur kata...daripada pukul 8.15 Sally duduk tu lepas order...sampai la pukul 10 malam...makanan yang kami order tu tak sampai...Sally tau la mungkin sebab ramai orang...tapi yang ralat sangat sebab 2-3 group yang beratur belakang kami...dapat makanan dulu dan dah siap habis makan...tapi kami masih tak dapat makanan!

BAD SERVICE, VERY BAD!


Setelah hampir 2 jam, baru la makanan kami sampai...sedih...sedih...Sampai Sally terpaksa jerit kepada owner yang mundar mandir hantar pesanan orang lain yang lagi lambat sampai...Kami bayar jugak kot...bukannya datang makan free...Walaupun mungkin kami order banyak...sebab ramai...takkan tu boleh jadi alasan nak masak makanan orang lain dulu? Flavor sama je kot...ada Garlic Pepper dengan Lemon Butter...benda yang sama untuk semua orang...takkan susah sangat nak buat? Busy? Then take more people to work with you!!

So, kepada pihak management Ocean Hauz, please take note this :
  1. Kalau tak boleh ambil reservation, tell us...Kami ni bersungguh ingat dah reserved, main walk in je.
  2. You've gone viral, then make your restaurant worth to go.
  3. Punctuality. Sistematik la sikit! First come first serve basis boleh? 
  4. Rude. Mmg elok luangkan masa anak-anak bantu kat kedai, but make sure they are not rude to your customer. Dapat orang macam saya, boleh gelak lagi...takut dapat yang jenis memaki..kesian budak tu.
  5. Quality. Seafood tu dah best, cara masak pun best..tapi kalau boleh biarlah betul-betul fresh dan berbaloi dengan apa yang dibayar.
Jujur kata, cara makan macam ni mmg dah best dah...Saya suka dengan cara masakan, kakak pakai cermin mata yang served kami tu pun baik...sabar...walaupun dia tau kami dah hampir nak naik angin...

Bukan niat nak condemn perniagaan melayu, tapi ini masalah...Teguran ni supaya restoran anda makin maju...Overall, Sally takde masalah dengan restoran ni...cuma kalau boleh la...tingkatkan servis...Tau mereka kedai baru..tapi cuba, cuba la selagi mampu...


Tips untuk mereka yang nak mencuba Ocean Hauz :
  1. In meantime, tak payah la nak buat reservation bagai...Walk in...Terus cari meja..
  2. Jangan pergi masa peak hours, such as dinner time...G la awal sikit, petang lepas blk keja ke..
  3. Make sure to bring cash...hehehe...takde mesin debit sini..

20 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Wordless Wednesday! [Tongue Twister]

10:00:00 AM Sally Samsaiman 5 Comments


This is an ICE CREAM CONE ordering an ICE CREAM CONE from an ICE CREAM CONE..

Hahahaha....

5 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Wordless Wednesday! [Shoe Laces]

8:00:00 AM Sally Samsaiman 5 Comments


Your laces make a difference, who knew?

5 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!