Bolehkah kita berpuasa ganti dengan puasa enam, serentak?

10:10:00 AM Sally Samsaiman 14 Comments


Orang semua dah mula berpuasa atau sedang berpuasa, Sally pulak baru je nak mula berpuasa...ini pun sebab baru habis "cuti", jadinya barulah berkesempatan nak buat research sikit...

Sebenarnya Sally dari dulu lagi selalu blur bila pasal ni...Bila ganti puasa je tanpa niat puasa sunat enam, ada yang tanya kenapa tak buat sekali...bila buat sekali ada yang kata, "weh, tak sah puasa kau..!"

Dah tu, yang mana nak ikut?

Kalau google, mmg macam-macam jawapan yang ada...ada yang dengan mazhab, ada yang dengan ikut apa yang orang lain kata...tapi bagi Sally, Sally suka ganti puasa yang tinggal lepas tu baru puasa sunat..hihihi...konon nak lebih afdhal la..mihmih...tapi Sally suka puasa sebenarnya...sbb kalau tak, ada je benda yang tangan ni nak capai masuk mulut...

Kebetulan masa scroll di Facebook, jumpe satu sharing daripada Majalah ASUH, pendapat yang dinyatakan diatas, di kongsi oleh Ustaz Shaiffudin..So, Sally harap dengan sedikit perkongsian ni...dapat la sama-sama kurangkan rasa serba salah yang bersarang dalam jiwa tu...

dan...Selamat Berpuasa!

14 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!