Komik : Pilih kerana rupa?

11:34:00 AM Sally Samsaiman 11 Comments

Dari Abi Hurairah RA bahwasanya Rasullullah SAW bersabda,

"Wanita dinikahi kerana empat perkara. Pertama hartanya, kedua kedudukan statusnya, ketiga kerana kecantikannya dan keempat kerana agamanya. Maka carilah wanita yang beragama (Islam) engkau akan beruntung.”

Memilih jodoh yang baik adalah langkah awal untuk memulakan sebuah rumah tangga. Dalam memilih calon pendamping kita perlu cermat bukan hanya memilih daripada paras luaran sahaja, agar mendapatkan pasangan yang baik dan sesuai. Namun hal ini kadang-kadang mmg susah kita nak duga, nama pun manusia kan...mmg suka kepada perkara yang cantik dan indah.

Pasangan hidup yang menjadi jodoh memang merupakan ketentuan Allah tetapi sebagai hamba yang baik kita tidak seharusnya diam dan hanya menunggu jodoh itu datang dari langit. Kita diwajibkan mencari dan memilih pasangan sesuai dengan aturan syar’i.

Jadi kalau nak cari jodoh, pastikan kita ambil kira keempat-empat kriteria : Harta, keturunan, kecantikkannya & yang paling penting, agamanya.

Keempat kriteria di atas bukan lah unsur yang wajib ada, sebab seperti yang kita tau, takde manusia yang maha sempurna melainkan Allah tapi kriteria ni hanya sebagai garis panduan dan mereka yang ada kriteria seperti diatas ni, antara mereka yang ideal nak dijadikan pendamping hidup.
 
Okay, sekian komik kita tentang jodoh pada hari ni...
 
^_^

Credit : Pemilik komik yang sebenar

11 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!