Star Sand - Pasir Bintang tarikan di Pulau Iriomote, Okinawa, Jepun

3:39:00 PM Sally Samsaiman 12 Comments


Botol Star Sand ni Sally dapat masa ke Matta Fair 2014 yang lepas...tapi terlupa pulak nak share pasal benda ni...Pasir ni mmg comel...mmg nampak macam bintang...Sally nak share gambar yang lagi dekat tapi x clear pulak telefon ni haaa....

Pulau Iriomote ni merupakan sebuah pulau yang terletak di Okinawa, Jepun...Walaupun Sally belum sampai lagi ke Jepun, tapi ada la dapat info sikit masa borak dengan agent kat booth Matta Fair tu...

Sebenarnya ada satu mitos la pasal pasir ni...

The local legends states that star sand was made of the tiny skeletons of the offspring of the Southern Cross and the North Star, who were killed by a giant serpent right after being born in the ocean.

Tapi...ada jugak cerita saintifik berkaitan star sand ni...

According to science, these beautiful particles are the exoskeletons of millions of foraminifera–marine protozoans–that are believed to be fossil evidence dating back 550 million years ago, one of the oldest fossils known to man...

Apa pun, kelainan yang ada pada Pulau Iriomote ni mmg membawa pelancong berkunjung ke sana...Walaupun Okinawa tidak la segah Tokyo, tapi ada tarikannya yang tersendiri...Terasa nak menjengah kesana sendiri dan tengok...selain daripada pasir tu...Pulau Iriomote jugak sangat cantik tau!


Credit : whenonearth.net

12 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Wordless Wednesday! [Wanita Melayu Paling Sempurna]

2:47:00 PM Sally Samsaiman 8 Comments


Kalau macam ni Wanita Melayu Paling Sempurna, Sally sanggup jadi yang tak sempurna! Hahahaha...

8 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Wordless Wednesday! [Sweet Couple]

11:00:00 AM Sally Samsaiman 7 Comments


Hopefully jangan ada yang beli la ye :D

7 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Wordless Wednesday! [Alive Museum in Jeju Island]

9:10:00 AM Sally Samsaiman 13 Comments








Errrr...saje nak throwback masa ke Pulau Jeju, time ni berjimba ke Alive Museum.

13 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!