Thursday, April 30, 2015

REVIEW | Skin Trade (Tony Jaa, Dolph Lundgren, Ron Pearlman, Michael Jai White)

10:42:00 AM 5 Comments

Storyline New Jersey detective, Nick Cassidy (Dolph Lundgren) heads to Bangkok where he teams up with Thai detective, Tony Vitayakui (Tony Jaa) to hunt down Viktor Dragovic (Ron Pearlman) and destroy his human trafficking network. Nick had inadvertently killed Dragovic’s son in a sting operation on the New Jersey docks, and Dragovic responded by attempting to kill Nick and his family. Nick miraculously survived the brutal attack, but his wife and daughter were killed. With nothing but vengeance to live for, Nick and Tony traverse their way through the Bangkok underworld in search of the elusive Dragovic. Meanwhile, FBI Agent Eddie Reed (Michael Jai White) is sent in to bring Nick home. But as the explosive crossfire ensues, Nick has to determine who his true allies are… 
Kali ni Sally dapat tiket special screening untuk filem terbaru lakonanan Tony Jaa, Skin Trade...Skin Trade ni berkisar tentang sindiket memperdagangkan manusia terutamanya daripada Cambodia, Vietnam dan Laos la...Tony Vitayakui (Tony Jaa) dalam ni berlakon sebagai pegawai polis yang diberi kepercayaan untuk bergabung tenaga dengan Nick Cassidy (Dolph Lundgren) untuk menumpaskan sindiket yang diketuai oleh Viktor Dragovic (Ron Pearlman)..

Konflik terjadi bila Nick Cassidy tertembak anak kepada Viktor Dragovic, dan Viktor kembali untuk membalas dendam dengan membunuh anak dan isteri kepada Nick...tapi ada something yang surprise terjadi bila anak kepada Nick sebenarnya masih hidup dan diperdagangkan untuk menjadi pelacur...

 
Apa jadi lepas tu, korang kena tengok sendiri laaa...hihihi...walaupun cerita ni berunsur thriller dan action, tapi cerita ni untuk 18 tahun dan ke atas ye...sebab bila dah ada unsur pelacuran, akan ada la something yang tak elok untuk tontonan anak-anak...so, be smart!

Ohh! Lupa...dalam ni pun ada Eddie Reed (Michael Jai White)...dan kita boleh tengok Michael Jai White beraksi dengan Tony Jaa! Mmg feeling habis laaa...hihihi...so, jangan lupa pergi menonton ye...tayangan umum bermula harini (30/04/2015)

 Anyway, thanks KLIPS

Wednesday, April 29, 2015

Rindukan Korea.

3:33:00 PM 11 Comments

Orang tgh sibuk dengan spring, kita dah throwback autumn!

Sally sebenarnya rindu nak travel...rindu sangat, takde la spesifik rindukan Korea semata-mata...Sally nak travel...entah kenapa, Sally lain daripada adik-beradik Sally...Sally sukakan kebebasan...Suka nak berjalan, suka nak tengok dan menghirup udara selain daripada udara tercemar KL ni..hahaha...

Jujur kata, kalau boleh...mmg hidup ni nak berjalan je...nak tengok sejauhnya dunia ciptaan Allah...nak kongsi apa yang kita ada dengan orang lain dan tengok apa yang orang lain ada...nak kongsi senyuman dengan strangers, nak tengok muka pelik orang bila usha wanita berhijab naik subway/train, nak tgk makcik yang senyum bila kita masuk kedai dia, nak tengok para penjual mencuba cakap bahasa melayu dan banyak lagi la...segalanya Sally rindu!

Cadangnya nak menjengah ke Jepun dan Filipina...errr...tapi entah la bila, pastinya bukan tahun keramat 2015 ni laa...sebab tahun ni mmg senak sikit...unless kalau tetiba duit empat juta sterling macam dalam email SPAM tu mmg betul dapat kat Sally laa...hahahaha...which is mmg dah tau SPAM .. LOL!


Happy spring people! :)

Hello Nuffnanger! #2

11:45:00 AM 5 Comments

Tuesday, April 28, 2015

Jung Yong Hwa opened his own Instagram account!

4:50:00 PM 8 Comments
Finally!

After Kang Min Hyuk, Lee Jung Shin and Lee Jong Hyun, now our leader also already opened his own Instagram account!

Using a Instagram handle @jyheffect0622 for his account, Yong Hwa already gained almost 60.6K of Instagram fans in a day..for meantime he only followed his 3 other members of CNBLUE!

Don't forget to follow his account, because his very excited to upload his selfie!



(okay, change dataplan to 10GB...hahahaha...just kidding!)

Cupcake comel daripada Lipton.

9:06:00 AM 12 Comments

Sally sebenarnya bukanlah peminat fondant/sugar paste yang orang letak atas cupcakes tu...tapi last week, masa ke majlis Lipton perkenalkan Teh Tarik 3-in-1 dorang, pihak Lipton bagi satu sorang cupcakes yang bermotif minum petang dengan Teh Tarik... 

Sampai-sampai je ada satu bahagian dorang suruh kita tulis nama, so jangan pelik la kenapa cupcakes nama "Sally" tu buruk sebab tuan dia yang tulis sendiri...hahahaha...

Cupcakes Sally ada secawan Teh Tarik dengan stirrer, dan sekeping kuih lapis warna pink, purple...comel gila! Hahahaha...Sebenarnya dah lama Sally tak excited tengok cupcakes, mungkin sebab yang ni motif dia comel sangat kot!

Korang suka cupcakes?

Monday, April 27, 2015

Nasi Ayam RM1.90 di Jerteh?

10:42:00 AM 8 Comments
Beberapa hari lepas Sally balik ke Kelantan, sempat la singgah ke rumah makcik Sally di Kuala Besut...Sebelum pulang ke KL, sempat berjalan-jalan ke pekan Jerteh dan lepas tu singgah makan tengahari di kedai Nasi Ayam...

Awalnya Sally pun follow je...takde la kisah sangat sebab ingat kedai nasi ayam biasa je...tapi sepanjang perjalanan tu ada beberapa kedai yang menarik perhatian Sally...

"Kedai Nasi Ayam RM1.90"

Kalau tak silap Sally, sepanjang jalan Kg. Raja tu ada 3 buah kedai kot yang jual nasi ayam ni...yang penting sentiasa penuh je! Mula-mula tu terdetik jugak dalam hati...takkan la nasi ayam kat sini cuma RM1.90...tak percaya laaa....sbb nasi ekonomi/nasi budget kat sana pun dah RM2 sebungkus...

taapiiii....

Harga dia mmg RM1.90 sepinggan, nasi dia sama banyak macam kat KL, ayam seketul macam makan nasi campur tu...dan yang penting sekali condiment dia semua complete, ada sup, ada cili dan kicap dan atas nasi tu pun semua ada...timun, tomato, salad....serius complete set of Chicken Rice!!


Nasi Ayam ni kalau yang biasa RM1.90 laa...nasi dia yang elok bulat tu je...kalau yang kat atas ni special punya (RM3.50)...tambahan nasi dan jugak ayam seketul lagi...errr...sebab Sally dah nak balik KL...mana mampu makan sikit je...kang lapar dalam perjalanan...okay, tipu...Sally mmg tak cukup...hahahaha...

Kbai, tahun depan nak pindah Jerteh..LOL!

Saturday, April 25, 2015

Bukan semua pasal duit.

11:03:00 AM 8 Comments
"Aku bagi kau duit, tapi kau buat sendiri la eh..? Boleh??"

Kadang-kadang...pernah tak kena macam ni...kita mintak bantuan tapi orang tawarkan duit supaya kita buat sendiri...Sally baru je kena...kadang tu kita mintak tolong bukan niat nak menyusahkan, tapi sebab dah jumpa jalan buntu untuk selesaikan sendiri...tapi orang kadang-kadang salah faham dan ingat kita nak mintak duit...

Pertolongan fizikal takkan pernah sama dengan duit, itu yang cuba Sally terangkan...Umpamanya mak kita mintak kita kekedai untuk beli surat khabar and end up kita bagi mak kita duit dan cakap, "nah mak duit..g la kedai beli sendiri.."

Boleh agak tak macam mana perasaan mak kita kalau kena macam tu...macam tu jugak la bila Sally kena...rasa macam pengemis bila mintak tolong tapi orang buat kita macam ni...

Entah laa, tapi Sally nak ingatkan kat korang jugak...tak semua boleh kita selesaikan dengan duit...tak semua benda boleh kita dapat hanya kerana kita ada duit...tapi takpe laa...atleast ada jugak niat nak tolong walaupun benda tu agak terhina bagi Sally...

Friday, April 24, 2015

Lipton perkenalkan Teh Tarik 3-in-1 !!

3:16:00 PM 13 Comments
Teh Tarik dengan rakyat Malaysia dah macam mmg sebati daripada dulu lagi...kalau kawan-kawan ajak melepak pun, sure kedai mamak yang akan jadi pilihan sebab kedai mamak ada Teh Tarik yang sedap!

Teh Tarik tu dah macam signature drink untuk rakyat Malaysia, walaupun harganya meningkat mengikut peredaran masa, tapi Teh Tarik masih lagi menjadi kegemaran rakyat Malaysia...

Sehubungan dengan tu, Lipton yang sangat terkenal dengan variasi teh mereka kembali dengan Teh Tarik 3-in-1 yang sangat mudah dan pantas disediakan dan yang paling penting setanding dengan Teh Tarik Mamak!


Teh Tarik 3-in-1 yang dikeluarkan oleh pihak Lipton datang dengan 4 variasi yang berbeza seperti Teh Tarik, Classic, Hazelnut dan Teh Halia...Masa hadir untuk majlis pelancaran Teh Tarik 3-in-1 ni, Sally sempat mencuba semua perasa dan yang paling menjadi kegemaran Sally islah Teh Halia dan juga Teh Tarik beraroma Hazelnut...Balik rumah suruh abang Sally cuba pun, dia pun suka.

Untuk mereka yang suka dengan Teh Tarik, tapi malas nak bancuh dan tarik sendiri atau pun malas nak membayar kepada mamak plus kena tambahan GST lagi, Sally recommend korang untuk cuba Teh Tarik 3-in-1 keluaran Lipton ni...Rasanya yang pekat dah penuh berkrim, buatkan kita rasa macam mamak tolong buatkan depan mata oii..!


Kepada korang-korang peminat Teh Tarik, jangan lupa cuba variasi Teh Tarik 3-in-1 daripada Lipton ni yer! Sure puas hati...dan yang paling penting sebab sangat mudah dan menjimatkan masa, so sekarang ni nak minum Teh Tarik sedap, tak payah susah-susah nak g mamak, kita buat je sendiri!

Monday, April 20, 2015

Wajah Putih Gebu dengan My Beauty Herbs Whitening Intensive Booster Skincare.

11:30:00 PM 15 Comments
Pertengahan bulan March yang lepas, Sally menang Giveaway Whitening Intensive Booster Skincare yang dianjurkan diblog kak mialiana.com dan Sally terpilih sebagai 50 orang blogger yang diberi kepercayaan untuk menggunakan My Beauty Herbs Whitening Intensive Booster Skincare.



Diam tak diam, sebenarnya dah hampir 6 minggu Sally menggunakan produk ni...dan yang bestnya, selepas 3 hari Sally pakai...ibu pun turut sama nak cuba...jadinya Sally dan ibu berkongsi menggunakan produk ni...Walaupun kecil, jangan takut sebab ianya tahan lama, kalau tak, takkan la sampai 6 minggu Sally tahan pakai dan ada lagi kat rumah..

Benda pertama yang buat Sally tertarik dengan produk ni ialah sabun pencuci muka dia...Bau dia persis macam bunga ros, tapi....sampai kat ibu dia kata macam bau daun pandan! hahahaha...tak kisah la kan, janji bau dia mmg sedap! wangi gilaa....



Muka Sally mmg agak teruk, bukan teruk kenapa la tapi banyak parut sebab Sally mmg suka picit jerawat..Bila dah picit tu mmg habis berbekas la semua…dan masalah Sally yang paling ketara bila muka Sally jenis kulit kusam…berbekas sana sini sbb Sally punya muka mmg takde pakai apa-apa krim…entah kenapa dari dulu lagi Sally mmg tak suka pakai krim atau apa-apa kat muka…tapi bila meningkat dewasa ni, dah berjumpa dengan ramai orang…nak tak nak kena la elokkan sikit muka.

Sally tak pernah jumpa produk macam My Beauty Herbs Whitening Intensive Booster Skincare, yang mampu menghilangkan parut jerawat dan jeragat tebal dalam masa yang singkat, dimana proses pembaharuan sel kulit baru dalam 1 minggu dan proses pencerahan seawal 3 hari...Sampaikan ada blogger yang tegur, katanya muka Sally nampak lain…kenapa dah takde parut, kita tgk muka sendiri mmg tak nampak la tapi orang lain boleh perasan…mmg Alhamdulillah!





Muka ibu pulak mmg dah lama ada jeragat bawah mata, dan kulit dia jadi nampak kusam dan mmg nampak dia tua daripada umur yang sebenar…Lepas tgk muka Sally, makin pudar kesan jerawat, tu yang ibu terus nak guna jugak…and the best part, pakai dua orang pun masih cukup kot…tapi kalau nak kesan yang lebih baik, pakai la satu set untuk diri sendiri…Sekarang ni muka ibu dah okay sikit wajah lebih sihat dan lebih muda di samping menyerikan wajah kusam ibu.



Sally rasa, Whitening Booster Oxygenating Night Cream tu yang paling memberi perubahan kepada muka Sally…itu Sally tak tau nak terangkan macam mana, tapi bila Sally pakai…bangun pagi je rasa kulit tu menganjal dan halus..Bayangkan dalam masa satu malam je kita boleh rasa perubahan yang ketara macam tu kalau kita gunakan selalu macam mana perubahan dia kan..?



Kadang-kadang kalau malas, Sally akan guna Whitening Booster Day Cream je masa keluar rumah, sebab krim ni mmg unik sikit…Walaupun nampak macam krim ni agak berminyak dan sama je macam foundation yang lain, tapi Sally tak sangka sebenarnya yang krim ni menjadikan tona lebih sekata, lembut dan berkilau dan yang paling penting sekali, ianya melindungi daripada sinaran UV.



Kulit nampak cerah dan licin kan?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Giveaway Whitening Intensive Booster Skincare : Review Produk dianjurkan oleh blogger Mia Liana dan ditaja sepenuhnya oleh My Beauty Herbs. Untuk mengetahui preview dan hadiah giveaway, sila klik SINI.

Pakej berpantang tradisional Aishah Radhiah 2015

4:24:00 PM 4 Comments

Aktiviti berpantang selepas bersalin merupakan antara elemen yang penting buat ibu-ibu kat luar sana...Sally nak cerita banyak pasal berpantang pun sebenarnya Sally kurang pasti...tapi yang Sally tau berpantang ni bagi yang rajin, dijamin akan mendapat kembali potongan badan asal mereka, menjadi sihat dan cergas seperti sedia kala.

Tahun 2015, Sally nak bagitau kat korang tentang pakej berpantang secara tradisional yang boleh didapati daripada Aishah Radhiah. Aishah Radhiah ni ada pelbagai jenis pakej untuk spa, dan sekarang ni mereka mula bertapak dalam bidang penjagaan pantang pulak.


Pakej yang ada termasuklah:

http://aishahradhiahspa.com/

Pakej ni hanya valid untuk tahun 2015 ye...sepanjang tahun...Aishah Radhiah ada juga menyediakan pakej urutan untuk bayi dan juga pakej untuk memasak makanan berpantang dengan harga RM40/sehari...murah je kan...kalau korang berpantang sendiri atau tak larat nak masak lauk-lauk berpantang, boleh minta tolong daripada Aishah Radhiah.

Tungku herba handmade by Aishah Radhiah Beauty & Spa

Aishah Radhiah juga ada menyediakan tungku herba handmade by Aishah Radhiah Beauty & Spa sendiri...yang penting sangat berbaloi kalau ambil pakej berpantang dengan mereka ni...

Walaupun Aishah Radhiah baru je nak bertapak dalam dunia penjagaan pantang ni, tapi confinement lady (mak bidan) mereka dah berpengalaman lebih daripada 2 tahun dalam menjaga ibu-ibu berpantang, so, don't worry! InsyaAllah korang akan berpuas hati dengan servis yang mereka berikan..

Urutan Bayi
 
Pakej ni cover untuk semua ibu-ibu yang nak berpantang secara tradisional diseluruh area Negeri Sembilan, Kuala Lumpur dan Selangor. Hubungi je mereka, sure nanti korang akan dilayan sebaiknya...

Kepada ibu-ibu yang mencari pakej berpantang tu, Sally cadangkan korang cuba dengan Aishah Radhiah, nak booking boleh call 012-9422798 or online booking dekat website aishahradhiahspa.com

Website : aishahradhiahspa.com
Facebook : Aishah Radhiah Beauty & Spa
Instagram : @aishahradhiahbeautyspa

Sunday, April 19, 2015

Masuk kelas goyang kaki makan kacang.

11:00:00 AM 7 Comments
Boleh, sambil duduk dalam kelas sambil update blog?

Hahahaha...sebelum korang nak bising-bising, meh Sally nak bagitau...last two weeks Sally dah selesai buat presentation...dah masuk tahun ketiga baru terhegeh-hegeh nak ambik subjek "Presentation Skills"...

"Presentation Skills" ni macam buat public speaking la gayanya...

Disebabkan Sally dah buat presentation, jadinya kali ni Sally jadi penonton yang berhemah jela..hihihi...Kiranya sambil tengok presentation, sambil makan kacang...Banyak tajuk yang best harini...ada pada blood personality, dengue, what to do with recycle bottle, LEGO, jaundice, obesity among kids, good and healthy foods dan macam-macam lagi...

Sally buat pasal topik ape..?

Kalau dah Sally tu kan...mmg cerita pasal COFFEE jela!


Happy weekend everyone!

Friday, April 17, 2015

Resepi : Nuget Ayam Homemade

9:51:00 AM 13 Comments

Tengah-tengah musim orang "panas" sebab GST, baiklah kita sama-sama cari jalan untuk berjimat...sebab bila ada GST, menteri je yang naik gaji...kita ni tak...Jadinya harini Sally nak kongsi lagi satu resepi...buat nuget ayam!

Maapkan saya Ramly, saya suka makan nuget awak tapi sayaaa tak mampu dah sebab GST!

okay, tak lawak Sally...

Sally rasa ramai yang dah pernah cuba buat...tapi takpelaa...sebab Sally baru je cuba buat, jadinya Sally nak kongsi jugak kat sini...Rasanya banyak cara nak buat nuget ni...ada yang leceh, ada yang semudah campur daging ayam cincang dengan serbuk roti...So, harini kita tengok yang tak leceh dan tak jugak mudah..


NUGET AYAM

Bahan-bahan:
~ 200 gm daging ayam kisar
~ 2 biji telur - ambil putih sahaja
~ 100 gm serbuk roti
~ ½ labu bawang besar - cincang/blend
~ 1 sudu kecil serbuk kari
~ Sedikit lada sulah
~ Sedikit serbuk perasa ayam
~ Sedikit tepung gandum (jika perlu)
~ Sedikit minyak masak (untuk menggoreng)

Cara-cara:
1. Satukan daging ayam kisar dengan putih telur.
2. Campurkan bawang besar yang dah dicincang dalam adunan, Sally lebih prefer blend.
3. Kemudian campurkan dengan serbuk kari, serbuk perasa ayam dan lada sulah.
4. Setelah bahan sebati, ambil sedikit dan dibentuk mengikut kesukaan anda.
5. Golek-golek dalam serbuk roti tu sampai semua jadi rata.
6. Goreng dan makan la dengan sos cili...hihihi


TIPS:
➤ Kalau rasa lembik sangat, campurkan tepung gandum (2-3 sudu).
➤ Masa nak bentukkan tu...pakai la sarung tangan atau sudu sbb nnt melekat kat tangan.
➤ Letak garam tu atas pilihan sendiri kalau takde perasa ayam.
➤ Boleh campur sayuran seperti cendawan, lobak merah @ jagung untuk pelbagaikan variasi.
➤ Sally prefer simpan dalam peti ais semalaman sebelum goreng untuk kurangkan minyak meresap.

Thursday, April 16, 2015

NIVEA MEN TRIPLE SHIELD CHALLENGE

1:25:00 PM 5 Comments
NIVEA MEN Cool Kick is a product innovated to provide men with Triple Protection against sweat, bacteria & body odor. The breakthrough innovation contains cool care formula that provides maximum cooling & comfortable feeling to the underarm, preventing the accumulation of sweat which reacts against bacteria causing body odor even during hot weather. 
 

NIVEA MEN has embarked on its Cool Kick - Triple Shield Campaign - a campaign that is designed to put the everyday man to the test be it digital or an on the ground battle which ran from January to April 2015. The 2015 finale of the challenge is here now where 2 of the best teams will exhibit their skills defending against the triple threats of sweat, bacteria and body odor. This extreme game embodies traits of modern NIVEA MEN and is designed to meet every man’s needs, which is an avenue to shout their confidence through a fun, thrilling game and NIVEA MEN has decided to make it an annual campaign.

“The Triple Shield Game was designed not only for fun but to also highlight 3 common threats that most men dwell with and that affect their confidence in real life. The game requires 2 teams with members of 3 to attack using 3 balls which represent the triple threats; sweat, bacteria and body odor. The triple shield which is given to each team acts as a form of defense. At the end of the game, the team that manages to defend themselves the most from the 3 threats using the triple shield wins the game” said Mr. Ng Hock Guan, Country Manager of Beiersdorf Malaysia and Singapore at the Finale of the Nivea Cool Kick Triple Challenge event.

The Triple Shield Game was opened for consumers’ participation both through digital and on-ground battle. The game can be played online through NIVEA MEN Malaysia Facebook account at www.apps.facebook.com/tripleshield/ where prizes total prizes worth RM 80,000 can be won.
 

The on-ground battle received registration of 217 teams from various colleges through a series of roadshows from 10th March till 9th April. The finale battle took place at Sunway Pyramid Blue Concourse where total prizes worth RM 50,000 can be won. A total of 64 teams battled through the elimination round on the 11th April where Top 32 teams advanced to the semi-final which took place on the 12th April. Top 16 teams from the semi-final round then battled to be the Top 8 whom qualified for the Grand Finale battle to grab the top 3 prizes. 
 

During the grand finale event, 12 lucky media members were also given the opportunity to try the Triple Challenge Game through a friendly match. All of them received an exclusive 1 day pilot experience to fly around KL city and the team that won the match also walked away with Nivea hamper worth RM300 and NIKE vouchers worth RM100.

The Grand Prize of the Triple Shield Challenge was RM 10,000 in cash while the second and third prize was RM 5,000 and RM 3,000 respectively. All 3 winning teams also walked away with Nivea products worth RM500.

[PRESS RELEASE]

Tuesday, April 14, 2015

The Class has partnered with CNBLUE for SS 2015 campaign.

3:29:00 PM 7 Comments
The Class has partnered with CNBLUE for SS 2015 campaign featuring "French Rock and Sportive" theme this season.
 
 
Why CNBLUE ?

CNBLUE has gained popularity all over the world as an acclaimed Korean rock band. "Can't Stop" is one of the most tweeted songs according to Mashable. In addition, CNBLUE was chosen for TOP10 K-POP in Billboard. I'm sure you all know better than us that how awesome is CNBLUE !!!
 
 
The Class now open in Mid Valley!

#‎cnblue‬‪ #‎theclassmalaysia‬

Oh! My teddy bear!

9:43:00 AM 9 Comments
Semalam sempat baca entry Kak Aisya kita pasal hobi kumpul anak patung...tapi harini bukan lah Sally nak cerita pasal hobi, tapi nak cerita pasal anak patung (teddy bear)...Sebenarnya lepas baca, godek-godek entry travelogue Sally ke Korea...Sally sebenarnya rasa banyak gambar yang tak Sally kongsikan...

Jadinya harini Sally nak share gambar masa Sally melawat ke Teddy Bear Museum (제주 테디베어뮤지엄), Jeju-do...Pulau Jeju ni mmg cantik...tapi Sally nak cerita pasal muzium anak patung yang ada kat sana...eh, dalam entri tu pun dah ada...cuma nak share jela gambar...mana tau kot lepas tgk gambar terus nak beli tiket flight ke Korea ke kan...hihihi 

Kenapa Sally pilih nak kongsi gambar di muzium ni..? Sebabnya ada banyak gambar Sally ambik kat sini...tapi dalam entri travelogue sikit sangat...Jadi Sally share la...dan sebenarnya Sally rasa anak patung ni semua comel...sampai tahap rasa nak kena share jugak...



Snow White & 7 Dwarfs

 Princess Diana wedding day.

 Jet Li

 Marilyn Monroe





The Beatles



errr....sebenarnya banyak lagi...hihihihi...tapi takpe la...cukup la kot eh...ke nak lagi anak patung? Sally tak payah tengok banyak-banyak laaa....sebab setiap entri pun ada Sally jugak..

Sally doakan korang semua dapat peluang berjalan ke negara orang...bukan nak riak ke ape...tapi bila kita berjalan ke negara orang...kita dapat bezakan...apa yang kita dapat, apa yang kita lihat ni...Allah bagi pinjam...semuanya pinjaman...tapi tak salah kalau kita sama-sama menghayati keindahan yang ada di negara orang yang takde dinegara kita ni...

Jujur kata, travel...tanpa keluarga buat Sally rasa rindu...dan Sally rasa macam kurangnya masa dengan mereka...kita belajar berdikari...kita rindu ibu masak apa...kita rindu nak dengar dorang membebel dan sebagainya...korang Sally tak tau laa...tapi itu yang Sally rasakan bile berada dinegara orang...pelik, tapi perasaan tu lain...

Rindu nak berjalan-jalan...tengok budaya, rasa makanan, dengan gaya hidup dan segalanya tentang sesebuah negara tu...RINDU!

Makan popcorn, homemade!

12:46:00 AM 15 Comments
Favorite popcorn Sally, mestinya popcorn Garrett, tapi sejak-sejak GST ni kan...Sally dengan kakak mmg suka buat sendiri semua benda...sampai la popcorn pun sanggup tak beli...lebih rela buat...

Kalau beli popcorn Garrett, Sally suka ambik yang macadamia punya...tapi bekas medium pun dah mencapai RM37...mmg mahal, tapi macam biasa la orang kata, "quality comes with a price.."

Tapi...menyambut seruan menteri, Sally bukan takat memasak je (refer statement pelajar UiTM), buat kek sendiri...sampai nak makan popcorn pun buat sendiri...jimat kan...? Terima kasih la kepada menteri yang memberi idea penuh kepada perubahan Sally ni... #MenteriBijakRakyatGembira

So, enough with politics and lets enjoyed the popcorn!

With lots of macadamia!!


Sunday, April 12, 2015

Resepi : Portuguese Egg Tarts Mudah

12:53:00 AM 14 Comments

Resepi Portuguese Egg Tarts Mudah | Semalam Sally teman kakak dekat rumah mama sebab mama kena kerja, kakak Sally pulak tgh berbadan dua ni malas nak masak, tapi tetiba pulak semalam datang rajinnya...jadinya Sally pun dengan kakak terus terfikir nak buat Portuguese Egg Tarts.


Okay, so...kita terus g kat bahan-bahan la ye...

Bahan A:
1. 500g pastri puff (Sally beli puff pastri yang ready made je...ada jual kat kedai bakeri)
2. 450g tepung gandum
3. 100g margerin @ butter
4. Sedikit garam
5. 150ml air
6. 1 sudu teh jus lemon
7. 1 sudu teh shortening

Bahan B (Filling):
*100gm gula kastor
*125ml air

💢 Bahan yang bertanda * kena didihkan dan bagi dia sejuk

Bahan C:
1. 4 biji telur
2. 100ml susu segar
3. 200g keju yang disagat (cheddar)
4. Esen vanilla (letak sikit untuk hilangkan bau telur)

Cara-caranya:
→ Canai doh pastri sampai nipis.
→ Potong kecil dan masukkan dalam "moulds tarts"
→ Bahan B yang dah dididihkan dan disejukkan tu campur dengan Bahan C
→ Tuang adunan dalam "moulds tarts" tadi sehingga 3/4 penuh
→ Bakar dalam oven dengan 200°C untuk 25minit
→ Sedia untuk dimakan!

Kalau ada anything yang korang tak faham, boleh tanya kat komen! Happy baking! :)

Saturday, April 11, 2015

Hello Nuffnanger! #1

11:25:00 AM 7 Comments

Hari Sabtu ni...rasa macam boring pulak...jadinya Sally godek-godek akaun Nuffnang...nak tengok nuffnanger mana yang baik hati selalu klik-klik kat iklan Sally ni...
  1. http://ayuzan.com/ 
  2. http://chipmunkandbarney.blogspot.com/
  3. http://norshamimi.blogspot.com/
  4. http://kisahsidairy.com/
  5. http://nadiaradzif.blogspot.com/
  6. http://erazfadli.com/
  7. http://syaza-applemints.blogspot.com/
  8. http://mystiquelolita3298.blogspot.com/
  9. http://hajarshikin.com/
  10. http://herlifemanual007.blogspot.com/
  11. http://nenektanjung.blogspot.com/
  12. http://life-of-a-traveller.blogspot.com/
  13. http://jarikontot.blogspot.com/
  14. http://syidamenulis.blogspot.com/ 
 Ada 14 orang blogger yang datang berkunjung ke blog Sally ni...Kalau takde pape kerja nak buat boleh la cikidaut blog dorang...awesome! :)


Movie Animation Park Studios (MAPS) Ipoh, taman tema baru di Malaysia.

8:00:00 AM 2 Comments
Di Malaysia ni sebenarnya tak banyak taman tema yang dibuka...Kalau ada pun di Genting dan di Berjaya Times Square, dan takde yang dapat menandingi Universal Studio yang dibuka di Singapura...Sampaikan ramai rakyat Malaysia yang berkunjung ke Singapura untuk pergi beriadah di taman tema Universal Studio (USS)...

Berita baik untuk semua rakyat Malaysia, pada bulan Mac tahun 2016 akan ada satu taman tema yang akan dibuka di Ipoh, Perak yang diberi nama Movie Animation Park Studios atau dikenali juga sebagai MAPS.


Rabu lepas, Sally sempat menghadiri satu majlis untuk memperkenalkan MAPS kepada media...MAPS Perak buat masa ni merupakan projek yang paling unik dan memberi kelainan kepada landskap dan pelancongan Malaysia. Taman tema MAPS akan merangkumi lebih daripada 40 jenis permainan, pertunjukkan dan yang paling menarik kerana MAPS merupakan taman tema pertama yang mempamerkan Dreamwork Animation sebagai tarikan mereka...dan MAPS juga satu-satunya taman tema di Malaysia yang ada pertunjukkan "thrilling LIVE stunt show" yang mmg kita boleh tengok secara langsung!



Selain daripada animasi daripada Dreamworks Animation seperti Mr. Peabody & Sherman, Megamind, The Croods dan Casper the Friendly Ghost, salah satu daripada animasi popular di Malaysia turut sama diberi kepercayaan untuk menyertai MAPS dan menjadi salah satu tarikan di MAPS nanti kerana Boboiboy merupakan antara animasi Malaysia yang sangat popular...


Jujur kata...Sally mmg sangat excited nak tunggu pembukaan taman tema ni...bukan apa...selalunya kalau nak ke taman tema nak kena ke Genting atau paling tidak ke Times Square, tapi kali ni sebab taman tema yang "bertema" kan...so, jadi macam excited la sikit...hihihi...

Sama-sama la kita nantikan pembukaan rasmi untuk taman tema ni...yang dijangka pada Mac 2016! Lepas ni dah tak perlu ke Singapura untuk menghabiskan masa di taman tema!