Travelogue Korea : Street foods in Seoul

4:36:00 PM Sally Samsaiman 16 Comments

Sebelum kita cerita pasal tempat-tempat kat Seoul ni...Sally nak kenalkan korang dengan beberapa makanan snek..."Street food" laa...senang kata...makanan tepi jalan yang senang kita jumpa dan memang banyak orang jual....Sebenarnya banyak lagi cumanya yang ni yang Sally berani makan la dan yakin takde campuran bahan-bahan macam daging atau sosej...dan ada beberapa lagi Sally lupa nak ambil gambar sebab kelaparan tahap kritikal...

Susu Pisang

Ini yang paling wanted dekat Korea..hehehe...kalau korang mmg suka Korea, surely korang dah pernah dengar pasal benda ni...sedap...kalau ditakdirkan korang tak sempat nak breakfast...cuba la minum susu ni...sure kenyang oiii...!

Ho-dduk (Rice pancake with syrup)

Ni macam roti...dalam dia ada madu dan di goreng...sedap jugak cuma agak berminyak dan manis sikit...nak alas perut okay je...Kira geng la dengan donut kita..hehehe

 Mayak Gimbap / Gimbap

Benda ni kat mana-mana mmg ada...ambik yang original la jangan gatal nak ambik ayam daging bagai..huhuhu...Mayak Gimbap mmg vegetarian food...so, no meat inside :)

 Tteokbokki

Rasanya korang mmg kena sangat dengan tteokbokki kan..? Benda ni paling basic kita nampak dalam filem atau drama Korea...tteokbokki ni selalunya takde campuran daging...kalau ada pun fish cake...so, sebabkan ikan...kita makan la ye...kategori makanan laut insyaAllah okay...
 Tempura

Ni selalunya yang paling senang dapat...ada udang, sotong, goguma (sweet potato) dan kentang...kadang tu banyak lagi yang di goreng...contohnya tauhu...ubi kentang...ikan...dan banyak lagi laaa

 Mee Udon

Basically mee udon mmg sangat vegetarian...sup kosong dengan mee udon yang dicelup and ada la beberapa keping fish ball @ fish cake..

Susu keluaran Milk Factory

Please refer kat susu tu..bukan model yang besar sebab minum susu tu...hahaha...Kalau korang jenis suka minum susu strawberry, coklat kan...boleh jugak minum susu keluaran Milk Factory...sebabnya susu ni mmg dah diyakini takde campuran benda-benda yang diharamkan...so, selamat!

Bahulu kacang?

Hahahaha...Sally tak ingat sebenarnya nama dia...tapi dia macam bahulu dan dalam dia ada inti kacang merah...sedap la jugak tapi tak kenyang oiii....hahaha...

Fish Stick

Haaa! yang ni yang paling banyak Sally makan kat sana...hahaha...sebab ni fish cake, sedap gilaa...lepas tu kalau cuaca tgh sejuk...minum sup dia panas-panas...fuhhh! mmg heaven gilaaaa! hahahahaha....

Triangle Gimbap / Samgak-Gimbap

Basically, benda ni yang paling banyak Sally makan...sebab yang ni jela yang kenyang sebenarnya...Macam gimbap biasa atau sushi, samgak-gimbap ni mmg ada jual kat mana-mana convenient store...tapi yang penting sekali...baca label, ambil yang mana inti dia TUNA atau KIMCHI sahaja!

Sebenarnya ada banyak lagi...ada kebab ayam (cari yang halal), ramen, dan macam-macam jenis lagi street foos...tapi kena pandai cari dan yakin takde campuran daging atau benda-benda yang kita tak boleh makan laa...sebab benda yang kita makan akan jadi darah daging kita...so, choose wisely!

16 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!