Meh tanya Sally satu soalan!

4:18:00 PM Sally Samsaiman 14 Comments


2015 dah hampir ke penghujung...jadinya Sally nak bukak satu slot "kaunter pertanyaan"...kot-kot kalau ada anything yang korang terdetik nak tanya tapi tak berani ke kan...Sally akan jawab kalau mampu...kalau benda yang beyond futureeeeeee tuuu Sally tak jamin la yer...hihi...


Ni bukan paksaan...Sally just buat kalau korang ada benda nak tanya je...

okay, masa bertanya sehingga tgh malam 2 Januari.

p/s : pertanyaan yang agak rare nanti Sally akan hantar poskad..DIY daripada Sally..hihihi

14 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Chilli Rush Challenge x Mamee Cool Tea & Nuffnang

12:20:00 PM Sally Samsaiman 11 Comments


Siapa suka makan pedas..?

Orang melayu kalau tak makan pedas tuu benda yang pelik...hehehe...walaupun ada je segelintir tapi rata-rata mmg suka makan makanan pedas...Sally sendiri mmg suka makan pedas sampai kena warning dengan doktor sbb usus perut makin nipis katanya...hahahaha...

Chilli Rush Challenge

Korang pernah dengar tak pasal Chilli Rush Challenge? Chilli Rush Challenge ni sebenarnya mmg signature competition yang ada di Chilli Rush Restaurant yang terletak Jaya One...For your information, in this competition, you'll be served with signature Chilli Rush Chicken Wings which comes in 10 different spice levels, the 10th being almost non-human...hot enough?

Thanks to kak +Anil Wanina yang ajak Sally kesini..hihihi



Sesampai je korang ke Chilli Rush, korang kena cuba signature drink dorang ni tau..hihihi...air cili padi..which is so good actually...sedap walaupun ada pedas sedikit...dan nak lebih umphhh...cili padi yang dok berenang tu tolong la kunyah...then, you'll feel the hotness and the freshness at the same time! Hihihi...

Mamee Cool Tea & Nuffnang

Mamee Cool Tea dengan kerjasama daripada Nuffnang telah menganjurkan Chilli Rush Competition ni bersama blogger..Kalau korang pernah baca entri Sally masa Sally hadiri Majlis pelancaran Mamee Cool Tea! Lagi Cool, Lagi Best!, korang sure dah tau tentang Mamee Cool Tea yang mmg berkesan untuk hilangkan rasa pedas dan panas badan.

Sedikit info tentang Mamee Cool Tea ni, ianya mempunyai gabungan 8 ekstrak herba yang terdiri daripada Mesona Chinensis, Daun Teratai, Bunga Kekwa, Daun Mulberry, Liquorice Root, Selfheal, Honeysuckle Flower, dan Grosvenor Momordica.

Kesemua herba ni terkenal dalam untuk mengeluarkan haba dalam badan. Korang yang mana panas badan akibat makan makanan terlalu pedas, BBQ, makanan bergoreng, atau kerana membuat aktiviti luar ataupun berada di bawah matahari yang panas, korang kena pastikan korang ada stok minuman di kat rumah... Lagi Cool Lagi Best! apee...hahaha



Malam tuuu kami dibahagikan kepada 5 orang dalam satu kumpulan... Setiap kumpulan akan diberikan sedozen kepak ayam yang kepedasan dia ditahap 10...yang mana perlu dihabiskan dalam masa 60 saat...dan siapa yang dapat habiskan ayam paling banyak akan move on to final challenge..Hehehe...Kalau tgk kat atas tu dah tentu laaa Sally yang menang kan..hikhik...

Yup...as predicted, Sally dapat makan 2 ketul sahaja dalam masa 60 saat...sebenarnya masalah dia bukan sebab pedas tapi sebab panas..melecur tekak kot nak telan! aishh!



HAHAHA...nampak tak betapa seriusnya...Sampai kena isi borang okay untuk menunjukkan betapa peraduan ni boleh buatkan kita gila atau buatkan kita stress..hahahaha...tapi anything will do as long as you know your own capabilities, yeay?

Left : Bowie, Kak Mimi, Sally, Hafiz & Mahadi



Haaa...ini la muka-muka yang dapat masuk ke final...Masing-masing senyum...padahal dalam hati dah takut teruk...Siap kena guna sarung tangan eh kali ni sebab takut pijau tu melarat...hahaha...untuk pusingan akhir, kami dapat satu dozen Chilli Rush Chicken Wings setiap seorang yang level kepedasan dia melebihi 100 kali pedasnya cili padi...Cili yang digunakan dibawa khas daripada India..Okay, masa ni rasa macam nak tarik diri pun ada tapi rasa nak jugak masuk..hahahaha...



Penuh pipi simpan ayam...hahaha...Jujur kata ada la sikit rasa kesal sebab tak tarik diri tapi mmg pedas gila ayam nii weh...sumpah tak tipu...Walaupun diberikan masa 4 minit untuk habiskan satu dozen ayam tu untuk mendapat tempat di hall of fame Chilli Rush...tapi Sally tak mampu..makan 5 ketul pun dah terasa macam nak pitam...pedas dia bukan kat lidah tapi pijau kat leher meresap sampai ke mata..dada jangan cakap laa kan...

Nasib baik jugak la ada Mamee Cool Tea, walaupun pedas tu tak hilang secara sekaligus tapi masih dapat melegakan badan panas...dan kurangkan rasa pijau yang meresap ke segala segi...hihihi...ni bukan entri bodek Mamee okay tapi mmg berkesan...Thank You Mamee Cool Tea! Korang boleh dapatkan Mamee Cool Tea di mana-mana outlet 7-Eleven, AEON, Tesco, The Store, Giant, Aeon Big, Econsave, KK Mart, Shell dan Mydin.

Sally dapat tempat kedua...dapat la menang "Ice Cream Maker"..hihihi...lepas ni sejuk la kat rumah asyik makan aiskrim je..hihi...Overall, terima kasih kepada Chilli Rush Restaurant, Mamee Cool Tea & Nuffnang sebab buat aktiviti ni...ramai jugak blogger yang baru Sally kenal...Walaupun menderita perut sekejap tapi atleast, I've done the Chilli Rush Challenge, you?

Nak tahu lebih lanjut pasal produk Cool Tea ni korang boleh klik kat bawah ni...

Facebook : www.facebook.com/mameecooltea
Instagram : www.instagram.com/mameecooltea

11 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Bro Char Kuey Teow @ LampuNeon Cafe, Tg. Malim

3:20:00 PM Sally Samsaiman 19 Comments


Sally rasa rata-rata korang sure dah pernah dengar pasal Bro Char Kuey Teow kan...? Bro Char Kuey Teow milik salah sorang blogger yang agak femes di Malaysia ni..Bro Framestone...haaa...sure pernah dengar kan..?

Masa pulang dari Ipoh, Sally, Kak +Ayue Idris & Kak Eyza Miel sempat la singgah ke kedai Bro sebelum balik ke Kuala Lumpur..hihihi..tak jauh pun tapi kesian jugak kat kak Ayue yang drive sorang-sorang...hihihi...Sally mmg angkat tangan dulu...

Bro Char Kuey Teow berada dalam LampuNeon Cafe di Tg. Malim...Sally suka jugak dengan interior LampuNeon Cafe ni...Hipster sangat tu tidak la tapi entah...best la kot...



Sampai je depan mata terus makan! Hahahaha...padahal dah makan nasi kot tengahari tu tau...adeh...hihihi...Sally mmg suka makan kuey teow...tak kisah la macam mana pun cara masaknya...mmg telan je...Rasa tak cukup nak makan satu pinggan, nak mintak dua segan...Jadinya...kita bersyukur jela dengan sepinggan tu...kahkahkah..



When I say tak cukup, this is what I meant..hahahaha...licin kot! Nasib je kulit udang tu tak telan...kalau tak...Sally makan sekali dengan sudu-sudu tuu...eh!



Sebenarnya ada banyak menu di LampuNeon Cafe ni...tapi Sally mmg niat nak rasa Char Kuey Teow...So, tak dapat la nak review menu yang lain-lain...tapi rasanya kalau korang nak makan makanan western, kat sini korang boleh dapat dengan harga yang bukan murah tapi affordable! Hihihihi...



So, kita tepek la gambar dengan owner sekali eh...hahahaha...Kalau korang nak rasa Char Kuey Teow sedap kat Tanjung Malim, korang boleh la pi sana tauuu...Kalau dia tak bukak korang gegar je rumah dia..mihmihmih...Sebelum terlupa, sekarang Bro tgh buat promosi Char Kuey Teow Ketam...haaa...murah pun murah...RM10 je...ketam pun dengar kata pi cari kat pasar setiap hari...mestilah fresh kan? Jangan lupa pi singgah sana!

Facebook : Bro Char Kuey Teow

19 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

[Live Update] 'A Gift for A Wish - Yayasan Chow Kit'

3:00:00 PM Sally Samsaiman 1 Comments





Hi! I'm currently at Sunway Putra Mall for an event, 'A Gift for A Wish for Yayasan Chow Kit'..Sunway Putra Mall has been working with the public to raise funds for a selected group of underprivileged children from Yayasan Chow Kit (YCK).

This campaign was initiated by the mall's management during their recent visit to the centre. Most of the kids wished for bicycles and school supplies as their new year gift, and the heart-wrenching reason behind these wishes were so that they can ease the burden of their parents.

In total, from the funds collected, Sunway Putra Mall has managed to purchase bicycles, toys, and school supplies for the kids. In addition to that they were also be able to purchase food supplies for YCK to benefit the whole centre and today, Sunway Putra Mall will officially present the gifts to the selected children and YCK. Today's event will featured Daphne Iking and the the whole 60 Beauty Pageants from Miss Tourism Queen Of The Year International 2015..

Got to go! Will update more later!

1 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

BEST WESTERN PREMIER The Haven, Ipoh

7:19:00 AM Sally Samsaiman 8 Comments


BEST WESTERN PREMIER The Haven, Ipoh | Orang Ipoh atau korang yang nak short vacay di Ipoh, Sally nak cadangkan korang ke The Haven, Ipoh! Haaa...kenapa pulak tiba-tiba Sally cerita pasal Ipoh kan..?

Sally dan beberapa rakan blogger berpeluang untuk menghabiskan masa di The Haven, Ipoh..The Haven ini merupakan condotel (condo + hotel) yang mana sangat sesuai untuk percutian yang menenangkan...Walaupun ianya bertaraf lima bintang tapi masih lagi dengan harga yang berpatutan..





BEST WESTERN PREMIER The Haven dulu dikenali sebagai The Haven Lakeside Residences tetapi telah dinaik taraf selepas mereka diiktiraf sebagai hotel lima bintang dan kini beroperasi dibawah rangkaian Best Western International (BWI), rangkaian hotel terbesar di dunia dengan status "Premier" atau "Lima Bintang"...tetapi masih lagi ada resident permanent yang tinggal disini...

The Haven terdiri daripada 3 tower (Acacia, Banyan, Cycas)..Nama tower ni diambil sempena nama tumbuhan yang ada disekitarnya..Ketiga-tiga tower ni mempunyai 26 tingkat dan mempunyai 512 unit di dalamnya.150 unit diuruskan oleh Best Western International Group dan selebihnya dibuka untuk dijual...haihh! Kalau ikut kan niat dihati...Nak la jugak beli satu..tapi alahai~



Sally tinggal di Tower Banyan ditingkat 15...Kalau korang tgk tower ni daripada luar...dia ada 3 jenis warna yang berlainan...Putih, biru dan hijau yang mewakili tahap ketinggian tower tu sendiri dengan pemandangan dihadapan dia...Putih mewakili awan, biru mewakili langit dan hijau mewakili tanah, tumbuhan.



Keistimewaan The Haven ni terletak pada ekosistem dan pemandangan dia...Kita umpama tinggal didalam hutan yang masih terjaga dan belum diteroka..Haa..yang paling cantik mestilah "Rockhaven".."Rockhaven" ni merupakan batu kapur yang berusia 280 juta tahun setinggi 14 tingkat! Waktu malam sangat cantik bila nampak batu ni tau..







Dekat The Haven ni...ada 5-Level Swimming Pool yang berkeluasan 60 meter...yang menariknya swimming pool ni berbentuk Kuda Laut kalau kita lihat daripada atas...Kenapa dinamakan 5-Level Swimming Pool? Sebab ianya mempunyai lima kawasan yang berlainan yang boleh kita gunakan...ada Jacuzzi Pool, Leisure Pool, Infant Fool, Lap Pool & Infinity Pool...Kalau korang nak tgk tasik tu daripada dekat...Sally suggest korang ke bahagian Infinity Pool tuu..syok!







Okay, Sally nak share dengan korang pasal condotel pulak...kat sini ada beberapa jenis pakej yang korang boleh pilih...kesemua suite yang ada kat sini mmg sangat luas dan best...antaranya :
  1. 1 Bedroom Lake View Suite
  2. 2 Bedroom Horizon View Suite
  3. 2+1 Bedroom Lakeview Superior Suite
  4. 2+1 Bedroom Lakeview Deluxe Suite
  5. 2+1 Bedroom Lakeview Suite
  6. Bedroom Lakeview Executive Suite
  7. 3+1 Bedroom Lakeview Premier Suite
Harga untuk setiap suite ni berbeza mengikut sudut pandangan dan keluasan yang dipilih...



Setiap suite dilengkapi dengan kemudahan seperti :
  • TV Flat Screen 40 inch
  • Astro Channel
  • Daily housekeeping
  • Laundry Service
  • Safe Deposit Box
  • WiFi Fibre-optic (privately owned by The Haven)
  • Fridge
  • Microwave
Bagi Sally kalau kita datang berkeluarga...mmg berbaloi sangat harga dia...dan dengan ketenangan yang dapat masa kita berada di sini mmg sangat puas hati....Kalau bercuti dengan keluarga mmg sesuai sebab sangat luas condotel dia...















Disini ada pelbagai facilities yang korang boleh guna...antaranya gym, clubhouse, squash court, badminton court, Amphitheater, table tennis room, children playground dan macam-macam lagi...disebabkan The Haven ni ada yang privately owned, jadinya kalau korang nak guna mana-mana court, baik bagtau kat receptionist dulu...yela mana tau kot kalau dan fully occupied ke kan...



Sebenarnya ada banyak benda lagi yang Sally nak cerita...tapi macam panjang sangat pulak..hahahaha...Sally akan cerita pasal poolside bar and restaurant, CUISINES dan pakej untuk team building & pakej perkahwinan dalam entri lain okay?



Best Western Premier The Haven, Ipoh

Jalan Haven (Persiaran Lembah Perpaduan),
31150 Tambun, Ipoh, Perak, Malaysia.

Tel: +605 220 9000
Fax: +605 220 9011

Email: reservations@bestwesternhaven.com.my
Website: www.thehavenresorts.com

GPS Coordinates:
Latitude N - 4°38'14.2
Longtitude E - 101°9'43.2

Check-in from 15:00 | Check-out until 12:00
*Pets are not allowed.

8 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Aroma Restaurant (Brickfields) - Authentic Indian Foods

12:47:00 PM Sally Samsaiman 4 Comments


Korang suka makanan India tak..? Sally mmg suka makan..hahahaha...tgk badan pun tau kan..Makanan india ni bukanlah makanan kegemaran Sally tapi kalau sekali sekala dapat makan tuu mmg syiok jugak...Haritu Sally dapat invitation daripada Foodpanda, salah satu medium untuk penghantaran makanan di Malaysia ni...Rasanya korang pun sure pernah dengar kan..? Dapat la invitation untuk makan di Aroma Restaurant yang terletak di Brickfields, Kuala Lumpur..

Masa masuk kedai ni actually nampak macam biasa-biasa je tapi makanan dia semua superb gilaa...Restoran ni dah ada 5 cawangan di seluruh dunia...termasuklah Chennai, Cochin, California, Brussels dan Malaysia...Rempah ratus yang digunakan semuanya import, chef dia pun import daripada India tau..hihihi...ada sebahagian bahan-bahan dia pun buat sendiri...Bayangkan cheese pun chef dia buat sendiri..Kiranya restoran ni mmg authentic Indian foods!

Percaya tak Kalau Sally cakap, banyak makanan yang Sally tak ambik gambar..hihihi...sebab Sally duduk sebelah bos dia...dia kata kalau sebelum makan ambil gambar, terasa kurang nikmat makan tu...Jujur kata mmg la sebenarnya...tapi dah nama pun kita nak review..takde gambar sape yang nak percaya? Kahkahkah..!


Yang ni Chicken Tikka (Chopped chicken tikka with onion and fresh herbs)...Rasa dia mmg fresh dan terasa herba-herba dia tu masa kita makan...appetizer je kot dah sedap macam ni...hahahaha




Yang ini Pepper Cauliflowers..Nama asal dia Sally tak ingat laa...bos kat sebelah pun makan tak hengat duniaa...makan macam dunia ini anaaaa yang punyaaaa...hahahaha...Sayangnya hanya ada untuk musim perayaan je...Kalau korang pernah dengar pasal 36-cut, semua bunga kobis ni akan dipotong menjadi 36 bahagian untuk satu-satu pokok tuu...so mmg akan sama besar dan setiap satu tuu terjaga laa kualiti diaa...hehehehe...


Alamak! Yang ni udang...tapi serius Sally tak ingat nama dia...dia sebenarnya udang yang dimasak dengan rempah ratus rahsia chef...Rasa dia seakan-akan macam blackpepper tapi bukan...sambal pun bukan jugak...Rasanya dia ni nama Prawn Pepper Fry kalau ikut kepada instinct Sally..hahahaha..

Kalau korang suka, korang boleh mintak nasi ataupun roti naan dia...dan believe me, you'll like their naan...Walaupun sejuk...korang akan tetap rasa dia lembut...takde kenyal...dan yang paling penting dia tak la setebal macam roti naan yang biasa kita makan tuu...


Dah masuk dessert dah...padahal ada banyak gila lagi makanan tau...aisehh! geram pulak bila lupa nak ambik gambar ni...yang ni antara dua signature dessert yang ada kat sini...tapi yang ni saje bos dia kasi dalam kuantiti yang sedikit...sebab benda ni manis kan dan dia nak bagi kita rasa dua-dua sekali...

Address :
Aroma Restaurant (Brickfields)
No. 19, Jalan Travers, Brickfields,
50470 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
Phone : 03-2272 1749
10:00 AM – 10:00 PM

4 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Berzakatlah supaya rezeki bertambah & berkat.

12:15:00 PM Sally Samsaiman 3 Comments


Bercerita tentang zakat ni...sebagai umat Islam sendiri, kewajipan membayar zakat merupakan antara Rukun Islam yang perlu kita jalankan...Walaupun begitu masih lagi ada segelintir yang tidak mahu berzakat kerana takut akan jatuh miskin walhal sebaliknya yang akan berlaku apabila kita berzakat.

Firman Allah..

"Ambillah sebahagian daripada harta mereka menjadi sedekah (zakat) supaya dengannya dapat membersihkan diri mereka daripada dosa dan menyucikan mereka dari akhlak yang buruk.."

At-Taubah, ayat 103
 
Di Malaysia kita ada banyak badan yang menguruskan zakat..Bermula dengan menerima zakat sehingga pengagihannya kepada mereka yang layak untuk menerima...Cadangan untuk penubuhan satu agensi yang dipanggil Pusat Pungutan Zakat di Wilayah Persekutuan telah dikemukakan kepada Pengerusi Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan, (MAIWP) Tan Sri Dr. Yusof Noor.

Pusat Pungutan Zakat, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) adalah agensi yang ditubuhkan oleh Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) dan mula beroperasi pada 1 Januari 1991 bertujuan mengutip semua jenis zakat harta.


Pusat Pungutan Zakat bertanggungjawab untuk pengagihan zakat atau program-program agihan kepada lapan asnaf yang layak menerima zakat yang berada dibawah tanggungjawab Baitulmal, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan melalui 28 skim (28 skim bantuan)..ada bantuan yang bersifat jangka masa pendek dan ada yang dalam kategori jangkamasa panjang.. Antara 8 golongan asnaf yang layak menerima bantuan zakat ialah:

1. Asnaf Fakir
Asnaf Fakir ialah orang Islam yang tiada harta atau pendapatan, atau ada harta atau pendapatan tetapi tidak mencapai 50 peratus daripada had kifayah dirinya dan tanggungannya.

2. Asnaf Miskin
Asnaf miskin ialah orang Islam yang mempunyai harta atau pendapatan yang hanya boleh menampung lebih 50 peratus keperluan dirinya dan tanggungannya tetapi masih belum mencukupi had kifayah.

3. Asnaf Amil
Amil ialah pihak yang dilantik oleh Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan(MAIP) untuk menjalankan tugas-tugas pengurusan zakat meliputi pungutan dan agihan.

4. Asnaf Muallaf
Muallaf adalah seseorang yang baru memeluk Islam atau seseorang yang dijinakkan hatinya dalam kalangan mereka yang belum memeluk agama Islam atau yang perlu ditarik simpatinya kepada Islam atau diharap dapat membela orang Islam atau yang perlu diamankan kejahatannya terhadap orang Islam.

5. Asnaf Riqab
Riqab ialah seseorang yang terbelenggu di bawah suatu kuasa atau keadaan yang menjadi hambatan kepada dirinya bagi menjalani kehidupan yang lebih baik.

6. Asnaf Gharimin
Gharimin ialah orang Islam yang berhutang untuk memenuhi keperluan asas diri dan tanggungannya atau kepentingan masyarakat dan tiada keupayaan untuk membayarnya.

----------------------------------------------------------------------------------------

Sekarang ni ada pelbagai medium untuk kita membayar zakat...antaranya:

1.Portal www.zakat.com.my
Kemudahan kepada orang ramai untuk menunaikan zakat (24 jam)
Boleh membuat TAKSIRAN, BAYARAN, SEMAKAN ZAKAT

Cr : www.themalaysiantimes.com.my

2. Aplikasi i-zakat
Boleh dimuat turun dari Google Play dan Apps Store
Menyediakan kemudahan TAKSIRAN, BAYARAN, SEMAKAN ZAKAT

3. Kaunter-kaunter PPZ-MAIWP
Wisma PPZ, Tmn Shamelin
Bangunan Daruzzakah, Lrg Hj Hussien 2 Kg Bharu
Masjid Negara, Jalan Perdana KL
Wangsa Maju, Wangsa Delima 6
Presint 9, Putrajaya
Presint Diplomatik, Putrajaya
Masjid At Taqwa, TTDI
Masjid Abd Raman B Auf, Jalan Puchong
Masjid Imam Al Ghazali, Kepong
UTC Pudu Sentral
Labuan Times Square

Waktu Operasi Kaunter
●Isnin - Khamis (8:15 a.m. - 4:45 p.m.)
●Jumaat (8:15 a.m. - 12:30 p.m.) (2:30 p.m. - 4:45 p.m.)
●Ditutup pada Sabtu minggu pertama dan ketiga
●UTC Sentral Pudu – 8.15 pagi – 10.00 malam
●Dibuka 7 hari seminggu pada Ramadhan & Disember

4. Perbankan Internet
Boleh membuat bayaran melalui perbankan Internet di 13 buah bank yang dilantik

1. www.maybank2u.com.my
2. www.rhb.com.my
3. www.bankislam.biz
4. www.cimbclick.com.my
5. www.ambg.com.my
6. www.hsbc.com.my
7. www.publicbank.com.my
8. www.standardchartered.com.my
9. www.irakyat.com.my
10. www.ocbc.com.my
11. www.affinonline.com.my
12. www.hlisb.com.my
13. www.kfh.com.my

5. Skim Thohir
Boleh memotong zakat secara bulanan dan diselaraskan dengan Potongan Cukai Berjadual (PCB)
Potongan akan tertera di slip gaji bulanan

6. Kaunter Zakat Van Bergerak PPZ-MAIWP
Terdapat 2 buah
Bergerak sekitar Kuala Lumpur dan Putrajaya
Boleh membuat bayaran ,taksiran dan semakan zakat

Orang ramai seringkali memandang PPZ-MAIWP dan BAITULMAL-MAIWP sebagai badan yang hanya tahu mengutip dana Zakat tetapi tidak menyalurkan dana zakat kepada asnaf yang memerlukan tetapi masyarakat silap kerana mereka menerima Wang Zakat dan Mengagihkan Wang Zakat kepada pihak yang layak menerimanya mengikut prosedur yang sistematik dalam memastikan ia tidak disalahgunakan.

Selain itu, masyarakat juga selalu melihat PPZ-MAIWP melakukan peranan KUTIP dan AGIH seluruh Malaysia sedangkan PPZ-MAIWP sebenarnya hanya bertanggungjawab melakukan KUTIPAN hanya di Wilayah Persekutuan.


Bermula 15hb Disember, bersempena Maulidur Rasul...pihak Pusat Pungutan Zakat, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) menjalankan satu kempen membayar zakat secara online, ada banyak hadiah yang menarik untuk mereka yang membayar zakat sebelum 31 Disember 2015..Ini merupakan salah satu cara untuk menyatakan betapa mudahnya untuk kita membayar zakat.

Untuk maklumat lanjut tentang fungsi PPZWP dan juga MAIWP anda boleh layari laman web :

1.Pusat Pungutan Zakat Wilayah Persekutuan = http://www.zakat.com.my
2. Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (Agihan Zakat) = http://www.maiwp.gov.my/i/index.php/perkhidmatan-kami/agihan-zakat
3. Facebook Fanpage PPZ-MAIWP = https://www.facebook.com/myzakat/
4. YouTube.com/ppztv
5. Pusat Panggilan PPZ-MAIWP (pertanyaan berkenaan pembayaran zakat) talian = 1-300-88-5757
6. Facebook Fanpage Baitulmal MAIWP = https://www.facebook.com/baitulmal.wp
7. Pusat Panggilan Baitulmal-MAIWP (pertanyaan berkaitan agihan,bantuan,aduan) talian = 1-800-88-5222/ 012-518 3614/ 012-512 7614

Firman Allah SWT

" Dan dirikanlah kamu akan solat dan tunaikanlah zakat "


Al-Baqarah, ayat 43

3 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Salam Maulidur Rasul 1437H!

9:30:00 AM Sally Samsaiman 7 Comments


~Selawat ke atas Nabi Muhammad SAW~

Salam Maulidur Rasul 1437H!

Sally rasa rata-rata sedang bercuti hari ni kan...Alhamdulillah...masih Allah panjangkan usia kita untuk sama-sama meraikan hari kelahiran kekasih kita, junjungan besar Nabi Muhammad SAW..Tahun ni sambutan menggunakan tema “Perpaduan Nadi Transformasi Negara”.

Apa perancangan pada hari ini...?

Sally takde buat ape pun...cuma membaca dan bersedia untuk peperiksaan akhir yang akan datang pada minggu hadapan...sedikit teruja namun masih lagi risau...hmmm....tapi malam ni Sally ada aktiviti sikit...Sally akan ke Istana Budaya untuk sama-sama menyaksikan Malam Kalimah Cinta bersama Opick & Hafiz Hamidun..



Tapi sayangnya Malam Kalimah Cinta bersama Opick semalam, yang menampilkan Ronnie Hussein dan Siti Nordiana...tapi takpe laa...disebabkan Sally mmg minat dengan Hafiz Hamidun dan Lah Ahmad, jadinya Sally pilih untuk hadir ke Malam Kalimah Cinta bersama Hafiz Hamidun yang turut disertai oleh Lah Ahmad dan kumpulan pemuzik handalan di bawah susunan komposisi oleh Lok U. 

Kepada korang yang berminat, jangan lupa dapatkan tiket yang masih berbaki harini dan esok (25th Dec 2015) di laman web (www.AirAsiaRedtix.com) atau korang boleh terus ke kaunter box office Istana Budaya..Harga tiket bermula RM85, RM105 , RM155, RM185, RM205 dan RM255 ( platinum tiket ) dengan bilangan 1,300 jumlah tempat duduk keseluruhan setiap malam..
Kalau ada yang datang malam ni, jumpa nanti ye! :)

7 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Loji 'Waste To Energy', membantu selesaikan masalah sisa pepejal di Malaysia.

3:00:00 PM Sally Samsaiman 11 Comments


Kalau korang masih ingat dalam entri macam mana korang asingkan sampah di rumah?, korang mesti akan ingat pasal sistem 'Waste To Energy' yang ada Sally ceritakan dalam tuu...di Malaysia kita baru ingin membina loji 'Waste To Energy' untuk menyelesaikan masalah sisa pepejal di Malaysia.


Sebenarnya teknologi Waste To Energy ni dah lama diamalkan dinegara-negara diseluruh dunia...ianya bukanlah perkara yang baru..Dinegara-negara lain seperti Singapura, Taiwan, Jepun, Jerman dan lain-lain lagi teknologi ini telah diguna secara menyeluruh bagi mengawal masalah sisa pepejal dinegara mereka...Ini kerana mereka memahami yang masalah sisa pepejal boleh membawa banyak kemudaratan kepada penduduk dan kepada ekosistem negara.


Apa yang bagus tentang loji 'Waste To Energy' ni eh?

Seperti yang korang tau, di Malaysia kita menggunakan bahan api fosil sebagai contoh arang batu untuk menjana kuasa. Malaysia juga terpaksa mengimport bahan api ini dari luar yang semakin lama bekalannya makin susut dan ini membuatkan kos untuk memiliki bahan api ini makin meningkat...Jadinya dengan adanya loji "Waste To Energy", pihak Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal Negara di bawah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan akan menjadikan sisa pepejal yang dikumpul, diproses untuk dijadikan tenaga yang boleh digunakan..

Perbezaan antara Loji "Waste To Energy" dengan tapak pelupusan yang sedia ada...

Bermula 1 SEPTEMBER 2015, pihak kerajaan telah mewajibkan pengasingan sisa pepejal isi rumah secara berperingkat. Pelaksanaan ini adalah berdasarkan peraturan di bawah Akta Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam 2007 (Akta 672) yang berkuatkuasa di negeri-negeri dan wilayah-wilayah persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya, Pahang, Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Perlis dan Kedah..Walaupun Selangor, Kelantan, Terengganu dan beberapa negeri lain masih belum dikuatkuasakan, tidak salah rasanya kalau kita mempunyai sedikit kesedaran dengan turut sama menyertai kempen pengasingan sisa pepejal isi rumah.

Secara umumnya, proses pengasingan sisa pepejal isi rumah ini melibatkan pengasingan sisa pepejal mengikut komposisi sisa seperti sisa kitar semula, sisa baki dan sisa pukal/kebun. Sisa yang diasingkan ini akan dikutip setiap minggu mengikut jadual yang ditetapkan.
KENAPA KITA PERLU MENGASINGKAN SISA PEPEJAL DI PUNCA?
  1. Mengelakkan pembuangan bahan yang boleh dikitar semula
  2. Mengurangkan jumlah sisa pepejal dihantar ke tapak pelupusan
  3. Mengurangkan peruntukan wang negara untuk proses pelupusan sisa pepejal
  4. Merupakan satu kesalahan di bawah Akta Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (Akta 672) jika tidak mengasingkan sisa
 Di Malaysia, ada 3 tapak projek yang dicadangkan untuk membina loji 'Waste To Energy' ini...antaranya :




Ramai yang tidak setuju tentang tapak projek Loji WtE ditapak stesen pemindahan sisa pepejal TAMAN BERINGIN, KEPONG kerana ada yang berpendapat loji ini terlalu dekat dengan kawasan penempatan...Namun harus diingatkan tapak stesen pemindahan sisa pepejal ini telah pun beroperasi sejak 2002 dimana sampah-sampah sebanyak 3000 tan sehari telah dihantar ke sini setiap hari dan dalam pengurusan sisa pepejal, pelaksanaan pengurusan sisa pepejal yang efektif, prinsip “proximity” adalah sangat penting untuk meminimakan kos dan impak kepada alam sekitar. Menurut "Proximate Principle", sisa perlu dirawat di dalam kawasan penghasilan sisa pepejal. Dalam erti kata lain, bahan buangan yang dihasilkan dari Kuala Lumpur perlu dirawat di Kuala Lumpur.

Kerajaan telah menjalankan beberapa kajian kesesuaian tapak bagi menentukan kawasan yang bersesuaian di dalam kawasan tapak, keluasan yang diperlukan, serta kaedah-kaedah/teknik-teknik yang sesuai untuk menyediakan tapak bagi membina loji.

Bagi Sally, setiap sesuatu yang ingin diadakan di Malaysia mahupun disegenap pelusuk negara, akan ada kebaikkan dan keburukkan mereka yang tersendiri...Sally tidak la kata loji WtE ini sangat bagus tapi dengan ada loji ini...masalah sisa pepejal di Malaysia mampu diselesaikan...Kita hidup mungkin tidak lama tapi kita masih perlu fikirkan kelansungan hidup untuk generasi akan datang...Nasihat Sally, cubalah berfikiran terbuka dan menerima perubahan dengan hati yang terbuka...Jika bukan kita yang mulakan...siapa lagi..?

Website : wte.kpkt.gov.my
Facebook : Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal Negara (JPSPN)
Twitter : @jpspn_kpkt

#Asingkan

NOTIS PEMBERITAHUAN (PREMIS BERTINGKAT)

Adalah dimaklumkan bahawa mulai 1 September 2015, semua isi rumah di negeri-negeri* yang menerima pakai Akta Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam 2007 (Akta 672) adalah diwajibkan untuk mengasingkan sisa pepejal masing-masing mengikut kategori berikut: Sisa Baki (sisa dapur, sisa makanan, lampin pakai buang dan bahan-bahan kotor lain) – dimasukkan ke dalam tong komunal yang telah dibekalkan; dan Sisa Pepejal yang Boleh Dikitar Semula – dibungkus ke dalam beg plastik dan diletakkan di dalam bekas yang dibekalkan mengikut kategori berikut: Plastik; Kertas; dan Lain-lain (contoh: tin, kaca, seramik)

Jika Sisa Pepejal yang Boleh Dikitar Semula tidak diasingkan dari sisa baki, tindakan ke atas Badan Pengurusan Bersama (JMB) seperti berikut akan diambil: Amaran akan diberikan oleh SWCorp sehingga 31 Mei 2016;

Kompaun akan dikenakan mulai 1 Jun 2016: Bagi kesalahan pertama – RM100.00; Bagi kesalahan kedua – RM200.00; dan Bagi kesalahan berikutnya – RM500.00.

Sekiranya kompaun tidak diselesaikan, tindakan mahkamah akan diambil dan denda maksimum RM1000.00 boleh dikenakan sekiranya disabit kesalahan.

11 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Shopping di Freeport A'Famosa Outlet.

11:11:00 AM Sally Samsaiman 6 Comments


Lama betul nak cerita pasal shopping session Sally masa ke Freeport A'Famosa Outlet di awal pembukaan mereka yang lepas...Kalau korang ke Melaka, Sally suggest korang singgah la ke sini...Freeport A'Famosa Outlet is another affordable place to shopping...lebih kurang macam di Johor Premium Outlet laa...tapi kat sini lagi best sebab interior dia macam ala-ala Perancis..Freeport A'Famosa Outlet ni terletak bersebelahan dengan A'Famosa Resort..Kalau daripada Plaza Tol Alor Gajah tu dalam 5km sahaja korang dah sampai...


Masa kena shopping untuk Style On A Shoestring Contest tu..Jujur kata mmg rambang mata nak pilih...bayangkan la ada masa 2 jam je mana sempat nak habiskan duit shopping..Hahahaha...Nasib baik jugak la dapat jugak selesaikan semuanya dan jumpa outfit yang sesuai...


Ada banyak outlet yang best kat sini...Sally punya sasaran macam biasa la Nike, Crocs dengan Nature Republic....tapi ada macam-macam outlet lain yang ada disini...Contohnya macam ELLE, SKECHERS, Levis, Cotton On, Forever 21,  SAMSONITE, HUSH PUPPIES, CLARKS, PONEY, CARLO RINO dan banyak lagiii laa kalau Sally nak senaraikan...

Kat sini juga ada mesin ATM CIMB kalau korang lupa nak bawak keluar duit atau pun tak cukup duit cash...tapi kebanyakkan kedai menawarkan membuat bayaran menggunakan kad debit / kad kredit...Hello! Shopping kot...semua benda boleh buat...

Surau dan tandas juga disediakan untuk kemudahan pelanggan yang datang untuk membeli belah di Freeport A'Famosa Outlet....So, jangan lupa solat pulak bila dah sibuk berbelanja tuu..!



Cantik sangat kan kawasan dia...Sally suka sangat interior Freeport A'Famosa Outlet ni sebab nampak macam kita shopping kat luar negara pulak kan...hihihi...biarlah feeling je pun asalkan dapat la jugak perasaan shopping kat oversea dengan outlet jenama luar negara...kat sini korang boleh dapat hampir 80% diskaun tauu...Rugi kalau tak shopping kat sini...Freeport A'Famosa Outlet akan mula dibuka sepenuhnya bermula Januari 2016...


Happy face after shopping! Full loaded of shopping bag! Hahahahaha...Nice outfit everyone! :)



For more info regarding Freeport A'Famosa Outlet :

Address:
Freeport A'Famosa Outlet
Jalan Kemus , Simpang Empat,
78000 Alor Gajah
Tel: 06-552-8573 or 06-552-8051

6 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!