"Sasaeng" fans...Don't be like this!

4:14:00 PM Sally Samsaiman 6 Comments


Kpoppers, selalunya dah biasa dengan terms "Sasaeng" fans ni...tapi untuk korang yang bukan peminat KPOP, Sally akan terangkan sedikit supaya korang mudah faham...."Sasaeng" fans is who were overly obsessive fans, who are known for tracking every detail of celebrities’ lives..Dalam erti kata mudah...peminat yang sangat fanatik...

Tak dinafikan, kat negara kita sendiri...mmg ramai yang obses dengan artis kegemaran masing-masing...dan sekarang ni zaman industri KPOP yang makin terkenal...Harini Sally scroll Twitter dan nampak satu notis daripada pihak FNC Entertainment yang merupakan agensi kepada CNBLUE, FT Island, AOA, NFlying dan ramai lagi....



Perghhhh...Ini kali pertama FNC Ent keluarkan notis sampai tahap macam ni...Ini sebab beberapa hari lepas merupakan perayaan Chuseok di Korea...Chuseok ni macam hari raya kita...Yang tak best bila fans pergi serang rumah artis...seperti dalam notis ni refer kepada CNBLUE...

Yang bertambah tak best bila ramai fans yang makin agresif...sampai menyeludup masuk dalam rumah mereka, seludup masuk dalam FNC, dalam studio dan banyak lagi laa...haihhh...Rasanya ni dah banyak kali berlaku tapi entah kebelakangan ni makin serius pulak....

Haihhh...Ni pun kali pertama nampak Yonghwa update Twitter dengan penuh kekesalan...

“I’m hesitate to post something like this. I understand your love for me and I’m so grateful but I wish you wouldn’t come over to my house. My parents were so shocked when 'they' came over for Chuseok. This is my first time writing something like this. Sorry to post this so late at night. Good night.”

Sally pun minat jugak CNBLUE...Well, fanatik jugak...tapi Sally tau yang mereka tu masih jugak manusia...Masih perlu masa peribadi, perlu ruang peribadi mereka sendiri kan...Kalau kita kena macam tu pun mau gila..Sama la jugak mereka...

Cuma itu laaa...Bila dah obses ni...Cakap ape pun tak guna jugak...Just berharap para peminat lepas ni jangan terlalu obses dan beri ruang kepada mereka...Kat luar mereka dah penat, dah bersusah payah nak hiburkan kita...Jadi kat ruangan peribadi mereka...Jangan la kita ceroboh...

Pesanan ni untuk semua fans, bukan utk BOICE sahaja...

Sekian.

You Might Also Like

6 comments:

  1. Kannnn! Fe bangun pagi, check twitter, tgk ada tweet abang. eh abang pulak :D kesian ahh dia. Kemon lah wahai sasaeng oii! Dia pun manusia biasa kot. Takyah lah sampai mengganggu hidup dia. ishh! Mana sasaeng2 ni? fe nak lempang dia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan! Sedihhh kannn! Sampai mcm tu sekali dorang buat...kesian dorang..haihhh!

      Delete
  2. Saya pun baru baca pasal ni dekat netizenbuzz. Mesti Yonghwa terkerjut dan rasa tak selesa gila.

    ReplyDelete
  3. huhu...ingatkan sasaeng tu sejenis makanan ( baru nak suka kimchi, bibimbap ngan jajangmyeon, eheh). ghupenye fans yg over...agaklah, artis dan selebriti pun manusia gak kan...selain waktu kerja, nak jalani hidup manusia gak...kot ye minat, ada medium atau waktu-waktu yg boleh luahkan 'keminatan' ( ade ke perkataan nih?), sidang media, sesi autograf, sesi bertemu peminat...kalau peminat tak boleh hormat, main redah, nanti semua selebriti trauma, keluar peraturan untuk peminat tidak dibenarkan mendekati artis2 kesayangan mereka tu. Diorang tau peminat tak boikot pun kalau diorang buat peraturan tu, sebab dah sayang gila .


    Eh, *citer takde kaitan* baru-baru ini tau kan yg perkataan lepak dah masuk oxford dictionary? Bukan yang Dewan bahasa Pustaka punya, tapi orang London punye...pergh, Malaysia, kita berjaya mengistimewakan satu perkataan khas untuk 'lazy' ke persada antarabangsa...hehehehe(padahal kat Malaysia pun lepak bukannya bermaksud, malas, tetapi lebih kepada 'hangout'...)

    Eh, apa lah nona melalut tengah-tengah malam nih...

    ReplyDelete
  4. Dalam apa pun jua hal kalau dah fanatik memang akibatnya jadi tak baik
    Kakak rasa artisnya pun jadi takut kot..

    ReplyDelete
  5. memang ovver.. nak suka pada2 lah.. isk isk..

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!